Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο την
ιστορία του Μουντιάλ. Τι γίνεται όμως με το
κύπελλο αυτό καθεαυτό και πως σχετίζεται με την Ελλάδα; Ας δούμε λοιπόν την
ιστορία του.
Το πρώτο
τρόπαιο της διοργάνωσης που απονεμόταν μέχρι το 1970 είχε κατά κάποιο τρόπο ελληνικό "χρώμα" καθώς αναπαριστούσε την αρχαιοελληνική Θεά "Νίκη".
Μάλιστα για το λόγο αυτό έφερε αρχικά το όνομα Victory, μέχρι το 1946 όταν μετονομάστηκε σε κύπελλο Jules Rimet προς τιμήν του εμπνευστή της πρώτης διοργάνωσης.
Το κύπελλο που σχεδιάστηκε από τον Abel Lafleur, ήταν από επιχρυσωμένο ασήμι, είχε ύψος 35 εκατοστά και ζύγιζε περίπου 3,8 κιλά.
Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, που ξέσπασε το 1940, το τρόπαιο βρισκόταν στα χέρια των Ιταλών, ως νικητών της διοργάνωσης του 1938.
Τότε ο Ottorino Barassi, Ιταλός αντιπρόεδρος της FIFA, μετέφερε μυστικά το κύπελλο από μια τράπεζα στη Ρώμη όπου φυλασσόταν και το έκρυψε σε ένα κουτί παπουτσιών κάτω από το κρεβάτι του!
Κι αυτό για να μην το κλέψουν οι Γερμανοί Ναζί οι οποίοι είχαν βάλει στο μάτι όλη την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και όχι μόνο.
Τελικά το κύπελλο αυτό χαρίστηκε στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας το 1970 μιας το είχε κατακτήσει ήδη 3 φορές.
Μάλιστα ο τότε αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας ήταν ο πρώτος αρχηγός που φίλησε το κύπελλο πριν το σηκώσει στον αέρα!
Ωστόσο, το τρόπαιο αυτό έμελλε να είχε άδοξο τέλος καθώς τελικά εκλάπη(!) το 1983 από το μουσείο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας.
Η επικρατέστερη άποψη, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο, είναι ότι αυτοί που το έκλεψαν το έλιωσαν καθώς δεν βρέθηκε ποτέ.
Μετά το 1970 σχεδιάστηκε το νέο κύπελλο το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στη διοργάνωση του 1974 και είναι αυτό που υπάρχει μέχρι και σήμερα.
Το τρόπαιο αυτό που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Silvio Gazzaniga, αναπαριστά δύο ανθρώπινες φιγούρες να κρατούν την Γη θέλοντας να δείξει την οικουμενικότητα που προάγει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το τρόπαιο αποτελείται από 5 κιλά(!)
χρυσό 18 καρατίων, έχει ύψος 36,5 εκατοστά και ζυγίζει συνολικά 6,175 κιλά!
Σύμφωνα δε με τον Βρετανό χημικό Martyn Poliakoff, το εσωτερικό του είναι μάλλον κούφιο γιατί αν ήταν μασίφ θα έπρεπε να ζυγίζει περί τα 70 -80 κιλά και θα ήταν μάλλον αδύνατο να σηκωθεί!
Μάλιστα προβλέφθηκε στον χώρο που έχει στο κάτω μέρος του να αναγράφεται το όνομα της χώρας που το κατακτά κάθε φορά!
Ωστόσο, μετά και την κλοπή του 1983 αποφασίστηκε το τρόπαιο να μην ξαναχαριστεί σε καμιά χώρα, όσες φορές κι αν το κατακτήσει. Για αυτό το λόγο δεν προβλέπεται και να αντικατασταθεί.
Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όταν γεμίσει ο χώρος με τα ονόματα των νικητών κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2030, δηλαδή στην επέτειο για τα 100 χρόνια του θεσμού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νικήτρια χώρα κρατάει το τρόπαιο για 4 χρόνια, μέχρι το επόμενο μουντιάλ και κατόπιν παίρνει ένα ακριβές αντίγραφο όχι φυσικά χρυσό αλλά επιχρυσωμένο.
Διαβάστε στη συνέχεια
Η ιστορία του Μουντιάλ και πως ξεκίνησε
Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου
Ποια είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος; Από ξεκίνησε και που βαδίζει η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος
Ποια είναι η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα; Που και πότε συμμετείχε; Ας δούμε!
Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός: μία αιώνια κόντρα.. Πως ξεκίνησε;
Γιατί υπάρχει κόντρα μεταξύ της ομάδας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού; Ποιά η ιστορία, ποιά η τότε σχέση τους και πως ξεκίνησαν όλα;!
Γαύροι και Βάζελοι: Προέλευση ψευδωνύμων
Πως προέκυψε το ψευδώνυμο Γαύροι για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και Βάζελοι για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού; Ας δούμε λοιπόν!
Γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι ασπρόμαυρες;
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνται από ασπρόμαυρα πολύγωνα; Πως προέκυψε αυτό; Για να δούμε!