coolweb


Πως δημιουργούνται τα σύννεφα

Σύννεφα πως δημιουργούνται

Διαβάστηκε: 41.480 φορές
Τα σύννεφα άλλοτε κατακλύζουν τον ουρανό και άλλοτε απουσιάζουν εντελώς. Τι είναι όμως και πως δημιουργούνται; Ας δούμε
Σε όλους μας αρέσει να κοιτάμε τα σύννεφα και να βάζουμε την φαντασία μας να καλπάζει.

Τα σχέδια που σχηματίζονται πολλές φορές είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά ενώ σε συνδυασμό με την αέναη κίνησή τους δημιουργούν μια αίσθηση μαγική.

Επίσης, όποιος έχει ταξιδέψει με αεροπλάνο, σίγουρα έχει βρεθεί πάνω από τα σύννεφα απολαμβάνοντας ένα μοναδικό θέαμα, την μαρέγκα του Θεού!

Τι είναι όμως τα σύννεφα και πως δημιουργούνται; Ας δούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται.

ΣύννεφαΤα σύννεφα, ή αλλιώς νέφος, είναι ουσιαστικά ένα ορατό σύνολο υδρατμών, δηλαδή πολύ λεπτών σταγονιδίων ή παγοκρυστάλλων ή και συνδυασμό αυτών, που δημιουργούνται κατά την συμπύκνωση των υδρατμών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

Τα σύννεφα δημιουργούνται καθώς ψύχεται ο αέρας. Επειδή ο κρύος αέρας περιέχει πολύ λιγότερους υδρατμούς από τον ζεστό, οι επιπλέον υδρατμοί μετατρέπονται σε σταγονίδια που μεταφέρονται στη γη μέσω του αέρα.

Συνήθως η ψύξη του αέρα είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας του σε επίπεδα χαμηλότερης πίεσης και θερμοκρασίας. Η ταχύτητα της πορείας αυτής είναι αυτή που καθορίζει και το σχήμα που παίρνουν τα σύννεφα.


Στην ουσία, το σχήμα των σύννεφων δείχνει την επίδραση της θερμοκρασίας στην πορεία κίνησης του αέρα ο οποίος είναι κατά περιπτώσεις σταθερός ή ασταθής, ανακόπτοντας ή ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα ανοδικά ρεύματα.

ΣωρείτεςΌταν η ταχύτητα της πορείας του αέρα είναι υψηλή, τα σύννεφα που δημιουργούνται είναι παχιά και ονομάζονται σωρείτες. Τα σύννεφα αυτού του τύπου έχουν μεγάλο ύψος και μικρό πλάτος.

Οι σωρείτες οπτικά μοιάζουν με κουνουπίδια.

Αντίθετα, στην περίπτωση που η ταχύτητα είναι χαμηλή, τα σύννεφα που δημιουργούνται θυμίζουν περισσότερο ανυψωμένη ομίχλη.

ΣτρώματαΟνομάζονται στρώματα ή νυκτερινά σύννεφα επειδή δημιουργούνται κυρίως λόγω της βραδινής υγρασίας.

Οπτικά, τα στρώματα είναι πιο απλωμένα σύννεφα που αποτελούνται από ομοιόμορφες πεπλατυσμένες στοιβάδες και έχουν μακρόστενο σχήμα.

Εκτός από τους σωρείτες και τα στρώματα, που είναι σύννεφα μέσου ύψους, υπάρχουν και οι Μελανίες που συνήθως φτάνουν σε ύψος από 60 ως 600 μέτρα.

Λέγονται αλλιώς και σύννεφα της βροχής και είναι σκούρα και παχιά χωρίς χαρακτηριστικό σχήμα.

Τέλος υπάρχουν και οι νεφώσεις μεγάλου ύψους (7000 με 9000 μέτρα) που ονομάζονται θύσανοι και είναι λεπτά σύννεφα που αποτελούνται από χιονοκρυστάλλους και όχι από σταγονίδια νερού.

θύσανοι
Οι θύσανοι οπτικά μοιάζουν με φτερά.

Γενικά η πλειοψηφία των σύννεφων σχηματίζονται στην τροπόσφαιρα της Γης. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν παρατηρηθεί σύννεφα τόσο στη στρατόσφαιρα όσο και στη μεσόσφαιρα.

Τέλος, σύννεφα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος, τα οποία λόγω διαφοράς θερμοκρασίας, συνήθως αποτελούνται από άλλες ουσίες όπως μεθάνιο ή αμμωνία.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι ο άνεμος και γιατί φυσάει;


Σχετικά άρθρα

Γιατί το νερό κάνει μπουρμπουλήθρες βγαίνοντας από το μπουκάλι;
μπουρμπουλήθρες
Έχετε παρατηρήσει ότι όταν βάζουμε νερό σε ένα ποτήρι από ένα μπουκάλι, το νερό στο στόμιο του μπουκαλιού κάνει μπουρμπουλήθρες; Γιατί; Δείτε!
Τι είναι η ομίχλη και πως δημιουργείται;
ομίχλη
Σκεφτήκατε ποτέ τι είναι στην ουσία η περιβόητη ομίχλη που πολλές φορές κάνει τη ζωή μας δύσκολη; Πως δημιουργείται; Ας δούμε λοιπόν!
Πως δημιουργείται η βροχή
Σχηματισμός βροχής
Τι ακριβώς είναι η βροχή και πως δημιουργείται; Μάθετε μέσα από το σύντομο άρθρο που ακολουθεί και όπως πάντα απλά και κατανοητά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο
χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο
Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί βλέπουμε τον ουρανό μπλε και τον ήλιο κίτρινο;
μπλε ουρανός
Ο ουρανός (το διάστημα) είναι μαύρος, γιατί τον βλέπουμε μπλε; Του ηλίου το φως είναι άσπρο, γιατί το βλέπουμε κίτρινο; Τι συμβαίνει στο ηλιοβασίλεμα;

Τι είναι το ουράνιο τόξο και πως δημιουργείται;
ουράνιο τόξο
Ένα περίεργο φαινόμενο στον ουρανό, που μας έχει μαγέψει όλους μας κατά καιρούς: το ουράνιο τόξο! Τι είναι λοιπόν και πως δημιουργείται στον ουρανό;

Τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει η άνοιξη;
Πότε αρχίζει η άνοιξη
Η εαρινή ισημερία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης (όχι ημερολογιακά). Δες τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει πραγματικά η άνοιξη.

Τι είναι το χαλάζι; Πως δημιουργείται;
χαλάζι
Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο καιρικό φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως δημιουργείται.

Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα μερικές φορές;
βλέπουμε φεγγάρι
Πάνω κάτω όλοι μας το έχουμε δει: μία ωραία μέρα με ήλιο, ξαφνικά βλέπουμε το φεγγάρι στον ουρανό! Γιατί συνέβει αυτό; Που οφείλεται;

Γιατί κάνει τόσο πολύ κρύο στον Βόρειο Πόλο;
παγωμένος Βόρειος Πόλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιό λόγο στον Βόρειο Πόλο έχει τόσο πολύ κρύο; Τι συμβαίνει και όλα είναι τόσο παγωμένα εκεί πάνω; Ας δούμε...

Τι είναι ο άνεμος και γιατί φυσάει;
γιατί φυσάει
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φυσάει; Από που έρχεται ο αέρας και τι είναι ο άνεμος; Δείτε εδώ μία εξαιρετική ανάλυση του φαινομένου, απλά και κατανοητά!

Γιατί γίνονται σεισμοί;
γιατί γίνονται σεισμοί
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γίνονται σεισμοί; Τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και... κουνιόμαστε; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί πρώτα βλέπουμε την αστραπή και μετά ακούμε τη βροντή;!
αστραπή και βροντή
Έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν πάντα σε έναν κεραυνό, πρώτα βλέπουμε την αστραπή και έπειτα ακούμε τη βροντή; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Γιατί το καλοκαίρι κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο;!
καλοκαίρι - χειμώνας
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο; Γιατί το καλοκαίρι έχει ζέστη ενώ το χειμώνα κρύο; Γιατί δεν έχουμε πάντα σταθερή θερμοκρασία;!

Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
κρύο στο βουνό
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ