Στην εποχή μας σπανίζει ο
καλός ελληνικός καφές, ιδιαίτερα έξω στις καφετέριες. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιά λογική πολλοί τον φτιάχνουν στη μηχανή!
Αυτό δεν είναι
ελληνικός καφές, αλλά... χώμα! Είναι σα να φτιάχνουμε... τοστ βραστό! (εύστοχο - ατυχές παράδειγμα δεν ξέρω, πάντως καταλάβατε!) Γι’ αυτό μην προτιμάτε καφετέριες που σας πασάρουν καφέ φτιαγμένο για... σκύλους! Τόσο σας σέβονται κι αυτοί, τόσο να τους προτιμήσετε κι εσείς!
Επι του θέματος τώρα! Για να φτιάξουμε έναν σωστό λοιπόν τέτοιο καφέ, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προμηθευτούμε τα σωστά προϊόντα και να τον κάνουμε με το σωστό τρόπο.
Αρχικά, το ιδανικότερο είναι να προμηθευτείτε μπρούτζινο μπρίκι και όσο πιο μικρό γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει να ψηθεί με καλύτερο τρόπο ο καφές.
Αν το μπρίκι σας δεν είναι μπρούτζινο ή είναι μεγάλο, τότε το καφεδάκι θα βγει καλό πιο δύσκολα.
Επίσης, αν και ο
καλύτερος καφές γίνεται στη χόβολη, είναι λιγάκι δύσκολο να έχουμε τέτοιο πράγμα σπίτι μας. Οπότε προμηθευτείτε καλύτερα ένα γκαζάκι και μην προτιμήσετε το μάτι της κουζίνας σας!
Τώρα, βάλτε ένα φλιτζανάκι νερό στο μπρίκι σας (αν πρόκειται για μονό), ή δύο αν πρόκειται για διπλό ή 2 καφεδάκια.
Το νερό να μην είναι κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό, να είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βάλτε το μπρίκι στο γκαζάκι και ανάψτε το. Όσο αυτό θα αρχίσει να ζεσταίνει το νερό, βάλτε μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη με ελληνικό καφέ (για μονό καφέ) και τη ζάχαρη που θέλετε (2 κουταλίτσες κοφτές για γλυκό, 1 για μέτριο).
Προσοχή τώρα εδώ:
♦ μην βιάζεστε, ψήστε τον σε χαμηλή φωτιά
♦ ανακατέψτε καλά μόνο στην αρχή και έπειτα ενώ ψήνεται, μην ξανα-ανακατέψετε!
♦ αφήστε τον να ψηθεί μέχρι να φουσκώσει αλλά προσοχή:
βγάλτε τον ακριβώς τότε που πάει να κάνει την πρώτη φουσκάλα! Μην αφήσετε να κάνει φουσκάλα/ες (να μην βράσει δηλαδή) αλλά και από την άλλη αφήστε τον να φουσκώσει.
Αν ο καφές σας δεν έχει καϊμάκι, σημαίνει είτε ότι τον παρα-ψήσατε, είτε ότι δεν βάλατε επαρκή ποσότητα καφέ, είτε επειδή τον ανακατέψατε και μετά εκτός από την αρχή.
Αν βγει νεροζούμι δοκιμάστε να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα καφέ.
Αν βγει σαν "χώμα" (σαν να πίνεις χώμα) τότε απλά θέλει παραπάνω ψήσιμο (δεν τον αφήσατε να φουσκώσει αρκετά).
Αν πρόκειται για 2 καφέδες, σερβίρετε λίγο στο πρώτο φλυτζάνι, λίγο στο δεύτερο, λίγο ακόμα στο πρώτο, κοκ. Εναλλάξ δηλαδή μέχρι να γεμίσουν τα φλυτζάνια, κι όχι να γεμίσετε πχ το πρώτο και μετά το δεύτερο.
Να ξέρετε και ότι ο καφές ξεθυμαίνει. Οπότε για να τον απολαύσετε καλύτερα, φροντίστε να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται και να τον φυλάγετε σε συσκευασία ερμητικά κλειστή.
Επίσης, υπάρχει διαφορά από μάρκα σε μάρκα. Γι’ αυτό δοκιμάστε ποικιλία ώστε να δείτε ποια θα σας κάνει τον πιο καλό ελληνικό καφέ.
Μιας και θέλετε να γίνετε μερακλήδες στον καφέ, αν σας ενδιαφέρει και ο φραπέ, δείτε σε ένα άλλο άρθρο μας πως να φτιάξετε έναν
καλό φραπέ!
Έτσι λοιπόν θα
φτιάξετε έναν καλό ελληνικό καφέ, απλά δοκιμάστε τα παραπάνω και δεν ξέρετε, μπορεί να τον λατρέψετε μιας και ο πραγματικά καλός ελληνικός καφές, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει...
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να φτιάξω έναν καλό φραπέ;
Οι πολλοί καφέδες παχαίνουν!
Μπορεί ο καφές να προκαλέσει ή τουλάχιστον να ευνοήσει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας; Που κάνει καλό και που βλάπτει; Ας δούμε!
Πως να φτιάξετε τέλειο φρέντο!
Σε όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε έναν παγωμένο φρέντο στις καφετέριες, ειδικά το καλοκαίρι. Αλήθεια όμως, είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξουμε και στο σπίτι μας!