coolweb


Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι την Πεντηκοστή; Πότε πέφτει το 2024

Εβραίοι και Πεντηκοστή 2024

Η Εβραϊκή Πεντηκοστή είναι μια διαφορετική γιορτή σε σχέση με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πεντηκοστή. Δηλαδή γιορτάζονται διαφορετικά γεγονότα.

Η πεντηκοστή για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι γιορτή η οποία είναι αφιερωμένη στην επιφοίτηση των Αποστόλων από το Πνεύμα το Άγιο που έγινε 50 ημέρες μετά το Εβραϊκό Πάσχα.

Τι όμως γιορτάζουν οι Εβραίοι την Πεντηκοστή; Πότε είναι η Εβραϊκή Πεντηκοστή και ποιες διαφορές έχει;

Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι την ΠεντηκοστήΗ Εβραϊκή Πεντηκοστή (γνωστή και ως Shavuot) είναι μία γιορτή στην οποία οι Εβραίοι γιορτάζουν και τιμούν τη λήψη των 10 εντολών που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή. Επομένως στην Πεντηκοστή των Εβραίων γιορτάζονται διαφορετικά γεγονότα σε σχέση με τη Χριστιανική Πεντηκοστή.

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, οι Εβραίοι κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο προς τη γη της επαγγελίας πέρασαν πολλά δεινά και κακουχίες. Ο λαός δοκιμάστηκε αρκετές φορές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλούς να κλονιστεί η πίστη τους.

Τότε ο Μωυσής ανέβηκε στο όρος Σινά και έλαβε τις 10 εντολές γραμμένες πάνω σε πλάκες. Η διαδικασία αυτή πήρε κάποιο χρονικό διάστημα περιπλανήσεων και εσωτερικών αναζητήσεων για τον Μωυσή.

Όταν κατέβηκε από το βουνό, πολλοί από τους Εβραίους είχαν αλλάξει πίστη και είχαν γίνει ειδωλολάτρες. Όταν ο Μωυσής αντίκρυσε αυτή την κατάσταση εξοργίστηκε τόσο πολύ που έσπασε τις πλάκες με τις 10 εντολές που κρατούσε στα χέρια του.

Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να ξανανέβει πάνω στο βουνό και να λάβει εκ νέου τις 10 εντολές γραμμένες πάνω στις πλάκες.

Η Εβραϊκή Πεντηκοστή τιμά αυτό το γεγονός. Δηλαδή τη λήψη των 10 εντολών που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή.

Στην πραγματικότητα όπως αναφέραμε παραπάνω η Χριστιανική πεντηκοστή και η Εβραϊκή Πεντηκοστή αφορούν διαφορετικά πράγματα. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι η μία γιορτή δεν έχει σχέση με την άλλη.

Βέβαια η Χριστιανική Πεντηκοστή έχει τις ρίζες της στην Εβραϊκή. Ωστόσο θεωρείται εντελώς διαφορετική γιορτή.

Έθιμα της Εβραϊκής ΠεντηκοστήςΈθιμα Πεντηκοστής των Εβραίων
Στα παλαιά χρόνια οι πιστοί Εβραίοι προσέφεραν στους ναούς τα "πρωτογεννήματα" δηλαδή τους πρώτους καρπούς της σοδειάς των διαφόρων σιτηρών και δημητριακών. Το έθιμο αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια.

Στη σημερινή εποχή, οι ημέρες της Εβραϊκής Πεντηκοστής εορτάζονται με κατανάλωση διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και με αγρυπνίες (ολονυκτίες) στις συναγωγές.

Πότε είναι η Εβραϊκή Πεντηκοστή 2024Η Εβραϊκή Πεντηκοστή είναι μία κινητή γιορτή. Ξεκινάει πάντα ακριβώς 50 ημέρες αφότου παρέλθει το Εβραϊκό Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια γιορτή που έχει κάποια διάρκεια μερικών ημερών. Δηλαδή δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη μέρα.

Για το 2024 η Εβραϊκή Πεντηκοστή (Shavuot) πέφτει ως εξής:2024: Ξεκινάει από το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου και τελειώνει το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου.

Για τις επόμενες χρονιές:

Εβραϊκή Πεντηκοστή 2025: Ξεκινάει απόγευμα Κυριακή 1 Ιουνίου τελειώνει απόγευμα Τρίτη 3 Ιουνίου
Εβραϊκή Πεντηκοστή 2026: Ξεκινάει απόγευμα Πέμπτη 21 Μαΐου τελειώνει απόγευμα Σάββατο 23 ΜαΐουΔιαβάστε στη συνέχεια Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι το Πάσχα; Πότε πέφτει το 2024
Σχετικά άρθρα

Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι τα Χριστούγεννα; Πότε πέφτουν το 2024
Εβραϊκά Χριστούγεννα 2024
Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές παγκοσμίως. Από θεολογικής σκοπιάς συμβολίζουν και τιμούν την γέννηση του ...
Πότε πέφτει το Πάσχα 2024
Πάσχα ημερομηνία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...
Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
προσδιορισμός ημερομηνίας Πάσχα
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια πως υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Πρωτομαγιά η γιορτή των λουλουδιών
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πόσο παλιά γιορτή είναι; Είναι ελληνική γιορτή; Τι σχέση έχουν τα λουλούδια; Ας δούμε λοιπόν!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι την Πεντηκοστή; Πότε πέφτει το 2024
Kατηγορία:
Tags: ΠεντηκοστήγιορτήΕβραίοιεορτασμός
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως οι μετεωρολόγοι κάνουν πρόγνωση καιρού;
μετεωρολόγοι και καιρός
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως οι μετεωρολόγοι κάνουν προβλέψεις για τον καιρό; Πως τα καταφέρνουν και κάνουν πρόγνωση καιρού; Δείτε!

Ποια η διαφορά ψυχαγωγίας και διασκέδασης
Διασκέδαση vs ψυχαγωγία
Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι δύο έννοιες οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας, πολλές φορές μάλιστα με ταυτόσημη ...

Black Friday: Εδώ θα βρεις χιλιάδες ρούχα με έκπτωση 50% και πάνω
Ρούχα Black Friday
Θέλεις να βρεις ρούχα με πραγματική έκπτωση που ξεπερνάει το 50%; Τότε σου προτείνουμε να κοιτάξεις τις super προσφορές με Black ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ