coolweb


Τι είναι η έρημος και πως δημιουργείται;

Πότε μια έκταση λέγεται έρημος

Διαβάστηκε: 18.170 φορές
Τι είναι οι έρημοι και που οφείλεται η δημιουργία τους; Πότε μια περιοχή χαρακτηρίζεται έτσι; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Θα έχετε ακούσει για την έρημο Σαχάρα ή την έρημο Καλαχάρι. Επίσης, ίσως έχετε ακούσει ότι υπάρχει και στην Ελλάδα μια έρημος και μάλιστα είναι η μοναδική έρημος της Ευρώπης.

Τι είναι η έρημος όμως και πως δημιουργείται; Ποια είδη ερήμων υπάρχουν; Ας ρίξουμε λίγο φως.

Τι είναι η έρημος

Γενικά οι έρημοι είναι μεγάλες περιοχές οι οποίες συνήθως δεν κατοικούνται και για αυτό άλλωστε ονομάζονται έτσι.

Έχει υπολογιστεί ότι οι περιοχές αυτές καταλαμβάνουν περίπου το 1/3 της συνολικής επιφάνειας του εδάφους του πλανήτη μας.

Ωστόσο για να χαρακτηριστεί μια περιοχή έρημος πρέπει να πληροί κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα στις ερήμους επικρατεί ξηρό κλίμα με ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης, παρατηρούνται ελάχιστες έως καθόλου κατακρημνίσεις (δηλαδή βροχή, χιόνι κλπ).

θερμή έρημος
Για να ονομαστεί μια περιοχή έρημος πρέπει το ύψος αυτών των κατακρημνίσεων να μην ξεπερνά τα 250 χιλιοστά ετησίως ή το νερό που αποβάλλεται στο έδαφος να είναι μικρότερο από αυτό που πέφτει με τη μορφή βροχής ή χιονιού.

Γενικά οι έρημοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις θερμές και τις ψυχρές.

Οι πρώτες καλύπτονται συνήθως από άμμο ή βραχώδη εδάφη, ενώ οι έρημοι της δεύτερης κατηγορίας αποτελούνται συνήθως από πάγο.

Η μεγαλύτερη θερμή έρημος του κόσμου είναι η έρημος Σαχάρα. Από την άλλη, η μεγαλύτερη ψυχρή έρημος, η οποία είναι και η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου, είναι η Ανταρκτική.

ψυχρή ή πολική έρημος
Σε μια θερμή έρημο η θερμοκρασία κυμαίνεται από μερικούς βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν τις νύχτες του χειμώνα μέχρι 45 ή και περισσότερους βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι.

Το μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος των περιοχών αυτών οφείλεται στο γεγονός ότι ο ξηρός αέρας δεν μπορεί να εμποδίσει τον ήλιο την ημέρα, αλλά ούτε και να διατηρήσει τη θερμότητα τη νύχτα.

Έτσι, πολύ απλά την ημέρα μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας και συνεπώς της θερμότητας φτάνει ανεμπόδιστο μέχρι το έδαφος, ενώ με την πτώση του ηλίου η θερμότητα αποβάλλεται γρήγορα στο διάστημα με αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το γεγονός ότι χιόνισε στην έρημο Σαχάρα .


Πως δημιουργείται μια έρημος

Γενικά η δημιουργία μιας ερήμου οφείλεται στο ξηρό κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές όπως η βόρειος Αφρική, η Αρκτική ή η Ανταρκτική, το κλίμα των οποίων είναι παραδοσιακά ξηρό ευνοούν τη δημιουργία τέτοιων γεωλογικών σχηματισμών.

Γενικά ο μηχανισμός ερημοποίησης μιας περιοχής λειτουργεί ως εξής:

Ο ψυχρότερος αέρας δεν μπορεί να μεταφέρει το ίδιο ποσοστό υγρασίας σε σχέση με τον ζεστό αέρα. Έτσι όταν τα κρύα ρεύματα των ωκεανών ψύχουν τον αέρα που βρίσκεται από πάνω τους, αυτός γίνεται πολύ ξηρός.

Όταν αυτός ο αέρας φθάσει γη, προκαλεί περισσότερο εξάτμιση παρά κατακρήμνιση, δηλαδή βροχόπτωση ή χιονόπτωση, φαινόμενο το οποίο οδηγεί στο σχηματισμό της ερήμου.

σχηματισμός ερήμου - μηχανισμός
Ωστόσο, η ξηρότητα του κλίματος μιας περιοχής επιδεινώνεται και από άλλους παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές, η υπερβόσκηση, η διάβρωση του εδάφους αλλά και η υπερεκμετάλλευση των υπόγειων νερών.

αίτια ερημοποίησης
Τα κύρια αίτια ερημοποίησης
Πηγή: International Conference on Mediterranean desertification: Research results and policy implications (Report EUR 17782 EN)


Μάλιστα είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου το 40% των ευρωπαϊκών και των ελληνικών εδαφών απειλούνται με υποβάθμιση και ερημοποίηση.

Το καλό είναι ότι η κατάσταση είναι ακόμη αναστρέψιμη, αρκεί βέβαια να πάρουμε όλοι μας τα αναγκαία μέτρα πριν να είναι πολύ αργά.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί κάνει τόσο πολύ κρύο στον Βόρειο Πόλο;


Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν φοράμε ρούχα στο πρόσωπο; Πως διατηρείται ζεστό;
ρούχα στο πρόσωπο
Το σκεφτήκατε ποτέ; Γιατί παντού φοράμε ρούχα αλλά όχι στο πρόσωπο; Πως το πρόσωπό μας παραμένει ζεστό χωρίς ρούχα; Δείτε!
Γιατί το καλοκαίρι κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο;!
καλοκαίρι - χειμώνας
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο; Γιατί το καλοκαίρι έχει ζέστη ενώ το χειμώνα κρύο; Γιατί δεν έχουμε πάντα σταθερή θερμοκρασία;!
Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
κρύο στο βουνό
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!
Πως οι μετεωρολόγοι κάνουν πρόγνωση καιρού;
μετεωρολόγοι και καιρός
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως οι μετεωρολόγοι κάνουν προβλέψεις για τον καιρό; Πως τα καταφέρνουν και κάνουν πρόγνωση καιρού; Δείτε!
Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι η έρημος και πως δημιουργείται;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: έρημοςζέστηκρύοβροχήάμμοςπάγοςβόρειος πόλοςνότιος πόλοςΣαχάρα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο
χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο
Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί βλέπουμε τον ουρανό μπλε και τον ήλιο κίτρινο;
μπλε ουρανός
Ο ουρανός (το διάστημα) είναι μαύρος, γιατί τον βλέπουμε μπλε; Του ηλίου το φως είναι άσπρο, γιατί το βλέπουμε κίτρινο; Τι συμβαίνει στο ηλιοβασίλεμα;

Τι είναι το ουράνιο τόξο και πως δημιουργείται;
ουράνιο τόξο
Ένα περίεργο φαινόμενο στον ουρανό, που μας έχει μαγέψει όλους μας κατά καιρούς: το ουράνιο τόξο! Τι είναι λοιπόν και πως δημιουργείται στον ουρανό;

Τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει η άνοιξη;
Πότε αρχίζει η άνοιξη
Η εαρινή ισημερία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης (όχι ημερολογιακά). Δες τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει πραγματικά η άνοιξη.

Τι είναι το χαλάζι; Πως δημιουργείται;
χαλάζι
Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο καιρικό φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως δημιουργείται.

Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα μερικές φορές;
βλέπουμε φεγγάρι
Πάνω κάτω όλοι μας το έχουμε δει: μία ωραία μέρα με ήλιο, ξαφνικά βλέπουμε το φεγγάρι στον ουρανό! Γιατί συνέβει αυτό; Που οφείλεται;

Γιατί κάνει τόσο πολύ κρύο στον Βόρειο Πόλο;
παγωμένος Βόρειος Πόλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιό λόγο στον Βόρειο Πόλο έχει τόσο πολύ κρύο; Τι συμβαίνει και όλα είναι τόσο παγωμένα εκεί πάνω; Ας δούμε...

Τι είναι ο άνεμος και γιατί φυσάει;
γιατί φυσάει
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φυσάει; Από που έρχεται ο αέρας και τι είναι ο άνεμος; Δείτε εδώ μία εξαιρετική ανάλυση του φαινομένου, απλά και κατανοητά!

Γιατί γίνονται σεισμοί;
γιατί γίνονται σεισμοί
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γίνονται σεισμοί; Τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και... κουνιόμαστε; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί πρώτα βλέπουμε την αστραπή και μετά ακούμε τη βροντή;!
αστραπή και βροντή
Έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν πάντα σε έναν κεραυνό, πρώτα βλέπουμε την αστραπή και έπειτα ακούμε τη βροντή; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Γιατί το καλοκαίρι κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο;!
καλοκαίρι - χειμώνας
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο; Γιατί το καλοκαίρι έχει ζέστη ενώ το χειμώνα κρύο; Γιατί δεν έχουμε πάντα σταθερή θερμοκρασία;!

Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
κρύο στο βουνό
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ