coolweb


Πότε Πέφτει το Ραμαζάνι 2024

ραμαζάνι

Το Ραμαζάνι είναι μια μεγάλη μουσουλμανική γιορτή. Παρακάτω μπορείς να δεις τι είναι, τι γιορτάζεται καθώς και πότε πέφτει το Ραμαζάνι το 2024.

Να αναφέρουμε ότι το Ραμαζάνι είναι γιορτή που κρατάει κάποιες μέρες. Δηλαδή δεν έχει διάρκεια μίας μόνο μέρας. Επιπλέον κάθε χρόνο η περίοδος που γιορτάζεται το Ραμαζάνι πέφτει σε άλλη ημερομηνία (είναι κινητή γιορτή).

Πότε Πέφτει το ΡαμαζάνιΤο Ραμαζάνι είναι μία κινητή γιορτή και βασίζεται στο κυλιόμενο αραβικό ημερολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σταθερή ημερομηνία που γιορτάζεται. Κάθε χρόνο πέφτει περίπου 10 με 12 ημέρες νωρίτερα.

Η διάρκεια που έχει το Ραμαζάνι είναι περίπου ένας μήνας (29 με 30 ημέρες). Ξεκινάει όταν το φεγγάρι είναι "ημισέληνος" (δηλαδή όταν φαίνεται μικρότερο) και τελειώνει πάλι στην ίδια όψη του φεγγαριού.

Το ραμαζάνι για το 2024 ξεκινάει την Κυριακή 10 Μαρτίου και τελειώνει την Δευτέρα 08 Απριλίου

Για τα επόμενη έτη το Ραμαζάνι ξεκινάει και τελειώνει στις εξής ημερομηνίες:

● 2025: 28 Φεβρουαρίου έως 29 Μαρτίου
● 2026: 17 Φεβρουαρίου έως 19 Μαρτίου

Τι είναι το Ραμαζάνι Ραμαζάνι

Η λέξη Ραμαζάνι έχει τις ρίζες της στην Αραβική λέξη Ραμαντάν καθώς και στην Τουρκική λέξη Ραμαζάν. Αποτελεί τον 9ο μήνα του Ισλαμικού ημερολόγιου που θεωρείται και ο πιο σημαντικός μήνας για τους μουσουλμάνους.

Ετυμολογικά η λέξη Ραμαζάνι προέρχεται από την Αραβική αλ-ραμάντ που σημαίνει «καψαλίζω τη ζέστη ή την ξηρασία»


Σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία, στο Ραμαζάνι γιορτάζεται το γεγονός ότι δόθηκε στους ανθρώπους το ιερό βιβλίο (το Κοράνι), το οποίο αποτελεί τον "καθοδηγητή" για τον τρόπο ζωής των πιστών, καθώς και για τις αξίες τους.

Το μήνα που διαρκεί το Ραμαζάνι, οι πιστοί μουσουλμάνοι πρέπει να διαβάζουν και να μελετούν το Κοράνι. Για αυτό το λόγο, το ιερό μουσουλμανικό βιβλίο έχει χωριστεί σε κεφάλαια έτσι ώστε οι πιστοί να το διαβάζουν όλο το μήνα (κάθε μέρα από ένα διαφορετικό κεφάλαιο).

Επίσης το Ραμαζάνι θεωρείται πολύ καλή περίοδος προσευχής και "κάθαρσης" της ψυχής. Οι πιστοί θα πρέπει να δοκιμαστούν όσον αφορά τις αντοχές τους στη νηστεία, την αυτοσυγκράτηση, την πίστη τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό κάνοντας καλές πράξεις, αγαθοεργίες, να είναι γενναιόδωροι, κτλ.

Ο σκοπός είναι μέσα από αυτές τις προσωπικές θυσίες του καθενός, οι πιστοί μουσουλμάνοι να αντιληφθούν πόσο υποφέρουν οι φτωχοί και οι άρρωστοι, αλλά και ο καθένας να βρει τον εαυτό του και να πλησιάσει περισσότερο προς τον Θεό.

Έθιμα στο ΡαμαζάνιΤο Ραμαζάνι είναι μια μεγάλη περίοδος αυστηρής νηστείας για τους μουσουλμάνους (οι χριστιανοί έχουν αντίστοιχα τη Σαρακοστή ωστόσο οι δύο γιορτές είναι τελείως διαφορετικές).

Ο τρόπος νηστείας στο Ραμαζάνι είναι ο εξής: Οι πιστοί "απαγορεύεται" να φάνε όλη τη διάρκεια της ημέρας (από την στιγμή της ανατολής του ηλίου έως και τη δύση του). Πριν από την ανατολή καθώς και μετά τη δύση του ηλίου οι μουσουλμάνοι μπορούν να φάνε όλες τις τροφές. Εξαιρείται πάντοτε το αλκοόλ και το χοιρινό κρέας που έτσι και αλλιώς απαγορεύονται.

Άλλο ένα έθιμο που είναι ιδιαίτερο γνωστό στο Ραμαζάνι (όσον αφορά το φαγητό) είναι η κατανάλωση χουρμάδων. Το έθιμο αυτό γίνεται για να τιμήσει τον προφήτη Μωάμεθ ο οποίος έδωσε το παράδειγμα αυτό.

Για αυτό και πριν την ανατολή του ηλίου πολλοί μουσουλμάνοι τρώνε το Σουχούρ και μετά τη δύση του ηλίου τρώνε το Ιφτάρ. Πρόκειται για δύο ειδικά γεύματα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του μήνα που κρατάει το Ραμαζάνι.

Η πιο σημαντική νύχτα στο Ραμαζάνι είναι η νύχτα του πεπρωμένου (Λεϊλάτ αλ Καντρ). Σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία τη νύχτα αυτή ξεκίνησε η αποκάλυψη του ιερού βιβλίου (Κοράνι) από τον Θεό (μέσω του Αρχάγγελου Γαβριήλ) στον προφήτη Μωάμεθ.

Λέγεται ότι η προσευχή κατά τη διάρκεια της νύχτας του πεπρωμένου είναι πολύ πιο σημαντική και για αυτό θεωρείται πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους πιστούς να αφιερώσουν χρόνο και να προσευχηθούν.Διαβάστε στη συνέχεια Διαφορές θρησκείας και πνευματικότητας
Σχετικά άρθρα

Τι σημαίνει δερβίσης;
Ποια είναι η ετυμολογία της λέξης δερβίσης;
Πολλές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνχνά, χωρίς να ξέρουμε τι σημαίνουν ή από που ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε Πέφτει το Ραμαζάνι 2024
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: θρησκείαμουσουλμάνοινηστεία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ