coolweb


Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου

Η Εθνική Ελλάδος

Διαβάστηκε: 8.421 φορές
Ποια είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος; Από ξεκίνησε και που βαδίζει η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου, γνωστή και ως επίσημη αγαπημένη είναι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, δηλαδή η ομάδα που εκπροσωπεί την χώρα μας τόσο στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όσο και σε κάποιους μεμονωμένους (π.χ. φιλικούς) αγώνες.

Euro 2004Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), ωστόσο, το 2004 έμελλε να βάλει την Εθνική μας στο Πάνθεον της Ευρώπης, χαρίζοντας της παράλληλα παγκόσμια αναγνώριση.

Αλλά πως ξεκίνησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα;

Τα πρώτα βήματα

Η πρώτη εμφάνιση ελληνικής μικτής ομάδας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε στους Μεσολυμπιακούς Αγώνες του 1906 με δύο συμμετοχές.

Σε αυτά τα πρώτα της χρόνια η Εθνική μας είχε μάλλον αθηναϊκό χρώμα καθώς η σύνθεση της ομάδας εκείνης βασίστηκε σε αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, ιστορικού σωματείου της Αθήνας.

Ακολούθησε η ομάδα του 1919 που έλαβε μέρος στους Διασυμμαχικούς Αθλητικούς Αγώνες στο Παρίσι. Αυτή πάλι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "Εθνική" δεδομένου ότι δεν καταρτίστηκε από επίσημο αθλητικό φορέα της πολιτείας.

Ωστόσο είχε πιο "πανελλήνιο" χαρακτήρα καθώς μετείχαν παίκτες τόσο από διάφορες αθηναϊκές ομάδες, όσο και από ομάδες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.


Ο πρώτος επίσημος αγώνας

Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συγκρότησε, επίσημα πλέον, την ομάδα που θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.

Οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι παίκτες της Εθνικής το 1920Τότε δόθηκε και η πρώτη επίσημη αναμέτρηση της Εθνικής μας σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIFA).

Ήταν ένας αγώνας με την Σουηδία που έγινε στην Αμβέρσα τον Αύγουστο του 1920 και στον οποίο οι Σκανδιναβοί μας συνέτριψαν με το εκκωφαντικό 9-0!

Το 1926 ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) οπότε το ποδόσφαιρο στη χώρα μας αποκτά τον δικό του επίσημο και ανεξάρτητο φορέα.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του1929 διεξάγεται ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος υπό τη διοίκηση πλέον της ΕΠΟ.

Εκεί αντιμετωπίσαμε τα δεύτερα της γειτονικής Ιταλίας, σε ένα ματς που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο οποίο και πάλι ηττηθήκαμε με το βαρύ 1-4!

Απόκομμα εφημερίδας για τον αγώνα με την Ιταλία το 1929
Για πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΠΟ, αυτός ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής μας, αν και η FIFA έχει καταχωρήσει ως πρώτο, τον αγώνα του 1920 με αντίπαλο τη Σουηδία.

Όπως και να ΄χει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απέκτησε σάρκα και οστά και προσπαθούσε να εκπροσωπήσει όσο καλύτερα μπορούσε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Οι διακρίσεις άλλωστε δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη!


Έτσι και η Εθνική μας ομάδα κινήθηκε για αρκετά χρόνια στην αφάνεια με ελάχιστες διακρίσεις και ακόμη πιο λίγες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.

Μέχρι την τεράστια επιτυχία του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας όταν στέφθηκε επάξια Ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια αφήνοντας την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό.

Η Εθνική Ελλάδος στο Euro 2004
Το θετικό όμως ήταν ότι δεν στάθηκε εκεί, αλλά προχώρησε φτάνοντας σήμερα, 10 χρόνια μετά, να έχει μια σταθερή πορεία, μιας και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις με εξαίρεση το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής ήταν η πρόσφατη πρόκριση της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας που την έβαλε ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες του πλανήτη.

Μη χάσετε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με την πορεία της Εθνικής μας στα διεθνή τουρνουά.

Διαβάστε στη συνέχεια Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος


Σχετικά άρθρα

Η ιστορία του τροπαίου του Μουντιάλ
τρόπαιο μουντιάλ
Πολύς λόγος γίνεται για το Μουντιάλ κάθε 4 χρόνια με τα βλέμματα να είναι στραμένα, που αλλού, στο κύπελλο. Ποια είναι όμως η ιστορία του;
Η ιστορία του Μουντιάλ και πως ξεκίνησε
η ιστορία του μουντιάλ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έχει κι αυτό την δική του ιστορία πίσω στο χρόνο... Αλήθεια πόσοι από μας την γνωρίζουμε;
Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός: μία αιώνια κόντρα.. Πως ξεκίνησε;
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
Γιατί υπάρχει κόντρα μεταξύ της ομάδας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού; Ποιά η ιστορία, ποιά η τότε σχέση τους και πως ξεκίνησαν όλα;!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γαύροι και Βάζελοι: Προέλευση ψευδωνύμων
ψευδώνυμα
Πως προέκυψε το ψευδώνυμο Γαύροι για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και Βάζελοι για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού; Ας δούμε λοιπόν!

Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός: μία αιώνια κόντρα.. Πως ξεκίνησε;
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
Γιατί υπάρχει κόντρα μεταξύ της ομάδας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού; Ποιά η ιστορία, ποιά η τότε σχέση τους και πως ξεκίνησαν όλα;!

Γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι ασπρόμαυρες;
μπάλα ποδοσφαίρου
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνται από ασπρόμαυρα πολύγωνα; Πως προέκυψε αυτό; Για να δούμε!

Η ιστορία του Μουντιάλ και πως ξεκίνησε
η ιστορία του μουντιάλ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έχει κι αυτό την δική του ιστορία πίσω στο χρόνο... Αλήθεια πόσοι από μας την γνωρίζουμε;

Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος
Τα αποτελέσματα της Εθνικής Ελλάδος
Ποια είναι η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα; Που και πότε συμμετείχε; Ας δούμε!

Η ιστορία του τροπαίου του Μουντιάλ
τρόπαιο μουντιάλ
Πολύς λόγος γίνεται για το Μουντιάλ κάθε 4 χρόνια με τα βλέμματα να είναι στραμένα, που αλλού, στο κύπελλο. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

Γιατί τα αγωνιστικά αυτοκίνητα έχουν λεία λάστιχα
Γιατί τα ελαστικά στα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι λεία
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα ελαστικά των αγωνιστικών αυτοκινήτων είναι λεία; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πως να επιλέξουμε άθλημα για ένα παιδί
Σε ποια δραστηριότητα να γράψω το παιδί μου
Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά πλέον δεν έρχονται σε επαφή με τον αθλητισμό και την άσκηση, καθώς προτιμούν να περνούν ώρες μπροστά ...

Τι είναι οι πολεμικές τέχνες
Πολεμικές τέχνες: τι είναι και πως δημιουργήθηκαν
Οι περισσότεροι από εσάς ίσως έχετε ακούσει κάποια στιγμή για κάποιες πολεμικές τέχνες, π.χ. για το Καράτε, το Κουνγκ Φου, το Ταε κβον ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ