coolweb


Τι είναι οι πολεμικές τέχνες

Πολεμικές τέχνες: τι είναι και πως δημιουργήθηκαν

Οι περισσότεροι από εσάς ίσως έχετε ακούσει κάποια στιγμή για κάποιες πολεμικές τέχνες, π.χ. για το Καράτε, το Κουνγκ Φου, το Ταε κβον ντο ή το μποξ.

Τι είναι όμως οι τέχνες αυτές, πως δημιουργήθηκαν και το κυριότερο πως βοηθούν τον άνθρωπο; Ας προσπαθήσουμε να δούμε όλες τις πληροφορίες απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω.

Τι είναι οι πολεμικές τέχνες


Οι πολεμικές τέχνες είναι διάφορες μορφές πάλης οι οποίες αναπτύχθηκαν πριν πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες της Ανατολής, κυρίως από μοναχούς, με σκοπό την ενδυνάμωση και εκγύμναση του ανθρώπινου σώματος.

Η πρακτική ανάγκη που οδήγησε τους ανθρώπους να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις πολεμικές τέχνες ήταν η επιτακτική ανάγκη που υπήρχε για να προστατεύσουν την περιουσία τους, αλλά και τον εαυτό από τις επιθέσεις διάφορων ληστών και κλεφτών.

Φυσικά με την πάροδο των χρόνων όμως, οι συγκεκριμένες τέχνες απέκτησαν οπαδούς και ασκούμενους σε όλο τον κόσμο και πήραν την μορφή αθλήματος.

 πολεμικές τέχνες ως άθλημα
Και ενώ μπορούμε να πούμε πως η κάθε χώρα έχει καλλιεργήσει διάφορα συστήματα πάλης, όπως η Ελλάδα που είχε το παγκράτιο, οι τέχνες που έχουν αποκτήσει παγκόσμια δημοφιλία, είναι εκείνες που προέρχονται από την Κίνα (Kung Fu, Tai Chi, Wing Chun), την Κορέα (Taekwondo, Hapkido, Tang Soo Do) και την Ιαπωνία (Judo, Karate, Aikido).

Πολλές τεχνικές διάφορων πολεμικών τεχνών μοιάζουν μεταξύ τους, ενώ οι περισσότερες μιμούνται την φύση και κατά κύριο λόγο τις κινήσεις των ζώων, των πουλιών ή των εντόμων, από τις οποίες άλλωστε δανείζονται και πολλά από τα ονόματά τους (βλέπε για παράδειγμα αλογάκι της Παναγίας, κίνηση του λιονταριού, κλπ).

Σκοπός και χαρακτηριστικά των πολεμικών τεχνών


Ο σκοπός των πολεμικών τεχνών είναι η γνώση του σώματος για την υπεράσπιση του ατόμου ενάντια σε μία επερχόμενη επίθεση, αλλά και η καλλιέργεια του πνεύματος του ανθρώπου.

Πολλές τέχνες χρησιμοποιούν διάφορα όπλα, κοντάρια, ακόμα και βεντάλιες, ενώ η καθεμία έχει ένα δικό της χαρακτηριστικό ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

 ορισμένες πολεμικές τέχνες χρησιμοποιούν και διάφορα όπλα όπως για παράδειγμα κοντάρια, σίδερα, μαχαίρια κλπ.
Το επίπεδο της γνώσης σε μία πολεμική τέχνη είναι διαφορετικό, ανάλογα με την πολεμική τέχνη στην οποία ασκείται κάποιος. Στο Taekwondo για παράδειγμα οι ζώνες μέχρι τη μαύρη λέγονται κουπ, ενώ μετά την απόκτηση της μαύρης, η διαβάθμιση αρχίζει να λέγεται νταν.

Ένα αντίστοιχο σύστημα με βαθμίδες και ζώνες υπάρχει και στο Ιαπωνικό Καράτε, ενώ αντίθετα, το σύστημα του λεγόμενου Σαολίν Κουνγκ Φου είναι πιο παραδοσιακό και εκεί δεν υπάρχουν ζώνες ή άλλοι βαθμοί αξιολόγησης. Την πρόοδο του ασκούμενου την κρίνει αποκλειστικά ο δάσκαλος, καθώς κάθε μαθητής αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή μονάδα που ακολουθεί τον προσωπικό του δρόμο.

Γενικά, κάθε τέχνη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αξίες, ωστόσο σε όλες υπάρχει το κοινό χαρακτηριστικό της αυτοάμυνας, αλλά και του σεβασμού προς τον αντίπαλο.

Πως μας βοηθούν πνευματικά οι πολεμικές τέχνες


Η κάθε πολεμική τέχνη έχει δημιουργήσει μία δική της φιλοσοφία ή κοσμοθεωρία αν προτιμάτε, με την οποία επιθυμεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να απελευθερωθεί από όλα αυτά που τον δεσμεύουν και να γνωρίσει τον εαυτό του βαθύτερα, αλλά και πιο αναλυτικά.

 οι πολεμικές τέχνες χρειάζονται συγκέντρωση
Διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχουν αποδείξει πως η συνεισφορά των πολεμικών τεχνών στην καλλιέργεια του πνεύματος όπως και της εύρεσης νοήματος στη ζωή, αποτελεί έναν θελκτικό παράγοντα για πολλούς ανθρώπους ώστε να θέλουν να ασκηθούν σε αυτές.

Οι πολεμικές τέχνες χαρακτηρίζονται συνήθως από ένα στέρεο πνευματικό υπόβαθρο, προσεγγίζουν τον άνθρωπο με φιλοσοφική και πνευματική θέληση και επιθυμούν να τον αποδεσμεύσουν από το άγχος, τον φόβο της αποτυχίας, αλλά και κάθε άλλο αρνητικό συναίσθημα που εμποδίζει την ευτυχία στη ζωή.

Γυναίκες και πολεμικές τέχνες


Οι γυναίκες αποτελούν στις μέρες μας ένα σημαντικά μεγάλο θα λέγαμε μέρος του πληθυσμού που ασκείται στις πολεμικές τέχνες.

Η εκγύμναση του σώματος, αλλά και η προστασία ενάντια σε σωματικές ή και λεκτικές επιθέσεις από τις οποίες βάλλεται συχνότερα ο γυναικείος πληθυσμός, καθιστά εξαιρετικά χρήσιμη και ωφέλιμη την εξάσκηση σε μια πολεμική τέχνη για κάθε γυναίκα.

 τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες
Η ομορφιά του γυμνασμένου γυναικείου σώματος πάντοτε εξυμνείται και είναι ποθητή, για αυτό και οι περισσότερες αθλήτριες (και των πολεμικών τεχνών) ασκούν πάντοτε μια ιδιαίτερη γοητεία και εκπέμπουν έναν δυναμισμό.

Πολεμικές τέχνες και πολιτισμός


Οι πολεμικές τέχνες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι και του πολιτισμού, καθώς από παλιά εμφανίζονται σε πλήθος κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Σκεφτείτε για παράδειγμα τον κινηματογράφο, ο οποίος έχει επενδύσει σε αυτές και έχει θεμελιώσει ένα μοναδικό είδος ταινιών με πρωταγωνιστές κατά κύριο λόγο αθλητές πολεμικών τεχνών διάφορων ειδών.

Για παράδειγμα πρωταγωνιστές όπως ο Bruce Lee, ο Jackie Chan ή o περιβόητος Chuck Norris άφησαν εποχή με τις ταινίες τους και χάρισαν εκρήξεις αδρεναλίνης σε εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως.

 Ο Bruce Lee έκανε διάσημες τις πολεμικές τέχνες μέσα από τις ταινίες του
Ειδικότερα, ο θάνατος του Bruce Lee το 1973, εξάπλωσε τη φήμη των πολεμικών τεχνών παγκοσμίως.

Επίσης, εκτός από τον κινηματογράφο, σε πολλούς πολιτισμούς της Ασίας, όπου οι πολεμικές τέχνες είναι μέρος της παράδοσης, αυτές εμφανίζονται και σε άλλες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα εμφανίζονται στο θέατρο όπου γίνονται ολόκληρες μουσικοχορευτικές παραστάσεις χρησιμοποιώντας πολεμικές τέχνες, στην μουσική και ιδιαίτερα στον χορό, ή ακόμη και στην μυθολογία τους όπου υπάρχουν μύθοι και θρύλοι που σχετίζονται με τις πολεμικές τέχνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε άνθρωπος αναμφίβολα θα ωφεληθεί διαφορετικά και μοναδικά αν αποφασίσει να ασκηθεί σε μία πολεμική τέχνη. Σίγουρα, θα δει το πνεύμα και το σώμα του να αλλάζει και θα πειστεί πως άξιζε αυτή η εμπειρία!

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Η ιστορία του τροπαίου του Μουντιάλ
Σχετικά άρθρα

Η ιστορία του Μουντιάλ και πως ξεκίνησε
η ιστορία του μουντιάλ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έχει κι αυτό την δική του ιστορία πίσω στο χρόνο... Αλήθεια πόσοι από μας την γνωρίζουμε;
Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος
Τα αποτελέσματα της Εθνικής Ελλάδος
Ποια είναι η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα; Που και πότε συμμετείχε; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι οι πολεμικές τέχνες
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: πολεμικές τέχνεςκαράτεtaekwondoαθλητισμόςκόσμοςπρωταθλητής
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γαύροι και Βάζελοι: Προέλευση ψευδωνύμων
ψευδώνυμα
Πως προέκυψε το ψευδώνυμο Γαύροι για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και Βάζελοι για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού; Ας δούμε λοιπόν!

Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός: μία αιώνια κόντρα.. Πως ξεκίνησε;
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
Γιατί υπάρχει κόντρα μεταξύ της ομάδας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού; Ποιά η ιστορία, ποιά η τότε σχέση τους και πως ξεκίνησαν όλα;!

Γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι ασπρόμαυρες;
μπάλα ποδοσφαίρου
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνται από ασπρόμαυρα πολύγωνα; Πως προέκυψε αυτό; Για να δούμε!

Η ιστορία του Μουντιάλ και πως ξεκίνησε
η ιστορία του μουντιάλ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έχει κι αυτό την δική του ιστορία πίσω στο χρόνο... Αλήθεια πόσοι από μας την γνωρίζουμε;

Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος
Τα αποτελέσματα της Εθνικής Ελλάδος
Ποια είναι η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα; Που και πότε συμμετείχε; Ας δούμε!

Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου
Η Εθνική Ελλάδος
Ποια είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος; Από ξεκίνησε και που βαδίζει η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Η ιστορία του τροπαίου του Μουντιάλ
τρόπαιο μουντιάλ
Πολύς λόγος γίνεται για το Μουντιάλ κάθε 4 χρόνια με τα βλέμματα να είναι στραμένα, που αλλού, στο κύπελλο. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

Γιατί τα αγωνιστικά αυτοκίνητα έχουν λεία λάστιχα
Γιατί τα ελαστικά στα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι λεία
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα ελαστικά των αγωνιστικών αυτοκινήτων είναι λεία; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πως να επιλέξουμε άθλημα για ένα παιδί
Σε ποια δραστηριότητα να γράψω το παιδί μου
Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά πλέον δεν έρχονται σε επαφή με τον αθλητισμό και την άσκηση, καθώς προτιμούν να περνούν ώρες μπροστά ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ