coolweb


Τι ήταν το μεγαθήριο

Τι είναι το μεγαθήριο

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει ίσως την λέξη μεγαθήριο, πιθανότατα με τη μεταφορική έννοια του όρου, δηλαδή για κάτι που είναι μεγάλο σαν θηρίο, για μια μεγάλη κατασκευή ή για έναν ψηλό άνθρωπο.

Για παράδειγμα λέμε ότι "η τάδε ομάδα ποδοσφαίρου αποκλείστηκε γιατί βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τρία μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου".

Τι ήταν όμως το μεγαθήριο, υπήρξε ποτέ τέτοιο πράγμα ή είναι απλά μια λέξη; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι ήταν το μεγαθήριο


Το μεγαθήριο ετυμολογικά προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις μέγα (δηλαδή μεγάλο) και θηρίο. Στην πραγματικότητα ήταν ένα είδος ζώου που ανήκε στην ίδια οικογένεια με τον ελέφαντα, αλλά με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, το οποίο έχει εξαφανιστεί πριν από πολλά χρόνια.

Μάλιστα φαίνεται, όπως θα δούμε παρακάτω, πως είχε τον σωματότυπο, αλλά και την ευλιγισία της αρκούδας!
μεγαθήριο τι είναι
Επρόκειτο για είδος ενδημικό της Νοτίου Αμερικής, το οποίο έζησε από την Πλειόκαινο εποχή (περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν) μέχρι το τέλος της Πλειστόκαινου εποχής, δηλαδή της εποχής των παγετώνων (περίπου 12 χιλιάδες χρόνια πριν).

Το ζώο αυτό έζησε επίσης και στην Αφρική, ενώ σκελετός μεγαθήριου βρέθηκε και στην Κρήτη (!) και συγκεκριμένα στη Σητεία, πιθανώς από την εποχή που η μεγαλόνησος ήταν ενωμένη με την μαύρη ήπειρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαθήριο ήταν από τα μεγαλύτερα χερσαία ζώα (δηλαδή τα ζώα που ζουν στην ξηρά), καθώς ζύγιζε μέχρι 4 τόνους, ενώ το μήκος του (από το κεφάλι μέχρι την ουρά) ξεπερνούσε τα 6 μέτρα!

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο, ώστε το ξεπερνούσαν σε μέγεθος ελάχιστα ζώα (π.χ. κάποια είδη μαμούθ και τα παρακεραθηρία που έχουν επίσης εξαφανιστεί πολλά χρόνια πριν).

Το μεγαθήριο είχε έναν δυνατό σκελετό με μεγάλη λεκάνη και φαρδιά μυϊκή ουρά. Το μεγάλο μέγεθος του επέτρεπε να φτάνει σε ύψη που δεν μπορούσαν να βρεθούν άλλα φυτοφάγα ζώα, ώστε να εξασφαλίζει την τροφή του.

Παρόλο που ήταν κατά κύριο λόγο τετράποδο ζώο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ήταν ικανό για σταθεί και να μετατοπιστεί χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο πίσω πόδια του.
γιατί χάθηκε το μεγαθήριο
Μάλιστα, στεκόμενο στα ισχυρά πίσω πόδια του και χρησιμοποιώντας την ουρά του, το μεγαθήριο μπορούσε να σχηματίσει ένα τρίποδο για να στηρίξει το τεράστιο σωματικό του βάρος και χρησιμοποιώντας τα καμπύλα νύχια μπορούσε να φτάσει και να τραβήξει τα κλαδιά με τα πιο εκλεκτά φύλλα.

Γιατί εξαφανίστηκε το μεγαθήριο


Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εξαφάνιση αυτού του προϊστορικού γίγαντα οφείλεται στην εκτεταμένη λειψυδρία που έπληξε το νότιο ημισφαίριο της γης μέχρι το 10.000 π.Χ., δηλαδή περίπου 12.000 χρόνια πριν.

Κάποιοι θεωρούν ότι την ευθύνη για την εξαφάνιση των μεγαθήριων έχει ο άνθρωπος, λόγω του εκτεταμένου κυνηγιού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα η εκτεταμένη βιοκλιματική αλλαγή της περιόδου εκείνης, συρρίκνωσε σημαντικά τις διαθέσιμες κατάλληλες περιοχές που μπορούσε να ζήσει το μεγαθήριο. Όλα αυτά μαζί πιθανότατα συνέβαλλαν καθοριστικά στην εξαφάνιση αυτού του γιγάντιου ελέφαντα.Διαβάστε στη συνέχεια Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι ήταν το μεγαθήριο
Kατηγορία: Φαγητό - Ποτό
Tags: ζώαφυτοφάγαελέφανταςεξαφάνιση
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως ζευγαρώνουν οι κότες;
ζευγάρωμα κότας
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως στο καλό ζευγαρώνουν τα κοτόπουλα; Ε λοιπόν, θα σας λυθεί αυτή η εύλογη απορία! Δεν είναι τρομερό, αλλά είναι ενδιαφέρον

Γιατί οι σκύλοι τρώνε χόρτα μερικές φορές;
σκύλος τρώει χόρτα
Βλέπουμε καμιά φορά κάποιον σκύλο να τρώει χόρτα και αναρωτιόμαστε: γιατί; Γιατί ο σκύλος τρώει χόρτα; Λιγάκι περίεργο... Τι του συμβαίνει; Δείτε!

Όραση σκύλου & γάτας: τι ιδιαιτερότητες έχουν τα μάτια τους;
όραση σκύλου και γάτας
Πως βλέπουν τα σκυλιά και οι γάτες; Τι συμβαίνει με την όρασή τους; Γιατί τα μάτια τους λάμπουνε στο σκοτάδι; Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ!

Άλογα: παράξενα και περίεργα πράγματα που ίσως δεν ξέρατε!
άλογα παράξενα
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο κάποια ωραία, λιγάκι παράξενα, κουφά και περίεργα πραγματάκια για τα αγαπημένα μας άλογα, που πιθανόν να μην ξέρατε!

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
επικίνδυνα ζώα
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!

Γιατί τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη;
χειμερία νάρκη
Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί οι αρκούδες και διάφορα άλλα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη; Τι συμβαίνει στο σώμα τους και τι είναι αυτή η χειμερία νάρκη;

Γιατί ο ταύρος εξαγριώνεται με το κόκκινο χρώμα;
ταύρος
Το ξέρουμε όλοι μας: όταν ένας ταύρος δει κόκκινο χρώμα, εξαγριώνεται! Γιατί όμως γίνεται έξω φρενών;! Περίεργο ε; Δείτε εδώ, δεν είναι αυτό που νομίζετε!

Μιλάνε τα ζώα;
επικοινωνία ζώων
Τι γίνεται με αυτά, τόσο φασαρία και κακό για το τίποτα;! Γαβγίζουν, κελαηδούν, μουγκρίζουν, βγάζουν περίεργους ήχους! Δε νομίζω, κάτι κάνουν και τα ζώα...

Aρκούδα και καμήλα: τι κοινό έχουν;
αρκούδα λίπος
Αλήθεια, δύο τόσο διαφορετικά ζώα που ζουν σε τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η καμήλα και η αρκούδα, τι κοινό έχουν; Ας δούμε!

Κλαίνε τα ζώα;
κλάμα ζώων
Ξέρουμε πως τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ αν κλαίνε; Ένα περίεργο ερώτημα, το οποίο αξίζει να δούμε!

Τι είναι τα αμφίβια;
αμφίβιο
Όλο ακούμε και ξανακούμε για τα αμφίβια. Τι είναι τέλος πάντων αυτά; Ας πούμε λοιπόν πέντε πράγματα για αυτά έτσι και ας δούμε και κάποια είδη.

Υπάρχουν ζώα που περπατάνε στο νερό;
περπάτημα στο νερό
Αλήθεια, υπάρχουν ζώα που να περπατάνε επάνω στην επιφάνεια του νερού; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Ένα πολύ καλό ερώτημα! Δείτε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ