coolweb


Τι πρέπει να έχει το φαρμακείο των διακοπών

Τι φάρμακα πρέπει να παίρνουμε στις διακοπές

Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ ότι στις διακοπές μας, παρά το γεγονός ότι είμαστε χαλαροί και χωρίς πολλές σκοτούρες, πέρα φυσικά από το ποια μέρη και αξιοθέατα θα επισκεφτούμε, που θα φάμε, που θα πιούμε καφέ κλπ, παρόλα αυτά συμβαίνουν διάφορα ατυχήματα;

Πιστέψτε μας, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να χαλάσουν οι διακοπές μας από έναν μικροτραυματισμό, ένα μικρό τσιμπηματάκι ή επειδή φάγαμε κάτι έξω και μας πείραξε στο στομάχι. Κι επειδή όλα μα όλα είναι θέμα οργάνωσης και προγραμματισμού, μπορούμε εύκολα και ευκολότερη τη ζωή μας να κάνουμε, αλλά και να μένουμε μακριά από τις όποιες κακοτοπιές.

Τι φάρμακα να βάλετε στο φαρμακείο των διακοπών
Με ποιον τρόπο λοιπόν θα είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για το οτιδήποτε πιθανό ή απίθανο μπορεί να συμβεί σε εμάς ή στους οικείους μας (συγγενείς και φίλους) κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, για να μην τρέχουμε και δεν φτάνουμε εκ των υστέρων και φυσικά για να μην μας βγει ξινό το ταξίδι μας;

Τι φάρμακα και λοιπό ιατρικό εξοπλισμό πρέπει να παίρνουμε λοιπόν μαζί μας στις διακοπές; Ας τα δούμε αναλυτικά στο πληρέστατο άρθρο - οδηγό που ακολουθεί.

Η διάρθρωση του συγκεκριμένου άρθρου έχει ως εξής:

Τα περιεχόμενα του φαρμακείου των διακοπών

Διαμόρφωση του φαρμακείου ανάλογα με το ταξίδι
» Ταξίδι με μικρά παιδιά ή βρέφη
» Ταξίδι με ηλικιωμένους
» Ταξίδι με εγκύους

Το φαρμακείο για ταξίδι στο εξωτερικό

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών


Πολλά και διάφορα μπορεί μας να συμβούν στις διακοπές μας όπως για παράδειγμα κάποια μικροατυχήματα (πχ κοψίματα, χτυπήματα κλπ), αλλεργίες, επαφή με ζώα ή έντομα (πχ τσιμπήματα) και πολλά άλλα.

Και φυσικά εκεί που θα πάμε, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει κάποιο ανοιχτό φαρμακείο (ειδικά αν πρόκειται για τουριστικό μέρος), αλλά υπάρχουν και περιπτώσει, ιδίως αν είμαστε στην εξοχή ή σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος να χρειαστεί κάτι και να μείνουμε ξεκρέμαστοι.

Και φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, αλλά καλό είναι να φροντίσουμε να προβλέψουμε όσα περισσότερα μπορούμε και να πάρουμε τα μέτρα μας πριν φύγουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ετοιμάσουμε (ανάλογα και με τις μέρες που θα λείπουμε) ένα πλήρες φαρμακείο διακοπών.

Ας δούμε λοιπόν σε γενικές γραμμές τι θα πρέπει να περιέχει το φαρμακείο αυτό:

Γάζες και επιδέσμους


Οι γάζες και οι επίδεσμοι θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περίπτωση κάποιου πιθανού τραυματισμού. Επίσης θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας και τα ειδικά κλιπς ή ακόμα καλύτερα τα ειδικά δυχτάκια, τα οποία συνήθως πωλούνται χωριστά, για να μπορούμε να κλείσουμε αποτελεσματικά τους επιδέσμους.

στις διακοπές πάρτε ότι χρειάζεται για μικροτραυματισμούς
Φυσικά χρειαζόμαστε και ένα λευκοπλάστ για μεγαλύτερη ασφάλεια, δηλαδή για να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα ανοίξει η γάζα με κίνδυνο να πάθουμε κάποια μόλυνση, ενώ καλό είναι να πάρουμε επίσης μαζί μας ένα μικρό ψαλίδι και ένα μικρό νυστέρι, τα οποί ίσως μας φανούν χρήσιμα για την περιποίηση των όποιων πιθανών μικρών τραυμάτων.

Αυτοκόλλητα τύπου Χανσαπλάστ


Τα αυτοκόλλητα επιθέματα τύπου Hansaplast είναι απαραίτητα μέσα στο φαρμακείο των διακοπών μιας και μικροτραυματισμοί όπως χτυπήματα, κοψίματα κλπ μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι ειδικά αν ταξιδεύουμε μαζί με μικρά παιδιά.

πάρτε μαζί σας hansaplast

Αντισηπτικό ή ιώδιο


Το φαρμακείο σας πρέπει επίσης να έχει και κάποιο αντισηπτικό ή βάμμα ιωδίου όπως είναι για παράδειγμα το Betadine ή κάποιο άλλο αντίστοιχο. Έτσι θα μπορείτε να καθαρίσετε καλά και σωστά την πληγή πριν βάλετε γάζα ή χανσαπλάστ.

Παυσίπονα και αντιπυρετικά


Ένα αναλγητικό (παυσίπονο) που ταυτόχρονα είναι και αντιπυρετικό (πχ Depon, Panadol, Ponstan, Nurofen κλπ) ή ένα κουτί ασπιρίνες είναι επίσης από τα απολύτως απαραίτητα για τις διακοπές.

στο φαρμακείο των διακοπών βάλτε ασπιρίνες ή παυσίπονα
Κι αυτό γιατί είναι κρίμα να ψήνεστε στον πυρετό χωρίς καμία βοήθεια και φυσικά δεν είναι και το πιο ευχάριστο να είστε διακοπές και να μην τις ευχαριστηθείτε επειδή σας έπιασε ένας ξαφνικός πονοκέφαλος ή κάποιος άλλος μικρός πόνος.

Φάρμακα κατά της διάρροιας


Κάποιο φάρμακο κατά της διάρροιας όπως είναι για παράδειγμα το Immodium ή κάποιο άλλο αντίστοιχο φάρμακο είναι το άλφα και το ωμέγα του φαρμακείου διακοπών. Οι περισσότεροι άλλωστε θα το έχετε δει κάποια στιγμή το έργο...

φροντίστε να έχετε μαζί σας κάτι για τη διάρροια
Κακά τα ψέματα, δακοπές ίσον φαγητό έξω πολλές φορές μάλιστα κακής ποιότητας ή που μπορεί ενδεχομένως να μην έχει συντηρηθεί ή μαγειρευτεί σωστά και να σας πιάσει μια μίνι δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια. Είπαμε, είστε διακοπές! Κρίμα να τις περάσετε στην τουαλέτα του ξενοδοχείου...

Αντικουνουπικά και κρέμες για τα τσιμπήματα


Τα διάφορα σπρέι ή κρέμες για τα κουνούπια όπως είναι πχ το Autan ή κάποιο αντίστοιχο είναι επίσης απαραίτητα (κυρίως στις καλοκαιρινές διακοπές). Κι αυτό γιατί όσο και να προσέχετε, όσο και μακρύ παντελόνι να βάλετε, τα άτιμα τα κουνούπια θα βρουν τον τρόπο να σας πιουν το αίμα. Καλό είναι λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο.

μην ξεχάσετε να πάρετε αντικουνουπικά στις διακοπές μαζί σας
Επίσης, το καλοκαιράκι είναι πολύ πιθανά και τα τσιμπήματα από τσούχτρες και άλλα διάφορα εντός και εκτός θάλασσας. Για αυτό είναι απαραίτητη και μια κρέμα για ανακούφιση από τα τσιμπήματα, ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Αντισταμινικά


Τα αντισταμινικά φάρμακα κατά κύριο λόγο σε μορφή χαπιού ή ακόμη και ένεσης αν σκοπεύετε να πάτε σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος (πχ σε καμιά μακρινή παραλία ή σε καμιά βουνοκορφή) είναι καλό να υπάρχουν στο φαρμακείο των διακοπών για την αντιμετώπιση κάποιας πιθανής αλλεργίας.

Αντηλιακό και after sun


Μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας για το πρόσωπο και μία ξεχωριστή για το σώμα είναι απαραίτητη ακόμη και τον χειμώνα (για το καλοκαίρι ούτε λόγος). Μην περιμένετε να το πάρετε την τελευταία στιγμή γιατί εκεί που θα πάτε μπορεί να βρείτε μόνο "λάδι μαυρίσματος - τηγανίσματος".

Προμηθευτείτε λοιπόν εγκαίρως το κατάλληλο αντηλιακό για σα, ώστε να μπορέσετε να χαρείτε άφοβα τις βόλτες (ή το μπάνιο σας αν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές) χωρίς να σας νοιάζει καθόλου για τον ήλιο.

βάλτε και αντηλιακή κρέμα στο φαρμακείο των καλοκαιρινών διακοπών
Επίσης, μαζί με το αντηλιακό, πάρτε καλού κακού και κανένα καταπραϋντικό για μετά τον ήλιο, τα λεγόμενα after sun, γιατί πολλές φορές ξεχνιόμαστε στον ήλιο και καιγόμαστε. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που θα σας ανακουφίσουν, ειδικά αυτά με βάση την αλόη κάνουν θαύματα κατά των εγκαυμάτων.

Κολλύριο για τα μάτια


Ένα απλό κολλύριο για τα μάτια ή ακόμη και τα λεγόμενα "δάκρυα" είναι απαραίτητα στις εξορμήσεις μας μιας και τα μάτια μας μπορεί να έρθουν σε επαφή με σκόνη ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Ιδίως αν έχετε ευαίσθητα μάτια, φροντίστε να μην παραλείψετε το συγκεκριμένο στοιχείο από το φαρμακείο των διακοπών σας.

αν έχετε ευαισθησία πάρτε και ένα κολλύριο για τα μάτια
Και που θα τα βάλετε όλα αυτά; Μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο μικρό τσαντάκι για να τα βάλετε μέσα (συνήθως υπάρχουν και μικρά έτοιμα φαρμακεία αυτοκινήτου για αυτόν τον σκοπό). Και εννοείται πως ελέγχουμε να μην έχουν λήξει τα φάρμακα που θα πάρουμε μαζί μας.

Διαμορφώστε το φαρμακείο σας ανάλογα


Ανάλογα με το ταξίδι που πρόκειται να κάνετε, θα πρέπει να τροποποιήσετε και να διαμορφώσετε κατάλληλα και το φαρμακείο των διακοπών σας. Το τι θα περιέχει τελικά αυτό είναι συνάρτηση πολλών και διάφορων παραγόντων, όπως για παράδειγμα, η περίοδος (εποχή) του ταξιδιού, το μέρος (πχ Ελλάδα ή εξωτερικό, βουνό ή θαλασσα κλπ) αλλά και η παρέα που θα σας συνοδέυει.

Για παράδειγμα το με ποιους ταξιδεύετε μαζί, για παράδειγμα με ηλικιωμένους ανθρώπους, μικρά παιδιά ή βρέφη, εγγύους κλπ, θα διαμορφώσει κατάλληλα τις ανάγκες σας σε φάρμακα και εξοπλισμό φαρμακείου.

Ταξίδι με μικρά παιδιά ή βρέφη


Αν ταξιδεύετε με βρέφη, νήπια, ή μικρά παιδιά, φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ώστε να μην σας λείψει τίποτε σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε.

προσαρμόστε το φαρμακείο των διακοπών ανάλογα αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά
Επίσης, καλό είναι αν τα παιδιά σας έχουν κάποιες συγκεκριμένες ευαισθησίες, για παράδειγμα ευαισθησία στην έκθεση στον ήλιο ή στην επαφή τους με κάποια φυτά ή ζώα κλπ, να αποφεύγουν να κάνουν αντίστοιχες δραστηριότητες.

Ταξίδι με ηλικιωμένους


Αν πάλι ταξιδεύετε μαζί με ηλικιωμένα άτομα, πάλι πρέπει να διαμορφώσετε κατάλληλα το φαρμακείο των διακοπών σας. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνήθως παίρνουν κάποια φάρμακα (πχ για το ζάχαρο, την πίεση, την χοληστερίνη κλπ). Φροντίστε να έχετε μαζί σας επαρκές απόθεμα από τα φάρμακα αυτά για όλες τις ημέρες των διακοπών σας.

προσαρμόστε το φαρμακείο των διακοπών ανάλογα για ηλικιωμένους και πάρτε μαζί σας ένα πιεσόμετρο
Επίσης, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα πιεσόμετρο για να τους μετράτε την πίεση σε τακτά διαστήματα. Ιδίως το καλοκαίρι με την ζέστη, η πίεση συνήθως πέφτει, άρα καλό είναι να ξέρουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή σε ποια επίπεδα βρισκόμαστε, για να προλάβουμε πιθανές ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Ταξίδι με εγκύους


Οι έγκυες γυναίκες εννοείται πως μπορούν να χαρούν και αυτές τις διακοπές τους κανονικά (με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους πάντα), ωστόσο χρειάζονται κάποιες ειδικές φροντίδες. Για παράδειγμα, καλό είναι να χρησιμοποιούν φυτικά αντηλιακά, τα οποία έχουν μικρότερη επιβάρυνση τόσο για αυτές, όσο και το παιδί που κυοφορούν.

προσαρμόστε το φαρμακείο των διακοπών ανάλογα αν ταξιδεύετε με εγκύους
Επίσης, τα διάφορα τσιμπήματα (πχ από μέλισσες, σφήκες κλπ) στις έγκυες προκαλούν περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα από ότι στις γυναίκες που δεν διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης. Για αυτό καλό είναι αν ταξιδεύετε μαζί με γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, να είστε εξοπλισμένοι με τα πάντα σχετικά με τα τσιμπήματα και τις αλλεργίες.

Επίσης, αν πηγαίνετε διακοπές με κάποια έγκυο γυναίκα, καλό είναι να προτιμάτε να πηγαίνετε σε τοποθεσίες κοντά σε μεγάλες πόλεις οι οποίες διαθέτουν νοσοκομείο ή έστω κάποιο κέντρο υγείας για παν ενδεχόμενο!

Το φαρμακείο για ταξίδι στο εξωτερικό


Το φαρμακείο των διακοπών, όταν αυτές αφορούν ταξίδι στο εξωτερικό είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση και για αυτόν τον λόγο απαιτεί κατάλληλη και σωστή ενημέρωση και φυσικά τον κατάλληλο σχεδιασμό.

σε κάποιες χώρες δεν μπορείτε να αγοράσετε εύκολα φάρμακα
Αρχικά, να έχετε υπόψη σας ότι σε πολλά μέρη του κόσμου (ακόμη και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες) υπάρχει τελείως διαφορετική διαδικασία σχετικά με την αγορά φαρμάκων. Για παράδειγμα στις περισσότερες χώρες δεν μπορείς να αγοράσεις σχεδόν κανένα φάρμακο (ούτε καν παυσίπονο!) χωρίς τη συνταγή ενός γιατρού που θα σε έχει προηγουμένως εξετάσει.

Επομένως, καλό είναι να ψάξουμε για να δούμε τι ισχύει στην εκάστοτε χώρα, για να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ένα καλό ταξιδιωτικό γραφείο, η πρεσβεία μας ή ακόμη και το internet μπορούν να μας παρέχουν κάποιες απαντήσεις.

Άρα καλό θα είναι, για να μην πούμε πως επιβάλλεται, να έχουμε μαζί μας όλα τα βασικά φάρμακα, όπως τα περιγράψαμε πιο πάνω στο παρόν άρθρο συν όποια άλλα πιστεύουμε ότι μπορεί να χρειαστούμε με βάση το προσωπικό μας ιστορικό.

για ταξίδι στο εξωτερικό εκτός από φάρμακα ίσως χρειαστείτε και εμβόλια
Επίσης, πέρα από το φαρμακείο που θα ετοιμάσουμε, καλό είναι να δούμε μήπως χρειάζεται να κάνουμε και κάποιο εμβόλιο, ανάλογα με τη χώρα που σκοπεύουμε να πάμε διακοπές. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα εμβόλια πρέπει να γίνονται πολύ καιρό (μέχρι και μήνες) πριν το ταξίδι, ενώ ορισμένες φορές χρειάζεται να κάνουμε και επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις ιδίως για τα παιδιά, τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, προβλέπονται διαφορετικοί εμβολιασμοί, οπότε καλό είναι να ενημερωθούμε εγκαίρως για να ετοιμαστούμε και κατάλληλα.

Άρα τώρα ξέρετε τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και κατά την περίοδο των διακοπών. Γιατί στόχος των διακοπών είναι πάντα ένας και μοναδικός: όπου κι αν πάτε να περάσετε καλά, χωρίς περιπέτειες ή δυσάρεστες εκπλήξεις! ;)Διαβάστε στη συνέχεια Προετοιμασία αυτοκινήτου για ταξίδι
Σχετικά άρθρα

Πως να κάνετε φθηνές διακοπές το καλοκαίρι!
φθηνές διακοπές το καλοκαίρι
Δύσκολοι καιροί, αδειάζει η τσέπη μας, αλλά δεν σημαίνει ότι η ζωή μας σταματάει εδώ... Όλοι έχουμε ανάγκη από ξεκούραση, πως λοιπόν να κάνουμε φθηνές διακοπές;
Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Πως να κάνω φθηνές διακοπές; Μέρος 2ο
φτηνες διακοπές
Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο πως να κάνουμε φτηνές διακοπές. Ας δούμε και τρόπους για να εξοικονομήσουμε χρήματα κατά την οργάνωση των διακοπών μας.
Γιατί χρειαζόμαστε διακοπές;
οι διακοπές είναι απαραίτητες
Λίγο πολύ όλοι χρειαζόμαστε διακοπές. Πόση αλήθεια κρύβει αυτή η πρόταση; Είναι ανάγκη ή μήπως είναι ακόμη μια περιττή πολυτέλεια; Για να δούμε!
Τι σημαίνει γαλάζια σημαία
Τι είναι η γαλάζια σημαία
Τι είναι η γαλάζια σημαία που απονέμεται στις διάφορες παραλίες και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να κάνετε φθηνές διακοπές το καλοκαίρι!
φθηνές διακοπές το καλοκαίρι
Δύσκολοι καιροί, αδειάζει η τσέπη μας, αλλά δεν σημαίνει ότι η ζωή μας σταματάει εδώ... Όλοι έχουμε ανάγκη από ξεκούραση, πως λοιπόν να κάνουμε φθηνές διακοπές;

Γιατί χρειαζόμαστε διακοπές;
οι διακοπές είναι απαραίτητες
Λίγο πολύ όλοι χρειαζόμαστε διακοπές. Πόση αλήθεια κρύβει αυτή η πρόταση; Είναι ανάγκη ή μήπως είναι ακόμη μια περιττή πολυτέλεια; Για να δούμε!

Πως να κάνω φθηνές διακοπές; Μέρος 2ο
φτηνες διακοπές
Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο πως να κάνουμε φτηνές διακοπές. Ας δούμε και τρόπους για να εξοικονομήσουμε χρήματα κατά την οργάνωση των διακοπών μας.

Οργάνωση Ταξιδιού: 30+ συμβουλές που ΠΡΕΠΕΙ να δεις
Πως να οργανώσω το ταξίδι μου
Τα ταξίδια λίγο ή περισσότερο αρέσουν σε όλους. Για παράδειγμα ποιος δεν θα ήθελε να βουτήξει στις παραλίες της Καραϊβικής Θάλασσας ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ