coolweb


Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;

εξαφάνιση δεινοσαύρων

Διαβάστηκε: 17.500 φορές
Οι δεινόσαυροι εδώ και πολλά χρόνια, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μας άφησαν χρόνια... Αλήθεια, τι συνέβη; Πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Δείτε!
Πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, στη Γη κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι. Η εμφάνιση των δεινοσάυρων τοποθετείται κατά τη Μεσοζωική Περίοδο (250-65 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Η κυριαρχία τους κράτησε για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια μέχρι που στο τέλος της Μεσοζωικής περιόδου, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια περίπου, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς (μαζί με πολλά άλλα είδη).

Τί απέγιναν - πως εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;

Για την μυστηριώδη εξαφάνιση των δεινοσαύρων αναπτύχθηκαν αρκετές θεωρίες, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο ...λογικές και επιστημονικές. Ας δούμε μερικές από αυτές τις θεωρίες.

Η θεωρία της πρόσκρουσης

θεωρία της πρόσκρουσηςΣύμφωνα με την πιο δημοφιλή θεωρία πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια η Γη χτυπήθηκε από αστεροειδή στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Μεξικό.

Ο αστεροειδής αυτός εικάζεται ότι είχε διάμετρο χιλιομέτρων! Η Γη μας πρέπει δέχτηκε ένα αρκετά δυνατό ...χαστούκι. Η ίδια η πρόσκρουση καθώς και οι συνέπειές της προκάλεσαν μία αλληλουχία φαινομένων που τελικά οδήγησαν σε έντονες κλιματικές αλλαγές.

Λίγο η πρόσκρουση, λίγο οι κλιματικές αλλαγές και οι δεινόσαυροι ...μας άφησαν!


Η θεωρία των ηφαιστείων

θεωρία των ηφαιστείωνΕπίσης δημοφιλής είναι η άποψη πως τα ηφαίστεια έφεραν το τέλος των δεινοσαύρων. Για μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή της εξαφάνισης στην περιοχή όπου σήμερα είναι η Ινδία υπήρχε εξαιρετικά έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθερώνονταν αέρια και υλικά στην ατμόσφαιρα, τα οποία έφεραν έντονες κλιματικές αλλαγές που επέδρασαν αρνητικά στην ...υγεία των δεινοσαύρων!

Η θεωρία των εντόμων

θεωρία των εντόμωνΚατά ορισμένους επιστήμονες οι υπαίτιοι για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων είναι τα έντομα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία κάποια στιγμή έγινε έξαρση των πληθυσμών των εντόμων και πολλά νέα είδη εντόμων εμφανίστηκαν στο προσκήνιο.

Πολλά από αυτά ήταν φορείς νέων θανατηφόρων ασθενειών, οι οποίες αποδεκάτισαν τους δεινοσαύρους. Ποιος είπε ότι το μεγάλο τρώει το μικρό; :)

Η συνδυαστική θεωρία

δεινόσαυροιΥπάρχει και η υπόθεση πως δεν είναι δυνατόν μια τόσο μαζική εξαφάνιση να προήλθε από ένα και μόνο γεγονός. Για πολλά εκατομμύρια χρόνια στη μετεωρίτες έπεφταν και ηφαίστεια ξεσπούσαν προκαλώντας φυσικά και εξαφανίσεις πληθυσμών, όχι όμως τόσο μαζικές.

Με το συνδυασμό όμως μερικών παραγόντων ταυτόχρονα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν οι τεράστιες «απώλειες» των δεινοσαύρων.

Υπάρχουν αρκετές ακόμα θεωρίες που περιλαμβάνουν διαστημικά και καιρικά φαινόμενα, αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης, ραδιενέργεια, δηλητηριώδη φυτά, ασθένεις, ακόμα και ...κακή διατροφή των δεινοσαύρων.


Τίποτα όμως δεν έχει αποδειχτεί! Το μόνο σίγουρο είναι πως η εξαφάνιση των δεινοσαύρων απoτελεί ακόμα ένα μεγάλο μυστήριο!

Διαβάστε στη συνέχεια Γεωγλυφικά της Νάσκα: εξωγήινοι ή κάτι άλλο;


Σχετικά άρθρα

Που βρίσκεται η Χαμένη Ατλαντίδα;
Χαμένη Ατλαντίδα
Χαμένη Ατλαντίδα: αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ που βρίσκεται και τι συμβαίνει με αυτό το μυστήριο; Είναι μύθος; Δείτε εδώ όλες τις θεωρίες
Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;
Στόουνχετζ (Stonehedge)
Στόουνχετζ - Αγγλία. Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες
Τι ήταν το μεγαθήριο
Τι είναι το μεγαθήριο
Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει ίσως την λέξη μεγαθήριο, πιθανότατα με τη μεταφορική έννοια του όρου, δηλαδή για κάτι που ...

Σχόλια

Αδριανός Παπακώστας ▾
  (στις 02-10-2014)
πολύ καλό μπράβο σας
  (στις 02-10-2014)
Να ’σαι καλά Αδριανέ :)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: δεινόσαυροιεξαφάνισημυστήριομύθοιζώα
Έχει 2 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.

Το Μεγάλο Σινικό Τείχος: ιστορία και πληροφορίες
Μεγάλο Σινικό Τείχος
Ένα τεράστειο έργο - θαύμα: το Μεγάλο Σινικό Τείχος στην Κίνα. Δείτε εδώ την ιστορία του και διάφορες εντυπωσιακές πληροφορίες!

Η εντυπωσιακή πραγματική ιστορία με το ακέφαλο κοτόπουλο!
ακέφαλο κοτόπουλο
Το ξέρατε ότι υπήρξε κοτόπουλο χωρίς κεφάλι; Δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα! Διαβάστε εδώ όλη την υπέροχη ιστορία του Μάικ!

Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;
Στόουνχετζ (Stonehedge)
Στόουνχετζ - Αγγλία. Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες

Πως δημιουργήθηκαν τα φανάρια στους δρόμους; Ποιά η ιστορία τους;
φανάρια στους δρόμους
Δείτε εδώ πως επινοήθηκαν - δημιουργήθηκαν, γιατί έχουν τέτοια χρώματα αυτά που ζούμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά: τα φανάρια στους δρόμους!

Γιατί και πως δημιουργήθηκαν τα χρήματα;
χρήματα και λεφτά
Αλήθεια, γιατί υπάρχουν τα χρήματα - λεφτά; Γιατί δημιουργήθηκε το χρήμα και δεν δημιουργήθηκε κάτι άλλο ως μέσω συναλλαγών; Ας δούμε!

Τι είναι Κούγκι
Τι σημαίνει Κούγκι
Τι είναι και που αναφέρεται το Κούγκι; Ποιο μεγάλο ιστορικό γεγονός κρύβεται από πίσω; Δείτε όλες τις πληροφορίες στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Ποιοι εφευρέτες σκοτώθηκαν από τις ίδιες τις εφευρέσεις τους;!
εφευρέτες - εφευρέσεις
Οτιδήποτε απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελεί μία εφεύρεση κάποιου. Μερικοί όμως εφευρέτες δεν στάθηκαν τυχεροί... Ας δούμε κάποιους από αυτούς!

Ποια τα θαύματα του κόσμου; Μέρος 1ο
θαύματα
Ποια τα θαύματα του κόσμου; Δείτε εδώ αναφορικά σε λίστες, συγκεντρωμένα όλα τα θαυματα του κόσμου. Θαύματα αρχαιότητας, μεσαιωνικά και σύγχρονα.

Τι ήταν η κασέτα; Όλες οι πληροφορίες για την ιστορία της
κασέτα
Πολλοί από εμάς προλάβαμε την τεχνολογία της κασέτας! Μια τεχνολογία αρκετά «ρομαντική» για όσους θυμούνται! Δείτε εδώ τις πληροφορίες και την ιστορία της!

Ποια είναι η ιστορία του Internet;
ιστορία internet
Όλοι μας σερφάρουμε, chatάρουμε, κλπ κλπ... Αλήθεια, πως φτάσαμε ως εδώ και τα έχουμε όλα στην οθόνη μας; Διαβάστε την ιστορία του Internet!

Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Τι είναι ο αστρολάβος των Αντικυθήρων
Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ