coolweb


Τι σημαίνει δερβίσης;

Ποια είναι η ετυμολογία της λέξης δερβίσης;

Πολλές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνχνά, χωρίς να ξέρουμε τι σημαίνουν ή από που βγαίνουν...

Πολλές φορές μάλιστα, όπως παραδείγματος χάριν στη λέξη προσκυνώ ή στην λέξη idiot, η ετυμολογία που κρύβεται από πίσω είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Για παράδειγμα γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη δερβίσης ή ντερβίσης που χρησιμοποιούμε σχετικά συχνά; Ας δούμε από που προέρχεται και τι σημαίνει, απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι σημαίνει κυριολεκτικά δερβίσης;


Η λέξη δερβίσης ή ντερβίσης ή σωστότερα ντερβίς όπως προφέρεται (τουρκικά Derviş), χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική έννοια της για να περιγράψει τον ζητιάνο, δηλαδή αυτόν που ζητιανεύει για να ζήσει.

δερβίσης είναι ο ζητιάνος
Ο όρος είναι περσικής προέλευσης και ετυμολογικά προέρχεται από τηλ λέξη νταρ που σημαίνει πόρτα, επειδή οι ζητιάνοι ή δερβίσηδες παλιότερα πήγαιναν στα σπίτια από πόρτα σε πόρτα για να ζητήσουν τροφή ή χρήματα.

Στην ανατολή και συγκεκριμένα στις αραβικές χώρες, η λέξη δερβίσης καθιερώθηκε μετά τον 16ο αιώνα να χρησιμοποιείται για τον λεγόμενο θρησκευτικό μουσουλμάνο επαίτη (δηλαδή ζητιάνο) ή φτωχό.

Ποιοι ήταν οι δερβίσηδες


Πέρα όμως από την κυριολεκτική έννοια του όρου, η λέξη δερβίσης χρησιμοποιείται και για κάτι διαφορετικό. Για την ακρίβεια πρόκειται για μουσουλμάνους ασκητές μοναχούς που έχουν πάρει όρκο φτώχειας και ζουν σε μουσουλμανικά μοναστήρια, τους λεγόμενους τεκέδες.

Μάλιστα προκειμένου να έρθουν πιο κοντά με τον Αλλάχ, κάνουν έναν περίεργο στριφογυριστό χορό. Στις μέρες μας, ο χορός αυτός γίνεται κυρίως σαν τουριστική ατραξιόν.

ο χορός των δερβίσηδων
Αργότερα, η έννοια του δερβίση χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα για να περιγράψει μέλη ομάδων (πχ από κάποιο τάγμα) και γενικότερα οποιονδήποτε περιπλανώμενο.

Στην ελληνοποιημένη εκδοχή του όρου, ο ντερβίσης συναντάται κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα και χρησιμοποιείται περιέργως, συνήθως στην κλητική προσφώνηση, για να περιγράψει κάποιον άντρα λεβέντη ή μάγκα.

Συχνά μάλιστα απαντάται ακόμη και σε τραγούδια (πχ του Μάρκου Βαμβακάρη) ή ακόμη και στη λογοτεχνία σε διάφορα διηγήματα (πχ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη).

Τόσο απλό!Διαβάστε στη συνέχεια Προέλευση λέξεων - φράσεων! (Μέρος 1ο)
Σχετικά άρθρα

Γιατί οι ινδιάνοι λέγονται έτσι;
Ετυμολογία ινδιάνων
Γιατί οι ιθαγενείς της Αμερικής ονομάστηκαν Ινδιάνοι; Γνωρίζετε; Ας δούμε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί.
Από πού βγαίνει η λέξη idiot; Δεν θα το πιστέψετε!
ηλίθιος
Την σημασία της λέξης idiot, λίγο πολύ την ξέρουμε όλοι. Από πού βγαίνει, όμως, και τι σχέση έχει με την ζωή στην Αρχαία Αθήνα; Είναι πολύ ενδιαφέρον... Δείτε!
Διαφορές θρησκείας και πνευματικότητας
Πόσο διαφορετική είναι η θρησκεία από την πλευνατικότητα
Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στη θρησκεία και στην πνευματικότητα; Είναι διαφορετικό ένας άνθρωπος να έχει πνευματικές ανησυχίες και ...
Τι σημαίνει λαμόγιο
λαμόγια και λαμογιές
Αλήθεια τι να σημαίνει άραγε η λέξη λαμόγιο; Πάει πουθενά το μυαλό σας; Ας δούμε τι είναι απλά και κατανοητά!
Διαφορά τέως με πρώην
Ποια η διαφορά του τέως με τον πρώην
Αλήθεια υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις λέξεις τέως και πρώην; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
επέτειος του οχι
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου; Γιατί έμεινε στην ιστορία σαν επέτειος του ΟΧΙ; Από πότε ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε; Ας δούμε!

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;

Γιατί πετάμε χαρταετό
Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Τι συμβολίζει το έθιμο αυτό; Είναι ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Γιατί τσουγκράμε τα ποτήρια και λέμε στην υγειά μας;
στην υγειά μας
Το κάνουμε όλοι: τσουγκράμε τα ποτήρια μας και λέμε στην υγειά μας. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Πως καθιερώθηκε αυτό το εθιμοτυπικό, ξέρετε;

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Αναστενάρηδες: πως χορεύουν χωρίς να καίγονται;
αναστενάρηδες
Πως το κάνουν αυτό οι αναστενάρηδες;! Πως χορεύουν πάνω από αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται; Είναι θαύμα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Δείτε...

Γιατί οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα & άλλες προς τα έξω;
πόρτες
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί μερικές πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα ενώ κάποιες άλλες πόρτες ανοίγουν προς τα έξω; Υπάρχει λογική; Δείτε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Πρωτομαγιά η γιορτή των λουλουδιών
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πόσο παλιά γιορτή είναι; Είναι ελληνική γιορτή; Τι σχέση έχουν τα λουλούδια; Ας δούμε λοιπόν!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!

Το ξέρατε ότι...
γνώσεις
Ε λοιπόν δεν ξέρατε! Θα δείτε διάφορα εντυπωσιακά πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Έχουν πάντως κάποιο ενδιαφέρον

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
πρωταπριλιάτικα ψέματα
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 2ο
Εργατική Πρωτομαγιά
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την Πρωτομαγιά ως γιορτή των λουλουδιών. Γιατί όμως λέγεται και εργατική; Από που προέρχεται; Για να δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ