coolweb


Τι είναι βομβητής

τι ειναι το μπίπερ

Διαβάστηκε: 27.495 φορές
Τι είναι οι βομβητές, οι λεγόμενες συσκευές τηλεειδοποίησης και πως λειτουργούν; Ας δούμε όλες τις σχετικές πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Οι πιο παλιοί ίσως θυμούνται τους βομβητές ή ίσως να έχουν χρησιμοποιήσει κιόλας, οι νεότεροι θα τους έχουν δει κατά πάσα πιθανότητα μόνο στις ταινίες.

Τι είναι ο βομβητής όμως και πως λειτουργεί; Για να δούμε!

Ο βομβητής δεν είναι τίποτε άλλο από μια μικρή συσκευή μεγέθους παλάμης που παράγει δόνηση για να ειδοποιήσει τον κάτοχό του για κάποια κλήση που δέχτηκε.

παλιού τύπου βομβητής
Αυτό γίνεται συνήθως είτε με απλή ειδοποίηση, είτε με ένα σύντομο μήνυμα, χωρίς να παρέχει υπηρεσίες φωνής (τηλεφωνικές κλήσεις).

Κι επειδή ορισμένα μοντέλα παρήγαγαν και ήχο οι συσκευές αυτές ονομάζονται και μπίπερ, λόγω του χαρακτηριστικού μπιπ.

Το σύστημα λειτουργίας των βομβητών ονομάζεται τηλεειδοποίηση, δηλαδή ειδοποίηση εξ' αποστάσεως.

η τηλεειδοποίηση από τον ΟΤΕ
Στην ουσία όταν λάβουμε μια κλήση από κάποιον αριθμό, η συσκευή επικοινωνεί με ένα τηλεφωνικό κέντρο ή υπηρεσία (στην Ελλάδα παρεχόταν από τον ΟΤΕ) και παράγει δόνηση, ηχητική ή και οπτική ειδοποίηση.


Πως λειτουργεί ο βομβητής

Το σύστημα λειτουργεί με ραδιοκύματα, αρχικά στα AM, τα λεγόμενα μεσαία και αργότερα στα γνωστά μας FM. Για την λειτουργία των ραδιοκυμάτων AM και FM είχαμε γράψει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τη λειτουργία του ραδιοφώνου.

Το σύστημα της τηλεειδοποίησης ξεκίνησε από την Αγγλία την δεκαετία του 1950 και ήταν πολύ δημοφιλές στους ιατρικούς κύκλους, καθώς χρησιμοποιούνταν για να ειδοποιήσει τους γιατρούς να μεταβούν στα χειρουργεία.

Στη χώρα μας ήρθε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αν και αρχικά υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον, στη συνέχεια μπήκε για αρκετά χρόνια στο περιθώριο.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 η τεχνολογία ωρίμασε και οι βομβητές εκσυγχρονίστηκαν παρέχοντας και άλλες υπηρεσίες πληροφόρησης και ψυχαγωγίας όπως ειδήσεις, καιρός, χρηματιστήριο, προγράμματα κινηματογράφου και θεάτρου κλπ.

Ωστόσο με την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και ειδικά τα τελευταία χρόνια με την έλευση των smartphones, η υπηρεσία της τηλεειδοποίησης μπήκε οριστικά στο περιθώριο και το 2009 καταργήθηκε οριστικά.

τα έξυπνα τηλέφωνα κατάργησαν τα beeper
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν βομβητές που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες εταιρίες και νοσοκομεία για την ειδοποίηση του προσωπικού ή των γιατρών ή ακόμη και σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες όπως στην ορειβασία και το ψάρεμα.

Στο εξωτερικό μάλιστα δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επιμένουν να χρησιμοποιούν τους βομβητές τους, καθώς τους θεωρούν πιο αξιόπιστους μιας και δεν εξαρτώνται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή από την ύπαρξη wi-fi.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;


Σχετικά άρθρα

Έπεσε το κινητό σε νερό; Δείτε τι να κάνετε!
κινητό στο νερό
Σας έπεσε το κινητό σας τηλέφωνο στο νερό καταλάθος; Μην απελπίζεστε! Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μπορέσετε ίσως να το σώσετε!
Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!
Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;
τρανζίστορ
Πως λειτουργεί ένα τρανζίστορ σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα; Τι κάνει στο κύκλωμα και γιατί το χρησιμοποιούμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Γιατί κλείνουμε τα κινητά στο αεροπλάνο
Γιατί απενεργοποιούμε τα κινητά στο αεροπλάνο
Γιατί κλείνουμε τα κινητά μας κατά την διάρκεια των πτήσεων; Υπάρχει όντως ζήτημα ασφάλειας ή μήπως όχι; Ας δούμε!
Τι είναι το NFC και τι δυνατότητες έχει
Πως να χρησιμοποιήσετε το NFC στο κινητό
Τι είναι η τεχνολογία NFC και τι μπορεί να κάνει ένα κινητό τηλέφωνο που τη διαθέτει; Ας δούμε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί.

Σχόλια

ΕΛΕΝΑ ▾
  (στις 11-02-2015)
το είχα ζητήσει αυτό το άρθρο. ευχαριστώ admin!
  (στις 11-02-2015)
yep, να ’σαι καλά Έλενα :)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι οι οπτικές ίνες και πως λειτουργούν;
οπτικές ίνες
Τεχνολογία αιχμής στις επικοινωνίες: οπτικές ίνες. Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες, τι είναι, πως λειτουργούν και τι τύποι οπτικών ινών υπάρχουν

Ποια η διαφορά του Mbps με το MBps;!
Mbps MΒps
Βλέπουμε και ακούμε συχνά τις εκφράσεις Mbps και MBps (και αντίστοιχα τις Κbps και ΚBps). Αλήθεια, τι διαφορά έχουνε αυτά τα δύο; Ας δούμε!

Ποια η διαφορά στατικής και δυναμικής IP;
ip διαφορές
Υπάρχουν οι στατικές ip και οι δυναμικές. Ποια όμως είναι η διαφορά τους και σε τι εξυπηρετεί η κάθε μία; Ας δούμε λοιπόν εδώ όλα τα σχετικά!

Τι είναι το NFC και τι δυνατότητες έχει
Πως να χρησιμοποιήσετε το NFC στο κινητό
Τι είναι η τεχνολογία NFC και τι μπορεί να κάνει ένα κινητό τηλέφωνο που τη διαθέτει; Ας δούμε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η IP;
τι είναι IP
Όλοι τις έχουμε ακούσει και οι περισσότεροι από εμάς, ξέρουνε πάνω κάτω τι είναι. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι μία ip address και που χρησιμεύει!

Τι είναι το Internet of Things
Που χρησιμεύει το internet of things
Τι είναι αυτό το περιβόητο internet of things και που χρησιμεύει; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Τι είναι το remote access
Τι είναι απομακρυσμένη πρόσβαση
Τι είναι και πως λειτουργεί το remote access; Χρειάζεται κάποιος ειδικός εξοπλισμός ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ