coolweb


Πόσο αδιάβροχο είναι το ρολόι σας;

αδιάβροχα ρολόγια

Διαβάστηκε: 67.434 φορές
Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι σημαίνει η κωδικοποίηση για τα αδιάβροχα ρολόγια; Πώς να την διαβάσουμε για να δούμε πόσο αδιάβροχο είναι ένα ρολόι;
Βλέπουμε πάνω σε ένα ρολόι την ένδειξη “water-resistant”, δηλαδή αδιάβροχο. Είναι όμως το συγκεκριμένο ρολόι πράγματι αδιάβροχο ή πιο σωστά πόσο αδιάβροχο είναι; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

αδιαβροχοποίηση ρολογιούΑν το ρολόι μας είναι όντως αδιάβροχο και είναι κατασκευασμένο από κατασκευαστή που πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, εκτός από την ένδειξη “water-resistant” θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναφέρει και τον βαθμό αδιαβροχοποίησης του ρολογιού.

Αυτό γίνεται συνήθως με 3 τρόπους. Με άλλα λόγια, υπάρχουν 3 διαφορετικές μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Η πρώτη, και ίσως η πιο γνωστή, είναι τα μέτρα. Έχουμε ακούσει για παράδειγμα ότι το τάδε ρολόι είναι αδιάβροχο στα 100 μ.

Η ένδειξη αυτή αφορά στατική πίεση 100 μέτρων. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το ρολόι αντέχει σε κατάδυση βάθους 100 μέτρων, όπως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι.

αδιάβροχα ρολόγια σε barΗ δεύτερη μονάδα μέτρησης είναι οι ατμόσφαιρες (ΑΤΜ). Κάθε ατμόσφαιρα ισούται κατ’ αντιστοιχία με 10 μέτρα στατικής πίεσης. Δηλαδή ένα ρολόι 10 ΑΤΜ είναι το ίδιο αδιάβροχο με ένα ρολόι 100 μ.

Η ίδια αντιστοιχία ισχύει και για την τρίτη μονάδα μέτρησης, αυτής των BAR πίεσης. Όπως και με τις ατμόσφαιρες, 10 BAR υποδηλώνουν αντοχή 100 μέτρων στατικής πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση η στεγανότητα των ρολογιών αφορά μόνο επαφή με κρύο νερό. Οποιαδήποτε επαφή με ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα την στεγανοποίηση της κάσας του ρολογιού.

Θυμηθείτε: Κανένα ρολόι δεν αντέχει στη σάουνα!Οδηγός αδιαβροχοποίησης ρολογιών

Ένας γενικός οδηγός με τις πιο κοινές περιπτώσεις αδιαβροχοποίησης είναι ο εξής:

10M=1ATM=1BAR Τυχαία επαφή με σταγόνες νερού

30M=3ATM=3BAR Πλύσιμο χεριών, επαφή με βροχή

50M=5ATM=5BAR Αντοχή σε κρύο ντους, επιφανειακή κολύμβηση

100M=10ATM=10BAR Ιδανικό για κολύμβηση και snorkeling

200M=20ATM=20BAR Κατάλληλο για καταδύσεις (Scuba Diving)

Όταν αναγράφεται απλά "water-resistant" χωρίς κάποια άλλη πληροφορία, τότε το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 10 ή στα 30 μέτρα.

Επομένως, εάν πρόκειται να αγοράσετε ρολόι, για να αποφασίσετε πόσο αδιάβροχο πρέπει να είναι, καλό είναι να σκεφτείτε για ποια χρήση το προορίζετε.

η επιλογή αδιάβροχου ρολογιού βασίζεται στη χρήση
Έχετε κατά νου ότι τα ρολόγια καταδύσεων (200m και άνω) εκτός από υψηλό κόστος κτήσης και συντήρησης, έχουν συνήθως και αρκετά μεγάλο βάρος, γεγονός που τα καθιστά άβολα για καθημερινή χρήση.

Μια ασφαλής επιλογή που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες του μέσου χρήστη είναι ένα ρολόι αδιάβροχο στα 100μ.

Η επιλογή είναι δική σας!

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί τα ρολόγια έχουν περιστρεφόμενη στεφάνη


Σχετικά άρθρα

Γιατί τα ρολόγια δείχνουν 10 και 10
Γιατί τα όλα τα ρολόγια δείχνουν 10 και 10
Γιατί τα ρολόγια στις διαφημίσεις δείχνουν πάντα 10 και 10; Πως επικράτησε αυτό; Σημαίνει κάτι; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί.
Οδηγός αγοράς ρολογιού
Τι ρολόι να αγοράσω
Αν θέλετε να αγοράσετε ρολόι και αισθάνεστε μπερδεμένοι, ο παρακάτω χρήσιμος οδηγός αγοράς θα σας λύσει τις βασικότερες απορίες.
Γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας;
ώρα Γκρίνουιτς
Αλήθεια, γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας και όχι πχ η Αθήνα; Για ποιον λόγο επιλέχθηκε το περιβόητο Greenwich; Δείτε!
Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!
Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!

Σχόλια

Antoni ▾
  (στις 29-07-2017)
Έχω ένα diesel γνήσιο που είναι 10 bar. Μπήκα στα 4,5 μέτρα βάθος θάλασσας και μπήκε νερό. Από τότε φαίνεται συνέχεια θολό το τζάμι.

*edited by Admin: Παρακαλώ μην γράφετε με greeklish!
  (στις 29-07-2017)
Antoni, η αδιαβροχοποίηση που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής είναι ενδεικτική και μετριέται σε ”ιδανικές συνθήκες”. Επίσης, τα ρολόγια με αδιαβροχοποίηση 10bar είναι κατάλληλα συνήθως για κολύμβηση επιφανειακά και όχι για κατάδυση σε μεγάλο βάθος. Θεωρητικά λοιπόν θα έπρεπε να αντέξει το ρολόι σου, αλλά στην πράξη αυτό δεν συνέβη γιατί έπαιξαν ρόλο άλλοι παράγοντες. Πχ πολύ συχνά τα ρολόγια παίρνουν νερό από το κουρδιστήρι στο πλάι, αν και στην περίπτωση σου πρέπει να χάλασε η στεγανοποίηση. Αυτό είναι πιθανό αν έχεις αλλάξει μπαταρία (δηλαδή αν έχει ανοιχτεί το ρολόι) ή αν κάνεις μπάνιο με ζεστό νερό και το φοράς κλπ. Πήγαινε σε έναν ρολογά (αν έχει ακόμη εγγύηση πήγαινε στην εταιρία) και ζήτησε να στο ανοίξουν για να φύγει η υγρασία και μετά να το στεγανοποιήσουν.
Λεόντιος ▾
  (στις 21-09-2017)
Μία διόρθωση που γνωρίζουν οι αυτοδύτες :
10 μ. = 1ατμ. Λάθος
10 μ. = 2ατμ. Σωστό
1 ατμ. υπάρχει στην επιφάνεια της θάλασσας.
Ανά 10 μ. προσθέτουμε 1 ατμ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πόσο αδιάβροχο είναι το ρολόι σας;
Kατηγορία: Ντύσιμο
Tags: ρολόιώρααδιάβροχοβροχήνερόκολύμπικαταδύσειςδείκτες
Έχει 3 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις;
εκπτώσεις 2024
Ας δούμε εδώ πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις - ποιες οι περίοδοι - ημερομηνίες που ξεκινάνε και λήγουν στο έτος, ώστε να ξέρουμε πότε να τις περιμένουμε!

Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα μαγαζιά 2024
Ανοιχτά μαγαζιά Κυριακές 2024
Πολύς ντόρος γίνεται για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αλήθεια ξέρουμε πόσες και ποιες είναι όμως αυτές οι Κυριακές;

Αγορά laptop: συμβουλές - tips και τι να προσέξω!
αγορά laptop
Πρόκειται να προβείτε σε αγορά laptop; Δείτε εδώ κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το καλύτερο και καταλληλότερο για εσάς!

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά!
αυγά αγορά
Πρόκειται να πάτε στο σούπερ μάρκετ να αγοράσετε αυγά; Δείτε εδώ τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε, έτσι ώστε να ξέρουμε τι τρώμε!

Αγορά λαμπών led: τι να προσέξω!
αγοράσετε λάμπες led
Πρόκειται να προβείτε σε αγορά λαμπών led; Και πολύ καλά θα κάνετε! Πριν αγοράσετε όμως, δείτε τι να προσέξετε ώστε να κάνετε μια καλή αγορά!

Συμβουλές για αγορά τηλεόρασης μέρος 2ο: τεχνικά χαρακτηριστικά
τεχνικά χαρακτηριστικά τηλεόρασης
Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε μία τηλεόραση. Ας δούμε λοιπόν!

Συμβουλές για αγορά τηλεόρασης μέρος 1ο: γενικά
αγορά τηλεόρασης
Πρόκειται να αγοράσετε καινούρια τηλεόραση; Δείτε εδώ τι θα ήταν καλό να προσέξουμε προτού κάνουμε την κίνηση, ώστε να κάνουμε μια καλή αγορά!

Αγορά αυτοκινήτου: προσέξτε πριν αγοράστε
καινούριο αυτοκίνητο
Πρόκειται να αγοράσετε καινούριο αμάξι και είστε αναποφάσιστος και μπερδεμένος; Δείτε μερικές παραμέτρους που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν την αγορά!

Τι να αγοράσω στις εκπτώσεις;
Εκπτώσεις και αγορές
Κάθε φορά που έρχονται οι εκπτώσεις τις βλέπουμε σαν ευκαιρία για αγορές. Τι συμφέρει όμως πραγματικά να αγοράσουμε στις εκπτώσεις;

Online - διαδικτυακά ψώνια: αξίζουν; Είναι πιο οικονομικά;
διαδικτυακά ψώνια
Συμφέρει να κάνουμε τα ψώνια μας διαδικτυακά - online; Είναι καλό να ψωνίζουμε με αυτόν τον τρόπο ή με τον παραδοσιακό της βόλτας στην αγορά;

MAC vs PC: τι να αγοράσω;
αγορά mac ή pc
Σκέφτεστε να αγοράσετε υπολογιστή και έχετε μπει στο δίλημμα: τι να αγοράσω MAC ή PC; Δείτε εδώ κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν στην αγορά!

Να αγοράσω εξωτερικό σκληρό δίσκο με RAID για backups;
αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου raid για backups
Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου raid για backups αποκλειστικά; Να ξέρετε ότι δεν είναι και ότι καλύτερο... Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ