coolweb


Γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι ασπρόμαυρες;

μπάλα ποδοσφαίρου

Διαβάστηκε: 13.473 φορές
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνται από ασπρόμαυρα πολύγωνα; Πως προέκυψε αυτό; Για να δούμε!
Αρχικά οι μπάλες ποδοσφαίρου ήταν αυτοσχέδιες και αποτελούνταν συνήθως από κομμάτια υφάσματος ή δέρματος.

Στη μεσαιωνική Αγγλία αντί για μπάλες χρησιμοποιούσαν ασκούς κρασιού, γεμισμένους με φελλό για να επιπλέουν σε περίπτωση που έπεφταν στο ποτάμι.

Οι πρώτες μπάλες

Μπάλα από καουτσούκΗ χημική επεξεργασία του καουτσούκ (βουλκανισμός) από τον Charles Goodyear (του ιδρυτή της εταιρίας ελαστικών) στα μέσα του 19ου αιώνα έμελλε να αλλάξει, μεταξύ άλλων, και το μέλλον του ποδοσφαίρου καθώς οι μπάλες άρχισαν να παίρνουν σιγά-σιγά σχήμα.

Το 1885 ο Goodyear έφτιαξε την πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου από καουτσούκ.

Η δημιουργία της εσωτερικής σαμπρέλας από τον H.J. Lindon επτά χρόνια αργότερα έκανε την μπάλα πιο άνετη στο χτύπημα ενώ παράλληλα τη βοηθούσε να διατηρήσει το σφαιρικό της σχήμα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η μόδα ήθελε τις μπάλες να έχουν λευκό χρώμα, κάτι που επιτυγχάνονταν με βαφή του εξωτερικού δέρματος.

Tην επόμενη δεκαετία ξεκίνησε η χρήση συνθετικών υλικών με στόχο την επίτευξη ομοιόμορφου πάχους στο εξωτερικό περίβλημα της μπάλας.

Μάλιστα τότε εισήχθη και η πορτοκαλί μπάλα στους χειμερινούς αγώνες με χιόνι για καλύτερη ορατότητα!Η μπάλα με τα ασπρόμαυρα πολύγωνα

ο αρχιτέκτονας και <a style="font-weight:normal;" href="https://coolweb.gr/efevretes-skotothikan-efevreseis/" title="Ποιοι εφευρέτες σκοτώθηκαν από τις ίδιες τις εφευρέσεις τους;!">εφευρέτης</a> Richard Buckminster FullerΑλλά η μπάλα όπως την ξέρουμε σήμερα, με τα άσπρα και μαύρα εξάγωνα και πεντάγωνα, σχεδιάστηκε το 1960 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα και εφευρέτη Richard Buckminster Fuller, λάτρη του μινιμαλιστικού σχεδιασμού.

Και ενώ μέχρι τότε οι μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνταν από 18 τμήματα ραμμένα μεταξύ τους, ο Φούλερ σχεδίασε ένα σφαιρικό πολύεδρο αποτελούμενο από 20 εξάγωνα και 12 πεντάγωνα.

Η μπάλα αυτή είναι γνωστή ως "buckyball" από το μεσαίο όνομα (Buckminster) του ανθρώπου που τη σχεδίασε.

Η πρώτη μπάλα αυτού του σχήματος που χρησιμοποιήθηκε σε επίσημο αγώνα ήταν η Adidas Telstar στο μουντιάλ του 1970. Η Telstar αποτελούνταν από 20 λευκά εξάγωνα και 12 μαύρα πεντάγωνα για να φαίνεται καλύτερα στην τηλεόραση.

Αυτή η επιλογή όμως είχε και ένα έξτρα θετικό για τους ποδοσφαιριστές. Τα μαύρα πεντάγωνα βοηθούσαν στα φάλτσα(!) καθώς ήταν πιο εύκολο για τον ποδοσφαιριστή να μπορέσει να παρακολουθήσει την πορεία της μπάλας.

Το χρώμα της μπάλας διευκολύνει τους παίκτες

Μάλιστα η Adidas διατήρησε το σχέδιο αυτό για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι το 2002.

Το μόριο με σχήμα μπάλας ποδοσφαίρουΩστόσο το σχέδιο του Fuller έμελλε να κερδίσει μια θέση στην αιωνιότητα το 1996 όταν οι H. Kroto, R. Curl και R. Smalley κέρδισαν το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη ενός σφαιρικού μορίου με μοριακό τύπο C-60 που το ονόμασαν Buckminsterfullerene.

Το μόριο αυτό βρίσκεται σε μικρή περιεκτικότητα μέσα στην αιθάλη, δηλαδή στα σωματίδια άνθρακα που προκύπτουν από την ατελή καύση των υδρογονανθράκων.

Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό; Το μόριο αυτό αποτελείται από 20 εξάγωνα και 12 πεντάγωνα! Όπως ακριβώς και η μπάλα του Φούλερ!

Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο!

Διαβάστε στη συνέχεια Η ιστορία του τροπαίου του Μουντιάλ


Σχετικά άρθρα

Η ιστορία του Μουντιάλ και πως ξεκίνησε
η ιστορία του μουντιάλ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έχει κι αυτό την δική του ιστορία πίσω στο χρόνο... Αλήθεια πόσοι από μας την γνωρίζουμε;
Απίστευτη οφθαλμαπάτη με χρώματα
Εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη με χρώματα
Ασπρόμαυρο ή έγχρωμο; Κάντε το τεστ και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Δείτε μια απίστευτη οφθαλμαπάτη στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι ασπρόμαυρες;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: μπάλαποδόσφαιροσχήμαάσπρομαύροεξάγωνοπεντάγωνοεφεύρεση
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γαύροι και Βάζελοι: Προέλευση ψευδωνύμων
ψευδώνυμα
Πως προέκυψε το ψευδώνυμο Γαύροι για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και Βάζελοι για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού; Ας δούμε λοιπόν!

Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός: μία αιώνια κόντρα.. Πως ξεκίνησε;
Ολυμπιακός Παναθηναϊκός
Γιατί υπάρχει κόντρα μεταξύ της ομάδας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού; Ποιά η ιστορία, ποιά η τότε σχέση τους και πως ξεκίνησαν όλα;!

Η ιστορία του Μουντιάλ και πως ξεκίνησε
η ιστορία του μουντιάλ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έχει κι αυτό την δική του ιστορία πίσω στο χρόνο... Αλήθεια πόσοι από μας την γνωρίζουμε;

Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος
Τα αποτελέσματα της Εθνικής Ελλάδος
Ποια είναι η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα; Που και πότε συμμετείχε; Ας δούμε!

Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου
Η Εθνική Ελλάδος
Ποια είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος; Από ξεκίνησε και που βαδίζει η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Η ιστορία του τροπαίου του Μουντιάλ
τρόπαιο μουντιάλ
Πολύς λόγος γίνεται για το Μουντιάλ κάθε 4 χρόνια με τα βλέμματα να είναι στραμένα, που αλλού, στο κύπελλο. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

Γιατί τα αγωνιστικά αυτοκίνητα έχουν λεία λάστιχα
Γιατί τα ελαστικά στα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι λεία
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα ελαστικά των αγωνιστικών αυτοκινήτων είναι λεία; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πως να επιλέξουμε άθλημα για ένα παιδί
Σε ποια δραστηριότητα να γράψω το παιδί μου
Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά πλέον δεν έρχονται σε επαφή με τον αθλητισμό και την άσκηση, καθώς προτιμούν να περνούν ώρες μπροστά ...

Τι είναι οι πολεμικές τέχνες
Πολεμικές τέχνες: τι είναι και πως δημιουργήθηκαν
Οι περισσότεροι από εσάς ίσως έχετε ακούσει κάποια στιγμή για κάποιες πολεμικές τέχνες, π.χ. για το Καράτε, το Κουνγκ Φου, το Ταε κβον ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ