coolweb


Γιατί τα ρολόγια δείχνουν 10 και 10

Γιατί τα όλα τα ρολόγια δείχνουν 10 και 10

Διαβάστηκε: 19.352 φορές
Γιατί τα ρολόγια στις διαφημίσεις δείχνουν πάντα 10 και 10; Πως επικράτησε αυτό; Σημαίνει κάτι; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί.
Αλήθεια έχετε προσέξει ότι στις περισσότερες διαφημίσεις τα ρολόγια δείχνουν 10 και 10; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως προέκυψε αυτή η ώρα και τι συμβολίζει; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πολλά για αυτή τη "συνήθεια" των διαφημιστών, ενώ δε έλειψαν και οι μύθοι γύρω από την επιλογή της συγκεκριμένης ώρας. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά.

Μύθοι σχετικά με την επιλογή της ώρας 10 και 10 στις διαφημίσεις ρολογιών

Ένας μύθος λέει ότι η συγκεκριμένη ώρα επιλέχθηκε ως φόρος τιμής στον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν με τη λογική ότι φέρεται να δολοφονήθηκε εκείνη την ώρα.

Στην πραγματικότητα, ο Λίνκλον δολοφονήθηκε όντως λίγο μετά τις 10 το βράδυ, αλλά όχι στις 10 και 10. Συγκεκριμένα τον σκότωσαν στις δέκα και τέταρτο τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1865 ενώ βρισκόταν στο θέατρο.

Σχετίζεται η δολοφονία του Λίνκολν με την ώρα στα ρολόγια;
Αντίστοιχα έχουν εμπλακεί και άλλα ονόματα, όπως αυτό ενός άλλου Αμερικανού Προέδρου, του Τζον Κένεντι ή του διάσημου κληρικού και πολιτικού ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Κανένας απ' τους δύο, όμως, δεν δολοφονήθηκε στις 10:10. Ο μεν Κένεντι πυροβολήθηκε στις δώδεκα και μισή το μεσημέρι, ενώ ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Άλλος μύθος συνδέει την ώρα που δείχνουν τα ρολόγια στις διαφημίσεις με τις ρίψεις της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Και πάλι όμως και τα δύο αυτά γεγονότα συνέβησαν σε διαφορετική ώρα.

Τότε πως προέκυψε η ώρα αυτή;


Γιατί τα ρολόγια δείχνουν δέκα και δέκα

Στην πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση ρολογιών (που τυχαίνει να είναι και η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση της ιστορίας!) η οποία προβλήθηκε το 1941 στις ΗΠΑ για λογαριασμό της εταιρίας Bulova, το ρολόι έδειχνε 8 ακριβώς.

η πρώτη διαφήμιση ρολογιού
Αργότερα η Timex επέλεξε την ώρα 8:20 για τις πρώτες διαφημίσεις της για να την αναποδογυρίσει στη συνέχεια στο γνωστό 10:10 που έχει επικρατήσει μέχρι και στις μέρες μας.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ώρας γίνεται καθαρά για αισθητικούς λόγους και έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Καταρχάς, δίνει μια αίσθηση συμμετρίας η οποία θεωρείται από τους διαφημιστές ότι κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό στους υποψήφιους αγοραστές.

Επίσης, εκείνη την ώρα οι δύο δείκτες πλαισιώνουν ωραία το λογότυπο της εκάστοτε εταιρίας, το οποίο συνήθως βρίσκεται στο πάνω μέρος του καντράν κάτω από το 12.

γιατί τα ρολόγια στις διαφημίσεις δείχνουν δέκα και δέκα
Άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. η ημερομηνία, βρίσκονται συνήθως στις θέσεις 3, 6 ή 9, οι οποίες με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν παρεμποδίζονται και φαίνονται κανονικά.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, το άνοιγμα των δεικτών στις θέσεις αυτές μοιάζει με χαμόγελο και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στους υποψήφιους αγοραστές.

Μάλιστα πολλές εταιρίες για να διαφοροποιηθούν δεν δείχνουν ακριβώς δέκα και δέκα. Κάποιες επιλέγουν την ώρα 10:09 ή 10:08. Ο λόγος, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι.

Στην πραγματικότητα η ώρα αυτή είναι ακόμη πιο... συμμετρική από την 10:10 μιας και στα δέκα λεπτά ο δείκτης της ώρας έχει μετακινηθεί κατά 1/6 προς το 11.

Τελευταία κάποιοι διαφημιστές επιλέγουν οι δείκτες να δείχνουν δύο παρά δέκα, το οποίο οπτικά είναι πανομοιότυπο με το 10:10.

Διαβάστε στη συνέχεια Πόσο αδιάβροχο είναι το ρολόι σας;


Σχετικά άρθρα

Γιατί τα ρολόγια έχουν περιστρεφόμενη στεφάνη
περιστεφόμενο καντράν ρολογιού
Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί πολλά ρολόγια χειρός έχουν περιστρεφόμενη στεφάνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Οδηγός αγοράς ρολογιού
Τι ρολόι να αγοράσω
Αν θέλετε να αγοράσετε ρολόι και αισθάνεστε μπερδεμένοι, ο παρακάτω χρήσιμος οδηγός αγοράς θα σας λύσει τις βασικότερες απορίες.
Γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας;
ώρα Γκρίνουιτς
Αλήθεια, γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας και όχι πχ η Αθήνα; Για ποιον λόγο επιλέχθηκε το περιβόητο Greenwich; Δείτε!
Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!
Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!

Σχόλια

Ευάγγελος ▾
  (στις 20-02-2016)
Ωραίο το άρθρο σας.
  (στις 20-02-2016)
Σ’ ευχαριστούμε πολύ Ευάγγελε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί τα ρολόγια δείχνουν 10 και 10
Kατηγορία: Διάφορα
Tags: ρολόιδείκτεςώραδέκαμάρκαδιαφήμισηδιαφημίσεις
Έχει 2 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ