Η έννοια του
remote access δεν είναι καινούργια. Πολλοί από σας ίσως έχετε ακούσει για αυτό στο παρελθόν. Γνωρίζετε όμως
τι είναι και πως ακριβώς λειτουργεί; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Ως γνωστόν, το internet έχει φέρει κυριολεκτικά επανάσταση στον τρόπο ζωής μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι χει αλλάξει κυριολεκτικά τα πάντα.
Από τον τρόπο με τον οποίο ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, ψωνίζουμε, εργαζόμαστε, διαβάζουμε και τόσα άλλα.
Μια λοιπόν από τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει είναι η λεγόμενη απομακρυσμένη πρόσβαση ή αλλιώς remote access. Τι είναι όμως και πως λειτουργεί;
Τι είναι remote acess
Το διαδίκτυο επιτρέπει στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών να συνδέονται με άλλους υπολογιστές, να επεξεργάζονται και να αποθηκεύουν πληροφορίες εύκολα, όπου κι αν βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με απλά λόγια μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε υπολογιστή είναι συνδεδεμένος στο internet, να έχουν δηλαδή αυτό που λέμε απομακρυσμένη πρόσβαση ή remote access.
Αυτό μπορούν να το κάνουν χωρίς ειδικό εξοπλισμό και με ή χωρίς τη χρήση ειδικών τεχνολογιών ασφάλειας, ελέγχου ταυτότητας και κρυπτογράφησης, ανάλογα με τις απαιτήσεις.
Αυτή η δυνατότητα είναι σημαντική γιατί παρέχει νέους τρόπους εργασίας από το σπίτι, καθώς και βοηθάει τη συνεργασία ή την ανταλλαγή πληροφοριών σε πολλές εταιρίες ή οργανισμούς.
Για παράδειγμα ένας λογιστής μπορεί να κάθεται σπίτι του και να ελέγχει τα βιβλία μιας εταιρείας που εδρεύει σε άλλη χώρα, σε έναν εξυπηρετητή (server) που βρίσκεται σε τρίτη χώρα και ο οποίος συντηρείται απομακρυσμένα από ειδικούς πληροφορικής σε μια τέταρτη χώρα.
Ορισμένες από τις δυνατότητες αυτές ήταν εφικτές και πριν από την ευρεία χρήση του διαδικτύου, ωστόσο το κόστος των ιδιωτικών μισθωμένων γραμμών που απαιτούνταν τις έκαναν ανέφικτες στην πράξη.
Πως λειτουργεί η απομακρυσμένη πρόσβαση
Το remote access βασίζει τη λειτουργία του κυρίως στα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα, τα λεγόμενα VPN (Vrtual Private Networks).
Ένα VPN παρέχει τη δυνατότητα επέκτασης ενός ιδιωτικού δικτύου, όπως πχ το δίκτυο μιας εταιρίας, σε ένα δημόσιο δίκτυο, όπως το internet.
Τα δίκτυα αυτά επιτρέπουν στους χρήστες τους να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα μέσω κοινών ή δημόσιων δικτύων με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν αν οι συσκευές τους ήταν συνδεδεμένες απευθείας στο ιδιωτικό τους δίκτυο.
Έτσι οι χρήστες επωφελούνται από τα χαρακτηριστικά, την ασφάλεια και τη διαχείριση του ιδιωτικού τους δικτύου, ενώ παράλληλα μπορούν να εκμεταλλευτούν διάφορα προνόμια του VPN όπως η χρήση αποκλειστικών συνδέσεων ή οι υπηρεσίες κρυπτογράφησης των δεδομένων που διακινούνται.
Παραδείγματος χάριν σκεφτείτε έναν υπάλληλο γραφείου ο οποίος βρίσκεται μακριά από το γραφείο του, ίσως και στην άλλη άκρη του κόσμου για ένα επαγγελματικό ταξίδι ή για διακοπές.
Αυτός λοιπόν μπορεί πολύ απλά να ανοίξει μια περίοδο λειτουργίας απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (remote desktop) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου του, χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές VPN μέσω διαδικτύου.
Αυτό δίνει στον εργαζόμενο πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τα δεδομένα του, συμπεριλαμβανομένων των e-mail και άλλων εφαρμογών, ενώ βρίσκεται μακριά από το γραφείο.
Ωστόσο, αν και βολική, η απομακρυσμένη πρόσβαση ίσως κρύβει και κάποιους κινδύνους ασφάλειας.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ειδικοί των δικτύων συχνά παραφράζουν τα αρχικά VPN από Virtual Private Network σε Virtual Private Nightmare, δηλαδή Εικονικός Ιδιωτικός Εφιάλτης.
Κι αυτό γιατί τα VPN αποτελούν συχνά πηγή κάποιων αξιοσημείωτων παραβιάσεων ασφάλειας.
Από την άλλη παρέχουν μεγάλη ευκολία και αν χρησιμοποιούνται σωστά, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (κρυπτογράφηση, αποκλειστικές συνδέσεις κλπ), μπορούν να παρέχουν ικανοποιητική ασφάλεια.
Καλή και ασφαλή απομακρυσμένη πλοήγηση!
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι είναι οι black hat hackers
Τι είναι η IP;
Όλοι τις έχουμε ακούσει και οι περισσότεροι από εμάς, ξέρουνε πάνω κάτω τι είναι. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι μία ip address και που χρησιμεύει!