coolweb


Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)

Που χρειάζεται το vpn

Ίσως έχετε ακούσει κάπου για το VPN. Γνωρίζετε όμως πραγματικά περί τίνος πρόκειται; Τι σημαίνουν τα αρχικά του και ποιοι από εμάς το χρειαζόμαστε πραγματικά; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι VPN


Τα αρχικά VPN προέρχονται από τις λέξεις Virtual Private Nework, τα οποία στα ελληνικά αποδίδονται ως: Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο.

Στην ουσία πρόκειται για ένα τοπικό δίκτυο LAN στο οποίο μπορούν να συνδεθούν υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιώντας μάλιστα υψηλής κρυπτογράφησης σύνδεση.

 vpn και ασφάλεια στο σερφάρισμα
Με το VPN δίκτυο, μπορούμε να σερφάρουμε στο internet με απόλυτη ασφάλεια και να επισκεφτούμε όποιες σελίδες θέλουμε, λόγω της κρυπτογράφησης. Επίσης μπορούμε να το κάνουμε αυτό διατηρώντας και μια σχετική ανωνυμία, μιας και η IP μας μένει κατά κάποιον τρόπο κρυφή, αφού αντικαθίσταται με την IP του παρόχου του VPN.

Υπάρχουν πολλές λύσεις τέτοιων δικτύων είτε εντελώς δωρεάν, είτε έναντι ενός μικρού αντιτίμου, το οποίο αποσβένεται γρήγορα αν σκεφτεί κανείς αυτά που του προσφέρει.

Φυσικά, όταν χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο δίκτυο, παίρνουμε μαζί και τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά του. Αν για παράδειγμα το VPN μας προέρχεται από μια χώρα με χαμηλότερη υποδομή από τη δική μας, τότε η ταχύτητα μας στο σερφάρισμα θα είναι χαμηλότερη.

Πως να συνδεθείτε μέσω VPN


Η σύνδεση σε ένα δίκτυο VPN είναι μια σχετικά απλή και εύκολη διαδικασία, ακόμη και για χρήστες που δεν διαθέτουν και τόσο μεγάλη εμπειρία.

Αυτό που χρειάζεται ουσιαστικά είναι ένας VPN client, δηλαδή ένα ειδικό πρόγραμμα που κάνει τη δουλειά αυτή. Πολλές υπηρεσίες VPN προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα για να διευκολύνουν τους χρήστες τους.

 τι είναι και πως δουλεύει το vpn
Επίσης, στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα, όπως για παράδειγμα στα Windows, στο λειτουργικό Android κλπ υπάρχει ενσωματωμένο το πρόγραμμα αυτό και το μόνο που χρειάζεται είναι παραμετροποίηση από τον χρήστη.

Πολύ απλά πρέπει να βάλουμε τα στοιχεία σύνδεσης της υπηρεσίας VPN, καθώς και το username και το password, ακολουθώντας τα βήματα του οδηγού. Κατόπιν μπορούμε να συνδεόμαστε στο ίντερνετ από τo VPN δίκτυο που μόλις δηλώσαμε.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος VPN


Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος χρήστης μπορεί να καταφύγει στην λύση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου vpn και αυτοί δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη προστασία της ταυτότητας ή της ιδιωτικότητας του.

Πρόσβαση στο δίκτυο της δουλειάς μας ή σε οικιακό δίκτυο


Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που χρειάζονται πρόσβαση στους πόρους της επιχείρισης ή της εταιρίας στην οποία εργάζονται όταν βρίσκονται εκτός αυτής (π.χ. για να δουλέψουν από το σπίτι τους ή κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού).

 τα πανεπιστήμια συνήθως έχουν vpn για τα μέλη τους
Επίσης, είναι πολύ συνηθισμένο για πανεπιστήμια ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσία VPN στα μέλη τους (προσωπικό, καθηγητές, φοιτητές) προκειμένου αυτά να έχουν πρόσβαση από παντού στους πόρους του ιδρύματος (servers, συνδρομές σε ιστοτόπους, βιβλιοθήκες, εκδοτικούς οίκους κλπ).

Με αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να συνδεόμαστε εξ αποστάσεως και στο προσωπικό οικιακό μας δίκτυο, αν έχουμε φτιάξει ένα VPN για τον σκοπό αυτό. Δεν πρόκειται για κάτι πολύ δύσκολο και αν το δοκιμάσετε θα δείτε ότι συγκεντρώνει και αρκετά πλεονεκτήματα.

Πρόσβαση σε σελίδες που έχουν περιορισμούς χώρας


Θα έχετε δει ίσως ότι σε ορισμένα βίντεο του youtube, ή και αλλού, υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί ανάλογα με την χώρα στην οποία βρισκόμαστε. Για παράδειγμα ένα βίντεο παίζει κανονικά στην Αμερική ή την Γερμανία, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο δημιουργός του βίντεο έκοψε για κάποιο λόγο την πρόσβαση, με πιο συνηθισμένο τα πνευματικά δικαιώματα.

 vpn για ξεκλείδωμα του Netflix
Επίσης υπηρεσίες όπως το Netflix οι οποίες για τον ίδιο λόγο προβάλλουν διαφορετικό περιεχόμενο στην Ελλάδα καπό ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ενώ υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το HBO ή το Hulu οι οποίες δεν επιτρέπουν καθόλου την πρόσβαση από άλλες χώρες εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σε αυτή την περίπτωση η απόκτηση μιας συνδρομής VPN είναι μονόδρομος αν θέλετε να έχετε πρόσβαση στις αντίστοιχες υπηρεσίες ή στο μπλοκαρισμένο περιεχόμενο. Φυσικά πρέπει το δίκτυο που θα επιλέξετε να βρίσκεται στην κατάλληλη χώρα (πχ για να δείτε αμερικανικό περιεχόμενο, ο πάροχος του VPN πρέπει να βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράκαμψη λογοκρισίας


Κάποιες χώρες μπλοκάρουν ορισμένες ιστοσελίδες για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα παλιότερα η Τουρκία είχε μπλοκάρει κάποια κοινωνικά δίκτυα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Κίνα.

 vpn για μπλοκαρισμένες σελίδες
Κάτι ανάλογο έγινε και στη χώρα μας όταν απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε μια σειρά από ιστοτόπους με παράνομο περιεχόμενο (ταινίες, υπότιτλους κλπ).

Φυσικά η λογοκρισία δεν είναι αποκλειστικό "προνόμιο" των κρατών. Πολλές εταιρίες μπλοκάρουν συχνά την πρόσβαση σε σελίδες που πιστεύουν ότι αποσπούν τους υπαλλήλους τους όπως π.χ. το Facebook το YouTube, ιστοσελίδες με πονηρό περιεχόμενο κλπ.

Κι εδώ η λύση είναι η σύνδεση μέσω VPN.

Παρέχει το VPN προστασία ιδιωτικότητας κατά την πλοήγηση;


Πολύς κόσμος θέλει να προστατέψει αυτό που λέμε ιδιωτικότητα όταν σερφάρει στο internet. Αυτό μπορεί να σημαίνει απόκρυψη της δραστηριότητάς από τον πάροχο του ίντερνετ ή ασφάλεια σύνδεσης μέσω wifi σε δημόσιους χώρους (πχ καφετέριες, αεροδρόμια κλπ).

 πόσο ασφαλές είναι το vpn
Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που επιλέγουν το VPN για να κατεβάζουν αρχεία μέσω torrent. Είτε πρόκειται για παράνομα αρχεία (πχ ταινίες, σειρές, μουσική κλπ) και θέλουν να κρύψουν την ταυτότητα τους, είτε πρόκειται για νόμιμα αρχεία και θέλουν να παρακάμψουν τους περιορισμούς ταχύτητας που βάζουν κάποιοι πάροχοι.

Το VPN παρέχει ικανοποιητική προστασία στην κατεύθυνση αυτή, τόσο που ούτε ο πάροχος σας δεν θα γνωρίζει που μπαίνετε. Ο μόνος που θα γνωρίζει είναι ο πάροχος του VPN, οπότε πρέπει να επιλέξετε κάποιον πάροχο εικονικού ιδιωτικού δικτύου που να εμπιστεύεστε.

Καλό και ασφαλές σερφάρισμα λοιπόν!Διαβάστε στη συνέχεια Πως να προστατέψω το wifi μου
Σχετικά άρθρα

Τι είναι το cyberbullying
Τι είναι ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου
Τι είναι τελικά το περίφημο cyberbullying και πως μπορούμε να το εντοπίσουμε; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο.
Τι είναι οι black hat hackers
Ποιοι είναι οι black hat hacker
Τι ακριβώς είναι οι black hat hackers και για ποιο λόγο ονομάζονται έτσι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι το parental control
Τι είναι και που χρησιμοποιείται ο γονικός έλεγχος
Τι είναι, που υπάρχει και πως χρησιμοποιείται το parental control; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι το remote access
Τι είναι απομακρυσμένη πρόσβαση
Τι είναι και πως λειτουργεί το remote access; Χρειάζεται κάποιος ειδικός εξοπλισμός ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι το stumbleupon και πως λειτουργεί;
Πως δουλεύει το stumbleupon
Αλήθεια τι ακριβώς είναι το stumbleupon και πως δουλεύει; Ποια είναι η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το VPN (Virtual Private Network)
Kατηγορία: Υπολογιστές
Tags: σερφάρισμαinternetασφάλειαδιαδίκτυοvpn
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι ο ιός, trojan, worm, spyware, adware, malware;
κόλλησα ιό
Επειδή έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας, ποιές οι διαφορές μεταξύ virus-ιού, trojan horse, worm, spyware, adware, malware και τι ακριβώς είναι το καθένα;

Ποιά η διαφορά hacker-cracker;
hackers και crackers
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το 90% των ανθρώπων χρησιμοποιούνε πάντα τη λάθος έννοια! Τι είναι hacker, τι cracker και ποια η διαφορά τους; Δείτε!

Πως να κάνετε τις online συναλλαγές σας με ασφάλεια
ασφάλεια συναλλαγών
Μικρά κολπάκια για να προσέχετε με τις online συναλλαγές σας μέσω internet. Δεν χρειάζετε να φοβάστε, αρκεί να είστε λιγάκι προσεκτικοί για απάτες.

Τι σημαίνει τρολ
Τι είναι το τρολ
Τι είναι αυτά τα περιβόητα τρολ που ακούμε καθημερινά; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πως να προστατέψω το wifi μου
Πως να προστατέψω το ασύρματο δίκτυο μου
Πως μπορείτε να θωρακίσετε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σας; Ας δούμε ορισμένους εύκολους τρόπους στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το cyberbullying
Τι είναι ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου
Τι είναι τελικά το περίφημο cyberbullying και πως μπορούμε να το εντοπίσουμε; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο.

Απάτες μέσω τηλεφώνου: τι να προσέξετε
Αν ακούσετε αυτήν την φράση κλείστε το τηλέφωνο
Η αλήθεια είναι ότι οι απατεώνες έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενοι ίσως και την αλματώδη εξέλιξη της ...

Τι είναι phishing και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό
Τι είναι το phishing και πώς μπορούμε να πέσουμε θύμα του
Τι είναι αυτό το περιβόητο phishing και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά.

Πως αντιμετωπίζεται το cyberbullying
Συμβουλές για την καταπολέμηση του cyberbullying
Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου του cyberbullying; Ας δούμε μερικές συμβουλές.

Τι είναι οι black hat hackers
Ποιοι είναι οι black hat hacker
Τι ακριβώς είναι οι black hat hackers και για ποιο λόγο ονομάζονται έτσι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το parental control
Τι είναι και που χρησιμοποιείται ο γονικός έλεγχος
Τι είναι, που υπάρχει και πως χρησιμοποιείται το parental control; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Πράγματα που δεν πρέπει να ψάχνετε ποτέ στο internet
Τι να αποφεύγω να ψάχνω στο google
Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, συνηθίζουμε να ψάχνουμε διάφορες πληροφορίες στο internet. Αυτό το κάνουμε μέσω ειδικά ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ