coolweb


Πως οι μετεωρολόγοι κάνουν πρόγνωση καιρού;

μετεωρολόγοι και καιρός

Διαβάστηκε: 22.441 φορές
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως οι μετεωρολόγοι κάνουν προβλέψεις για τον καιρό; Πως τα καταφέρνουν και κάνουν πρόγνωση καιρού; Δείτε!
Η πρόβλεψη του καιρού ή καλύτερα πρόγνωση καιρού είναι ένα φοβερά χρήσιμο "εργαλείο" - υπηρεσία, που καθορίζει σε πολλούς από εμάς το πως θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι υπάρχει το αμερικάνικο μοντέλο που ονομάζεται gfs και το ευρωπαϊκό που ονομάζεται ecmwf.

Και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Επίσης δεν πρόκειται ακριβώς για πρόβλεψη αλλά για πρόγνωση. Η διαφορά έγκειται στο ότι πραγματικά γνωρίζουν από πριν τι θα συμβεί και δεν προβλέπουν.

πρόγνωση καιρούΑς δούμε τώρα πως κάνουν πρόγνωση καιρού τα μοντέλα αυτά.

Τα μοντέλα αυτά τροφοδοτούνται συνεχώς με πληροφορίες για διάφορες καταστάσεις τις ατμόσφαιρας όπως ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία, υγρασία κτλ από μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν στήσει οι μετεωρολογικές υπηρεσίες κάθε χώρας, σε ξηρά και σε θάλασσα.

Επίσης τροφοδοτούνται και με πληροφορίες για σημεία της ατμόσφαιρα σε συγκεκριμένα υψόμετρα ακόμα και σε σημεία της ανώτερης ατμόσφαιρας.

Αυτό γίνεται με τη διαδικασία της ραδιοβόλισης (τα γνωστά μετεωρολογικά μπαλόνια) σε συνδυασμό με άντληση πληροφοριών από διάφορους δορυφόρους.

Έτσι το μοντέλο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές διαθέτει πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση (πίεση, θερμοκρασία, υγρασία κτλ) στην επιφάνεια της γης αλλά και στην ατμόσφαιρα.

Οπότε υπάρχει ένα τρισδιάστατο πλέγμα με σημεία γύρω από τη γη που τροφοδοτούν με πληροφορίες συνεχώς τα μοντέλα για την πρόγνωση καιρού.


Τα αριθμητικά μοντέλα τρέχουν αλγόριθμους και εξισώσεις που προσομοιώνουν τις φυσικές διαδικασίες που γίνονται στην ατμόσφαιρα, δίνοντας αποτελέσματα για το πώς θα λειτουργήσει η ατμόσφαιρα, τις επόμενες ώρες.

Αυτό απαιτεί χιλιάδες η και εκατομμύρια "τρεξίματα" στον κώδικα του μοντέλου, ώστε να γίνει πιο σωστή προσέγγιση της μελλοντικής κατάστασης της ατμόσφαιρας.

Για αυτό το λόγο τα μοντέλα μας δίνουν από 2 έως 4 φορές την ημέρα τα αποτελέσματα των "τρεξιμάτων" τους και φυσικά για να γίνει όλο αυτό, απαιτείται η χρήση υπερ-υπολογιστών!

μετεωρολόγοι Τώρα, οι μετεωρολόγοι είναι επιστήμονες που μελετάνε όλα τα σχετικά με τον καιρό και σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα όλων αυτών των υπολογισμών και των μετρήσεων.

Έτσι οι μετεωρολόγοι και οι προγνώστες που ξέρουν να διαβάζουν τα αποτελέσματα τον μοντέλων, μας δίνουν την πρόγνωση του καιρού όχι μόνο των επομένων ωρών, αλλά και ημερών, με αρκετή ακρίβεια.

Οπότε καλό είναι όταν θέλουμε να ενημερωθούμε για τον καιρό, να ακούσουμε τη γνώμη του ειδικού που έχει επεξεργαστεί τα αποτελέσματα που δίνουν τα μοντέλα, και όχι απευθείας πχ από ιστοσελίδες που κάνουν πρόγνωση για εκατομμύρια περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Αυτό γιατί στην ουσία, μας δίνουν τα αποτελέσματα που στέλνουν τα μοντέλα χωρίς να τα έχει δει κάποιος ειδικός που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας όπως για παράδειγμα τη μορφολογία εδάφους, κλπ

Έτσι λοιπόν οι μετεωρολόγοι κάνουν πρόγνωση του καιρού!

Τώρα, υπάρχει και η περίπτωση σφάλματος στην πρόβλεψη - πρόγνωση του καιρού.

Τα σφάλματα γίνονται κυρίως σε περιπτώσεις πρόγνωσης άνω των 3 με 5 ημερών. Οι μετεωρολόγοι δεν τα θεωρούν πρόγνωση αλλά "τάση" του καιρού για τα αποτελέσματα που δίνουν τα μοντέλα για πάνω από 5 με 15 ημέρες.

Παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί να πέφτουν έξω ακόμα και σε προβλέψεις λίγων ωρών αλλά σε ακραίες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τον χειμώνα του 2006 ένα χαμηλό βαρομετρικό έμεινε στάσιμο πάνω από το Αιγαίο και έριξε πολλά χιόνια στην περιοχή κυρίως του Πηλίου και της Εύβοιας, ενώ η πρόβλεψη ήταν να απομακρυνθεί προς Τουρκιά.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί το καλοκαίρι κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο;!


Σχετικά άρθρα

Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
κρύο στο βουνό
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!
Γιατί δεν φοράμε ρούχα στο πρόσωπο; Πως διατηρείται ζεστό;
ρούχα στο πρόσωπο
Το σκεφτήκατε ποτέ; Γιατί παντού φοράμε ρούχα αλλά όχι στο πρόσωπο; Πως το πρόσωπό μας παραμένει ζεστό χωρίς ρούχα; Δείτε!
Τι είναι η έρημος και πως δημιουργείται;
Πότε μια έκταση λέγεται έρημος
Τι είναι οι έρημοι και που οφείλεται η δημιουργία τους; Πότε μια περιοχή χαρακτηρίζεται έτσι; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι το φαινόμενο Μέδουσα
Γιατί το φαινόμενο Μέδουσα ονομάστηκε έτσι
Θα έχετε ακούσει για το φαινόμενο Μέδουσα που σαρώνει αυτές τις μέρες την χώρα μας, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και πολλές καταστροφές ...

Σχόλια

Παναγιώτης Βδουκάκης ▾
  (στις 16-05-2019)
Γεια σας. Διαβάζω ότι από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 έως την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 θα χτυπήσουν την Ελλάδα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας. Το ένα θα είναι από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 έως την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019,με ισχυρές βροχές και καταιγίδες,το άλλο θα είναι από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 έως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 με ισχυρές χιονοπτώσεις και κρύο Σιβυρίας,το άλλο θα είναι από το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 έως την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες,χιόνια και θυελλώδεις ανέμους,ενώ το επόμενο και το χειρότερο,θα είναι από την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 έως την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020,με πολλές και ισχυρές βροχές και καταιγίδες,σφοδρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους έως και τυφώνες 12 μποφόρ στα πελάγη.
Επειδή έχω απορία,τι ρούχα να φοράω εγώ και το κορίτσι μου?
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως οι μετεωρολόγοι κάνουν πρόγνωση καιρού;
Kατηγορία: Επιστήμες
Tags: μετεωρολόγοικαιρόςπρόβλεψηπρόγνωσηζέστηκρύο
Έχει 1 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ποια η διαφορά ψυχαγωγίας και διασκέδασης
Διασκέδαση vs ψυχαγωγία
Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι δύο έννοιες οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας, πολλές φορές μάλιστα με ταυτόσημη ...

Black Friday: Εδώ θα βρεις χιλιάδες ρούχα με έκπτωση 50% και πάνω
Ρούχα Black Friday
Θέλεις να βρεις ρούχα με πραγματική έκπτωση που ξεπερνάει το 50%; Τότε σου προτείνουμε να κοιτάξεις τις super προσφορές με Black ...

Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι την Πεντηκοστή; Πότε πέφτει το 2024
Εβραίοι και Πεντηκοστή 2024
Η Εβραϊκή Πεντηκοστή είναι μια διαφορετική γιορτή σε σχέση με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πεντηκοστή. Δηλαδή γιορτάζονται διαφορετικά ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ