Ώρα Γκρίνουιτς, σημείο μηδέν! Και γιατί παρακαλώ; Δεν έγινε τυχαία... Δείτε στη συνέχεια!
Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε το παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς το 1675, δεν ήταν η κύρια αρμοδιότητά να καταγράφει τον χρόνο, αλλά να επιλύει προβλήματα που αφορούν το γεωγραφικό μήκος της θάλασσας.
Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να επαληθεύσουν την εικασία ότι ο ρυθμός περιστροφής της Γης είναι σταθερός.
Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν 2 εκκρεμή - ρολόγια. Έτσι ξεκίνησε η καταγραφή του
χρόνου στο Γκρίνουιτς.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα ρολόγια ως σημείο αναφοράς, έφτιαξαν χάρτες με τα άστρα, για να εντοπίσουν τυχόν μετατοπίσεις των άστρων.
Έτσι αποφάνθηκαν (λανθασμένα) ότι η περιστροφή της Γης είναι σταθερή και έφτιαξαν ναυτικούς χάρτες για όλα τα γεωγραφικά μήκη, με σημείο αναφοράς το
Γκρίνουιτς.
Μέχρι το 1770, όλοι οι θαλασσοπόροι τους χρησιμοποιούσαν. Οπότε, όταν έφτασε η
ώρα να επιλέξουν τον πρώτο μεσημβρινό (Γεωγραφικό μήκος 0) η επιλογή ήταν προφανής: Το Γκρίνουιτς!
Έγινε το σημείο εκκίνησης τόσο για το
γεωγραφικό μήκος όσο και για το
χρόνο.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε επίσημα από την Μεσημβρινή Διάσκεψη (Meridian Conference), που πραγματοποιήθηκε στη Washington το 1884.
Πολλά χρόνια μετά, στη δεκαετία του 1940, ανακάλυψαν ότι η Γη μείωνε ή αύξανε ταχύτητα. Επομένως ο ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν παρέμενε σταθερός.
Το 1986, η συντονισμένη
παγκόσμια ώρα (UTC) έγινε η προτιμώμενη παγκόσμια ώρα. Ο συντονισμός της γίνεται στο Παρίσι και βασίζεται στις μετρήσεις ρολογιών σε 25 χώρες του κόσμου.
Έτσι, υιοθετήθηκε το Greenwich (ή στα ελληνικά Γκρίνουιτς), ως το κέντρο της παγκόσμιας ώρας, που γνωρίζουμε σήμερα!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πότε αλλάζει η ώρα;
Γιατί αλλάζει η ώρα;
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
Πόσο αδιάβροχο είναι το ρολόι σας;
Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι σημαίνει η κωδικοποίηση για τα αδιάβροχα ρολόγια; Πώς να την διαβάσουμε για να δούμε πόσο αδιάβροχο είναι ένα ρολόι;
Γιατί τα ρολόγια έχουν περιστρεφόμενη στεφάνη
Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί πολλά ρολόγια χειρός έχουν περιστρεφόμενη στεφάνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί τα ρολόγια δείχνουν 10 και 10
Γιατί τα ρολόγια στις διαφημίσεις δείχνουν πάντα 10 και 10; Πως επικράτησε αυτό; Σημαίνει κάτι; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί.
Οδηγός αγοράς ρολογιού
Αν θέλετε να αγοράσετε ρολόι και αισθάνεστε μπερδεμένοι, ο παρακάτω χρήσιμος οδηγός αγοράς θα σας λύσει τις βασικότερες απορίες.