Είδαμε στο
πρώτο μέρος του αφιερώματος στο Κερκυραϊκό Πάσχα τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή.
Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε
τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου που είναι πολλά και ιδιαιτέρως εντυπωσιακά!
Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά.
Ο "σεισμός"
Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 6 το πρωί, γίνεται η αναπαράσταση του μεγάλου
σεισμού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης των Ξένων στην παλιά πόλη της Κέρκυρας.
Αν και κρατάει μόνο μερικά λεπτά, είναι ένα εντυπωσιακό έθιμο που αξίζει να το ζήσει κανείς, καθώς η γη σείεται από τα χτυπήματα των πιστών στο πάτωμα του ναού.
Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα
Στις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου γίνεται η περιφορά του επιταφίου της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα ή λιτανεία του Αγίου για τους ντόπιους, πάλι συνοδεία των τριών μεγάλων φιλαρμονικών.
Αυτή τη φορά η Παλιά παίζει τον Amlet (ή Αμλέτο για τους Κερκυραίους) του Faccio, η Μάντζαρος το Calde Lacrime του Micheli και η Φιλαρμονική Καποδίστριας το Marcia Funebre από την "Ηρωική" του Μπετόβεν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το μοναδικό αυτό έθιμο να βγαίνει επιτάφιος το Μεγάλο Σάββατο έχει τις ρίζες του στον 16ο αιώνα, όταν οι Βενετοί απαγόρευσαν τους επιτάφιους την Μ. Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο την περιφορά του Αγ. Σπυρίδωνα το Μ. Σάββατο το πρωί.
Η Πρώτη Ανάσταση και το έθιμο με τους Μπότηδες
Η Πρώτη Ανάσταση γίνεται στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και εκατοντάδες κανάτια (οι λεγόμενοι μπότηδες) γεμάτα με νερό πέφτουν από τα μπαλκόνια σε όλους τους δρόμους της παλιάς πόλης.
Η προέλευση του εντυπωσιακού εθίμου είναι αμφιλεγόμενη καθώς κατά μία έννοια προέρχεται από το Ευαγγέλιο, κατά μία άλλη από ένα αντίστοιχο Βενετσιάνικο έθιμο που γινόταν την Πρωτοχρονιά, ενώ σύμφωνα με μια τρίτη άποψη πρόκειται για ειδωλολατρικό έθιμο.
Όπως και να 'χει πρόκειται για μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εικόνα με τα πήλινα κανάτια να πέφτουν από μεγάλο ύψος και να σκάνε στο έδαφος.
Η καλύτερη θέση για να δει κανείς το έθιμο είναι το "πεντοφάναρο" στην πλατεία, ενώ σύμφωνα με την παράδοση πολύς κόσμος παίρνει ένα κομμάτι από τα σπασμένα κανάτια για γούρι.
Μετά την Πρώτη Ανάσταση οι Φιλαρμονικές ξαναβγαίνουν στους δρόμους, αυτή τη φορά για να παίξουν χαρούμενα εμβατήρια.
Ο εορτασμός της Ανάστασης
Στις 11 το βράδυ τελείται πρώτα η καθολική Ανάσταση στον καθεδρικό Duomo με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου για όποιον θέλει να την παρακολουθήσει.
Η ορθόδοξη Ανάσταση γιορτάζεται υπαίθρια και συγκεκριμένα στην Πάνω Πλατεία, την λεγόμενη Σπιανάδα, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες των Βαλκανίων.
Μετά το Χριστός Ανέστη πλήθος πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται από το παλιό φρούριο φωτίζουν τον Κερκυραϊκό ουρανό δίνοντας μια φαντασμαγορική νότα στην μεγάλη αυτή γιορτή.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το "ποτάμι" με τις αναμμένες λαμπάδες που αντικρίζει κανείς, καθώς αποχωρεί ο κόσμος από την πλατεία και ξεχύνεται στους γύρω δρόμους.
Πραγματικά το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Μην το χάσετε!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 1ο
Ποια είναι τα ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν το Κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό; Ας δούμε τα πιο γνωστά από αυτά στο άρθρο που ακολουθεί.
Πότε πέφτει το Πάσχα 2025
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...
Καθαρά Δευτέρα 2025: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2025; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;
Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα;
Το καθιερωμένο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι αν μη τι άλλο ένα γευστικότατο έθιμο. Πως προέκυψε όμως; Είναι χριστιανική παράδοση; Για να δούμε!