coolweb


Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλεξίας

δυσλεξία συμπτώματα

Η δυσλεξία είναι μια πολύ συχνή διαταραχή του γραπτού και του προφορικού λόγου που εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Συνήθως παρουσιάζεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου ως ανικανότητα στη μάθηση της ανάγνωσης και της γραφής.

Με άλλα λόγια, το δυσλεκτικό παιδί μαθαίνει με την πάροδο του χρόνου σχεδόν όλα τα γράμματα, μπορεί να διαβάζει και να γράφει μερικές λέξεις, αδυνατεί όμως να διαβάζει και να γράφει άγνωστες λέξεις.

δυσλεξία συμπτώματα θεραπεία

Συμπτώματα δυσλεξίας


Τα κύρια χαρακτηριστικά της δυσλεξίας αφορούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά στην ανάγνωση, την γραφή, την ομιλία,τους αριθμούς και την βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Δυσλεξία και γραπτός/προφορικός λόγος


Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ανάγνωση,τη γραφή και την ομιλία, πολλά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Για παράδειγμα η ανικανότητα στον διαχωρισμό των συμφώνων, οι αναγραμματισμοί (π.χ αντί για ρολόι, λορόι),οι προσθέσεις ή οι παραλείψεις (π.χ αντί για νερό, νενερό), η αντίστροφη γραφή αλλά και οι παραμορφώσεις π.χ αντί για μαύρο...μαρακό είναι ξεκάθαρα συμπτώματα και ενδείξεις δυσλεξίας.

δυσλεξία στον γραπτό λόγο
Επιπλέον, η διακοπτόμενη ανάγνωση αλλά και το ελλιπές γλωσσικό υπόβαθρο αποτελούν σοβαρές δυσκολίες των δυσλεκτικών παιδιών, ενώ σχετικά με την ανάγνωση, συνήθως δεν κατανοούν το κείμενο που διαβάζουν και φυσικά δεν διαβάζουν με ευχαρίστηση.

Με όλες αυτές λοιπόν τις παραλείψεις ή αναγραμματισμούς και διαφοροποιήσεις, γίνονται λάθη που αλλοιώνουν και την εικόνα μιας λέξης, αλλά και το ηχητικό αποτύωμα της, δημιουργώντας έτσι προβλήματα και στην ομιλία.

Δυσλεξία και αριθμοί


Συχνά τα δυσλεκτικά παιδιά, παράλληλα με τα προβλήματα στην γραφή και την ανάγνωση, παρουσιάζουν δυσκολίες και με τους αριθμούς, αφού αδυνατούν να αποδώσουν με επιτυχία σε βασικές αριθμητικές πράξεις.

Δυσκολία συναντούν επίσης και με την βραχυπρόθεσμη μνήμη καθώς παρουσιάζεται η ελαττωματική ικανότητά τους για αφομοίωση συγκεκριμένου γλωσσικού υλικού και αριθμών με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσληψης, επεξεργασίας και ανάπλασης συλλαβών η λεξικών εικόνων στον ακουστικό-γλωσσικό τομέα.

δυσλεξία και αριθμοί
Βέβαια, όσα αναφέρθηκαν δεν αποκλείεται να συμβαίνουν και σε ομαλά παιδιά, ως προς την ανάγνωση και την γραφή,μόνο που η συχνότητα τους σε σύγκριση με τα δυσλεξικά παιδιά είναι μικρότερη.

Τέλος,είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι πρέπει να κατανοηθεί από όλους η έννοια της δυσλεξίας απομακρύνοντας στερεότυπες και λανθασμένες απόψεις επί του θέματος, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι τα δυσλεκτικά παιδιά διακατέχονται από πληθώρα προσόντων και ταλέντων.

Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ανάλογα μέσα και θεραπείες, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη πρώιμη διάγνωση από τους αρμόδιους ειδικούς, ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά αυτά ανάλογα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το καθένα.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Παναγιώτα Μπουργιώτη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι η δυσλεξία και ποια τα χαρακτηριστικά της
Σχετικά άρθρα

Γιατί το σκονάκι λέγεται έτσι
Από που πήρε το όνομα του το σκονάκι
Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πως πήρε το όνομα του το σκονάκι; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
30+ tips για να γράψω έκθεση ΣΩΣΤΑ
Πως να γράψω έκθεση ή κείμενο
Οι περισσότεροι από εμάς έχει χρειαστεί ή ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή να γράψουμε μια έκθεση, ή έστω κάποιο κείμενο με ένα ...
Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί
Πως να γίνω πιο παραγωγικός
Θέλετε να μπορείτε να αποδίδετε περισσότερο στην δουλειά ή στο σχολείο/σπουδές σας ή με άλλα λόγια να γίνετε πιο παραγωγικοί; Σε ...
Γιατί κοιμόμαστε;
Για ποιον λόγο κοιμόμαστε
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο κοιμόμαστε; Σε προηγούμενες αναρτήσεις, είχαμε γράψει γιατί ξεκουραζόμαστε με τον ύπνο ...
Μπορούν τα ηλιακά παιχνίδια να χρησιμοποιηθούν στην τάξη;
Πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ηλιακά παιχνίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία
Οι περισσότεροι πιθανόν θα έχετε ακούσει για τα ηλιακά παιχνίδια και πιθανότατα να τα έχετε δει κάπου ή ακόμη και να έχετε παίξει με ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλεξίας
Kατηγορία: ΆνθρωποςΥγεία
Tags: δυσλεξίαμαθητέςμαθηματικάψυχολογίαπροβλήματα υγείαςσχολείαδιάβασμα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και κανόνες ασφαλείας!
παιδικό κάθισμα
Έχετε μωρό και θέλετε να αγοράσετε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου; Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε και τι κανόνες ασφαλείας θα πρέπει να τηρείτε!

Γιατί αλλάζει το χρώμα των ματιών στα παιδιά;
αλλαγή χρώματος ματών των παιδιών
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το χρώμα των ματιών των μικρών παιδιών αλλάζει με τη πάροδο του χρόνου; Γιατί γίνεται αυτό; Δείτε!

Οι πρώτες λεξούλες του μωρού σας: τι πρέπει να αποφύγετε!
μωρό
Το μωρό σας ξεκίνησε να μιλάει; Δείτε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέχετε και τι να αποφύγετε, ώστε το παιδάκι σας να έχει μία σωστή γλωσσική ανάπτυξη!

Γιατί τα μωρά λένε πρώτα μπαμπά
Πρώτες λέξεις μωρού μπαμπά
Αλήθεια γιατί άραγε τα περισσότερα παιδιά λένε πρώτα μπαμπά και όχι μαμά; Υπάρχει κάποια εξήγηση; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως οφελεί ο ύπνος την ανάπτυξη ενός μωρού;
μωρά κοιμούνται
Αναρωτηθήκατε γιατί κοιμάται τόσες πολλές ώρες το μωράκι σας; Ποιος ο λόγος που τα μωρά κοιμούνται πολύ και ποια η σημασία του ύπνου για την ανάπτυξή τους;

Γιατί πρέπει να ρεύονται τα μωρά;
Γιατί πρέπει να ρευτεί το μωρό
Αλήθεια γιατί πρέπει να ρεύονται τα μωρά; Που τους κάνει καλό αυτό το πράγμα; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η δυσλεξία και ποια τα χαρακτηριστικά της
Δυσλεξία: Εννοιολογική αποσαφήνιση και χαρακτηριστικά
Τι είναι η δυσλεξία; Δείτε μια εννοιολογική αποσαφήνιση καθώς και τα χαρακτηριστικά της μαθησιακής αυτής δυσκολίας στο άρθρο που ακολουθεί.

Η ασφάλεια των παιδιών σε πολυσύχναστα μέρη
Προστασία παιδιών
Τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους; Δείτε ορισμένες απλές συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί τα μωρά μυρίζουν ωραία
Γιατί μοσχοβολούν τα μωρά
Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι όλα τα μωρά μυρίζουν πολύ ωραία. Και μάλιστα χωρίς να τους βάλουμε κάποιου είδους άρωμα ή πχ αρωματικό ...

Εξωσωματική γονιμοποίηση: αναλυτικός οδηγός
Τι πρέπει να ξέρω για τις εξωσωματικές
Είναι γεγονός ότι η υπογονιμότητα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Κι αυτό γιατί στις μέρες μας λίγο λιγότερο από το 20% των ...

Τι είναι η περίοδος
Τι είναι η περίοδος της γυναίκας και πότε συμβαίνει;
Τι είναι η περίοδος στη γυναίκα, γιατί ονομάζεται έτσι και κάθε πότε της έρχεται; Και εν τέλει γιατί συμβαίνει όλη αυτή η παράξενη ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ