coolweb


Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;

διάφοροι πυκνωτές

Διαβάστηκε: 50.464 φορές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!
Οι πυκνωτές χρησιμοποιούνται παντού μα παντού! Να φανταστείτε στο σπίτι μας μπορεί να έχουμε εκατοντάδες τέτοιους, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουμε μιας και δεν βρίσκονται σε κοινή θέα!

Οι πυκνωτές βρίσκονται παντού
Και που κρύβονται λοιπόν όλοι αυτοί;
Που τρυπώνουν; Μα οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε... Από τον υπολογιστή ή το laptop μας και το DVD Player, μέχρι το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, το τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο των παιδιών μας, ακόμη και στο Playstation!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, όσο πιο απλά γίνεται και κατανοητά!

Τι είναι οι πυκνωτές;

Οι πυκνωτές είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας με την μορφή ηλεκτρικού φορτίου.

Η λειτουργία του πυκνωτή σχηματικάΟυσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα δύο αγωγών, οι οποίοι ονομάζονται οπλισμοί, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται συνήθως κάποιο μονωτικό υλικό, το οποίο ονομάζεται διηλεκτρικό.

Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να πολώνουν τα ηλεκτρικά φορτία, χαρακτηριστικό που τα καθιστά ιδανικά για χρήση στους πυκντές. Το διηλεκτρικό υλικό μπορεί να είναι χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μίκα, αέρας κ.ά.

Η διαφορά δυναμικού που αναπτύσσεται μεταξύ των οπλισμών ενός πυκνωτή όταν φορτιστεί ονομάζεται τάση. To πηλίκο του φορτίου ενός πυκνωτή προς την τάση του καλείται χωρητικότητα, συμβολίζεται με το λατινικό γράμμα C και έχει ως μονάδα μέτρησης το Φαράντ, προς τιμήν του μεγάλου Άγγλου επιστήμονα Μάικλ Φαραντέι.


Γιατί χρειάζεται το διηλεκτρικό;

Γιατί απλούστατα όταν ανάμεσα στους οπλισμούς ενός πυκωτή παρεμβάλλεται διηλεκτρικό τότε αυξάνεται η χωρητικότητα του, δηλαδή η ποσότητα του ηλεκτρικού φορτίου που μπορεί να αποθηκεύσει.

Τέλος, εκτός όμως από το διηλεκτρικό, η χωρητικότητα ενός πυκνωτή εξαρτάται και από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή από το μέγεθος και την απόσταση των οπλισμών του.

Όπως καταλαβαίνετε το πεδίο εφαρμογής των πυκωντών είναι τεράστιο, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό κύκλωμα που να μην χρειάζεται αυτές τις μικρές αποθήκες ενέργειας. Και η πολυάσχολη ζωή μας είναι γεματη από δαύτες...

Διαβάστε στη συνέχεια Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;


Σχετικά άρθρα

Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.
Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
ραδιόφωνο λειτουργία
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!
Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός;
στατικός ηλεκτρισμός τι είναι
Αλήθεια τι είναι αυτός ο περιβόητος στατικός ηλεκτρισμός, πως δημιουργείται και πως εξηγείται η εμφάνισή του; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Το υδρογόνο & το οξυγόνο καίγονται.Το νερό όμως όχι, γιατί;!
υδρογόνο και οξυγόνο
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ το εξής: Το υδρογόνο από μόνο του και το οξυγόνο είναι εύφλεκτα και καίγονται. Γιατί όμως το νερό δεν;! Ας δούμε!
Πως λειτουργούν οι μπαταρίες;
μπαταρίες
Οι μπαταρίες έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως όμως λειτουργούνε; Πως μπορεί ένα τόσο δα πραγματάκι να μας δίνει ρεύμα;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.

Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
ηλεκτρική αντίσταση
Φαντάζομαι πως όλοι ξέρετε τι είναι η αντίσταση και έχετε δει σε πλακέτες, ηλεκτρονικά, κλπ. Πως λειτουργεί και πως καταλαβαίνουμε πόσα Ohms είναι;

Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;
τρανζίστορ
Πως λειτουργεί ένα τρανζίστορ σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα; Τι κάνει στο κύκλωμα και γιατί το χρησιμοποιούμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Οδηγίες χρήσης raster ηλεκτρονικής: πως χρησιμοποιείται;
raster
Όσοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά, γνωρίζουμε το ράστερ. Πως όμως λειτουργεί και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά;

Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
ραδιόφωνο λειτουργία
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!

Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την υπέρυθρη ακτινοβολία;
υπέρυθρη ακτίνες
Αλήθεια, είναι αόρατη η υπέρυθρη ακτινοβολία; Γιατί δεν μπορούμε να τη δούμε; Δείτε επίσης σε αυτό το άρθρο και λίγες πληροφορίες για τις υπέρυθρες.

Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID
Κίνδυνος απάτης με RFID
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID? Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το RFID
Τι είναι η τεχνολογία RFID
Ακούμε καθημερινά γύρω μας για το rfid. Γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα περί τίνος πρόκειται; Ας ρίξουμε λίγο φως στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ