coolweb


Διαφορές θρησκείας και πνευματικότητας

Πόσο διαφορετική είναι η θρησκεία από την πλευνατικότητα

Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στη θρησκεία και στην πνευματικότητα; Είναι διαφορετικό ένας άνθρωπος να έχει πνευματικές ανησυχίες και κάτι άλλο να ακολουθεί ένα θρήσκευμα; Αλήθεια, εσείς αναρωτηθήκατε ποτέ;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ασχοληθεί έστω και για λίγο με το ζήτημα της ύπαρξης μίας ανώτερης από εκείνον δύναμης και δεν έχει θέσει στον εαυτό του υπαρξιακά ερωτήματα που καθορίζουν την ίδια την ύπαρξή του.

Πόσο διαφορετική όμως είναι η θρησκεία από την πνευματικότητα; Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους ή και οι δύο λέξεις αναφέρονται σε μία ίδια κατάσταση; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω.

Τι είναι η θρησκεία


Η λέξη θρησκεία χρησιμοποιείται για να αναλύσει την κοινωνική προέκταση που έχει ένα θρήσκευμα ή ένα σύστημα πίστης σε μία οργανωμένη κοινωνία ή και για να περιγράψει τις ενέργειες που έχει πράξει εκείνη και οι εκπρόσωποί της μέσα στον κόσμο.

Η θρησκεία ανά τους αιώνες έχει συνδεθεί με πολλά και διάφορα αρνητικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα με ακραίο φανατισμό ή ακόμη και πολέμους. Για την ακρίβεια, ακόμα και σήμερα υπάρχουν φονταμενταλιστικά κράτη όπου η θρησκεία είναι αυτή που ουσιαστικά ασκεί την εξουσία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Ιράν.

 οι διάφορες θρησκείες και τα σύμβολα τους
Η θρησκεία περιγράφει την τελετουργία που ακολουθούν οι πιστοί της, ακόμα και τις αντιλήψεις των ατόμων που την εκπροσωπούν και γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά διαδραματίζει έναν ρόλο περισσότερο πρακτικό και ότι καθορίζει τις σχέσεις της ίδιας με την πολιτεία.

Ο φονταμενταλισμός, δηλαδή η τάση επιστροφής στην παράδοση και κυρίως σε ακραία συντηρητικά θρησκευτικά βιώματα του παρελθόντος, που επικρατεί κυρίως σε μουσουλμανικές χώρες, σημαίνει την άσκηση της πολιτικής εξουσίας από τον κύριο εκπρόσωπο του θρησκεύματος στη χώρα.

Τι είναι η πνευματικότητα


Η πνευματικότητα από την άλλη μεριά, δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία και δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο άλλους ανθρώπους. Για την ακρίβεια πρόκειται για την προσωπική προσπάθεια του κάθε ανθρώπου να έρθει σε επαφή και να ενωθεί πραγματικά με το θείο, το οποίο ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχει, σε όποια μορφή κι αν το φαντάζεται.

 η πνευματικότητα είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και πιο συγκεκριμένα η προσωπική του πορεία προς το θείο όπως κι αν το αντιλαμβάνεται
Σε αντίθεση με τη θρησκεία λοιπόν, η πνευματικότητα περιορίζεται στην προσωπική ζωή του ατόμου αυτή καθεαυτή και δεν επηρεάζει την κοινωνία, αλλά ούτε και επεμβαίνει στη ζωή άλλων ανθρώπων ασκώντας τους εξουσία.

Συνεπώς, η θρησκεία και η πνευματικότητα είναι δύο έννοιες οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική σημασία και οφείλουμε, επιτέλους, να τις διαχωρίσουμε.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Σχετικά άρθρα

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;
ευχέλαιο-αγιασμός
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό; Ποια η διαφορά των δύο αυτών μυστηρίων και ποια η προέλευση αυτών; Μάθε τα πάντα για το τι ...
Άγιος Βασίλης: τι γιορτάζουμε; Από που προήρθε;
Άγιος Βασίλης
Δείτε εδώ πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλη (ή Santa Claus). Πως έφτασε στη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα και τι σχέση έχει με το Χριστιανισμό;
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
κόκκινα αυγά
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;
Τι συμβολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Χριστούγεννα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας με αυτόν τον τρόπο; Τι συμβολίζει αυτό και τα στολίδια του και γιατί είναι έτσι;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Διαφορές θρησκείας και πνευματικότητας
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: θρησκείαπνευματικότηταπνεύμαδιαφορέςεκκλησίαχριστιανισμόςμουσουλμάνοι
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
επέτειος του οχι
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου; Γιατί έμεινε στην ιστορία σαν επέτειος του ΟΧΙ; Από πότε ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε; Ας δούμε!

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;

Γιατί πετάμε χαρταετό
Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Τι συμβολίζει το έθιμο αυτό; Είναι ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Γιατί τσουγκράμε τα ποτήρια και λέμε στην υγειά μας;
στην υγειά μας
Το κάνουμε όλοι: τσουγκράμε τα ποτήρια μας και λέμε στην υγειά μας. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Πως καθιερώθηκε αυτό το εθιμοτυπικό, ξέρετε;

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Αναστενάρηδες: πως χορεύουν χωρίς να καίγονται;
αναστενάρηδες
Πως το κάνουν αυτό οι αναστενάρηδες;! Πως χορεύουν πάνω από αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται; Είναι θαύμα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Δείτε...

Γιατί οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα & άλλες προς τα έξω;
πόρτες
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί μερικές πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα ενώ κάποιες άλλες πόρτες ανοίγουν προς τα έξω; Υπάρχει λογική; Δείτε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Πρωτομαγιά η γιορτή των λουλουδιών
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πόσο παλιά γιορτή είναι; Είναι ελληνική γιορτή; Τι σχέση έχουν τα λουλούδια; Ας δούμε λοιπόν!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!

Το ξέρατε ότι...
γνώσεις
Ε λοιπόν δεν ξέρατε! Θα δείτε διάφορα εντυπωσιακά πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Έχουν πάντως κάποιο ενδιαφέρον

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
πρωταπριλιάτικα ψέματα
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 2ο
Εργατική Πρωτομαγιά
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την Πρωτομαγιά ως γιορτή των λουλουδιών. Γιατί όμως λέγεται και εργατική; Από που προέρχεται; Για να δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ