Αρχικά, αν είστε αρχάριοι, να ξέρετε ότι θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να ”υποστείτε” τις συνέπειες σε περίπτωση που κάνετε κάποια χαζομάρα στο
κουτί του υπολογιστή σας, γιατί όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα!
Επίσης να ξέρετε πως κάποια πράγματα μέσα στο κουτί του υπολογιστή, είναι πάρα πολύ ευαίσθητα σε αντίθεση με κάποια άλλα.
Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέχουμε!
1) Καλό είναι πριν κάνετε οτιδήποτε, να αποσυνδέσετε το ρεύμα.
2) Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι πρόκειται να πειράξετε και ότι ξέρετε τι κάνετε!
Καλό είναι να βρείτε στο internet την ανατομία του κουτιού του υπολογιστή, ποιες συσκευές hardware έχει μέσα και πως θα πρέπει να τις ”συμπεριφερθούμε”! Μην πάτε έτσι χύμα χωρίς να γνωρίζετε τίποτα.
Επίσης μην πειράξτε τα πάντα. Πειράξτε μόνο αυτά που σας ενδιαφέρουν.
3) Πριν βάλετε χέρι, ακουμπήστε τα χέρια σας σε ένα μέταλλο, για να αποβάλλεται τυχόν στατικό ηλεκτρισμό, που μπορεί να έχουν.
Αυτό γιατί ακουμπώντας ένα chip, όσο χαζό κι αν σας φαίνεται, μπορεί να το κάψετε! (όλες οι πλακέτες έχουν chips: η ram, η motherboard, η κάρτα γραφικών, κλπ)
4) Κομμάτια τα οποία είναι ”κουμπωτά”, μην τα κινείτε αριστερά-δεξιά για να χαλαρώσουν και να βγουν, απλά τραβήξτε τα προς τα έξω, ώστε να ξεκουμπώσουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: κάποια μπορεί να ”κρατιούνται” από μια βίδα ή κάποιο διακοπτάκι, βεβαιωθείτε ότι την ξεβιδώσατε / ή ανοίξατε το διακοπτάκι.
5) Όταν κουμπώσετε κάποια μέρη, βεβαιωθείτε ότι κούμπωσαν καλά. Πολλές φορές, μπορεί να χρειάζεται λίγο πίεση παραπάνω.
6) Αν πρόκειται να αφαιρέσετε διάφορα μέρη από το κουτί του υπολογιστή και υπάρχει περίπτωση να μη θυμάστε που μπαίνουν, κρατήστε σημειώσεις, 1 λεπτο θα σας πάρει.
7) Μερικές φορές, μπορεί κάτι να εμποδίζει (πχ για να βγάλετε συρταρωτά τον σκληρό δίσκο, μπορεί να εμποδίζει κάτι από την μητρική πλακέτα).
Σε αυτήν την περίπτωση, μην το αμελήσετε, γιατί και η παραμικρή πίεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
Απλά, αφαιρέστε το αντικείμενο που εμποδίζει με προσοχή και βεβαιωθείτε ότι ξέρετε που και πως ακριβώς επανατοποθετείται.
8) Προσοχή με την ψύξη: τυχόν ανεμιστηράκια(ψύκτρες) που έχετε αποσυνδέσει, μην ξεχάσετε να τα επανασυνδέσετε.
Επίσης, αν πρόκειται να βάλετε κάποιο καινούριο υλικό-hardware, βεβαιωθείτε ότι δεν εμποδίζει την ροή του αέρα και ότι δεν βρίσκεται πολύ κοντά σε κάποιο ανεμιστηράκι (ψύκτρα).
9) Μην παρατήσετε το κουτί του υπολογιστή ανοιχτό. Γεμίζει σκόνη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλα προβλήματα (να μην στροφάρουν καλά τα ανεμιστηράκια, να κάνουν περισσότερο θόρυβο, κλπ)
10) Αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο εκεί μέσα, μη βιαστείτε να το αφαιρέσετε και να το πετάξετε! Κατά 90% δεν βρίσκεται εκεί τυχαία και εξυπηρετεί κάποιο σκοπό!
Γενικά να ξέρετε πως θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όταν ανοίγουμε το
κουτί του υπολογιστή. Μην βλέπετε άλλους που το έχουν ”ψύλλου πήδημα”, αυτοί ξέρουν τι κάνουν και ξέρουν τι να προσέξουν, εσείς όμως όχι, οπότε θα πρέπει να προσέχετε.
Βέβαια πάνω κάτω, δεν είναι και τίποτα το φοβερό το να ανοίξετε το κουτί του υπολογιστή και να κάνετε λίγα μερεμέτια. Ίσα ίσα, θα πρέπει να ξέρετε και 5 πράγματα. Πολλές φορές, μπορεί να λύσουμε πολύ σύνθετα προβλήματα, με πολύ απλό τρόπο.
Καλή επιτυχία λοιπόν! Και είπαμε, να είστε προετοιμασμένοι για όλα!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να προστατέψετε τον υπολογιστή σας να μην πάθει ζημιά