coolweb


Συμβουλές για τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασης: ύψος, απόσταση θέασης

Πως να εγκαταστήσετε την τηλεόραση (ύψος, απόσταση θέασης)

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί πολύ αναλυτικά στην αγορά νέας τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος του αναλυτικού οδηγού για αγορά τηλεόρασης είχαμε γράψει κάποιες γενικές πληροφορίες, ενώ στο δεύτερο μέρος επεκταθήκαμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Σε άλλες αναρτήσεις μας είχαμε γράψει επίσης τι είναι και πως λειτουργούν οι 3D τηλεοράσεις καθώς και τι είναι το 4Κ.

γενικές συμβουλές για την τοποθέτηση τηλεόρασης
Καλά όλα αυτά. Άντε και βρήκαμε την κατάλληλη τηλεόραση για μας. Μετά αρχίζει μια ακόμη σειρά ερωτημάτων. Ποια είναι η κατάλληλη θέση για το νέο μας απόκτημα;

Να τοποθετήσουμε την τηλεόραση πάνω σε κάποιο έπιπλο χρησιμοποιώντας την επιτραπέζια βάση της ή να την κρεμάσουμε στον τοίχο; Σε ποιο ύψος πρέπει να την τοποθετήσουμε; Να την βάλουμε πάνω από το τζάκι ή πάνω από κάποιο καλοριφέρ; Ποια είναι η ιδανική απόσταση που πρέπει να έχουμε από αυτήν για να έχουμε τέλεια εικόνα; Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε λοιπόν ορισμένες απαντήσεις.

Το παρόν άρθρο χωρίζεται στις εξής ενότητες:

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα επιτραπέζιας τοποθέτησης

Να κρεμάσω την τηλεόραση στον τοίχο;

Να βάλω την τηλεόραση πάνω από το τζάκι ή το καλοριφέρ;

Ποιο είναι το ιδανικό ύψος για την τοποθέτηση μιας τηλεόρασης;

Ποια είναι η ιδανική απόσταση θέασης;

Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά απλά και κατανοητά στον αναλυτικό οδηγό που ετοιμάσαμε ειδικά για εσάς.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα επιτραπέζιας τοποθέτησης


Η τοποθέτηση της τηλεόρασης επιτραπέζια, δηλαδή πάνω σε κάποιο έπιπλο (τραπεζάκι, tv stand, σύνθεση τηλεόρασης κλπ) με την βάση που παρέχεται συνήθως μέσα στη συσκευασία είναι συνήθως η πιο απλή και εύκολη λύση. Μάλιστα κάποιες τηλεοράσεις (συνήθως τα παλιότερα μοντέλα) μπορούν να τοποθετηθούν μόνο με αυτόν τον τρόπο.

η επιτραπέζια τοποθέτηση τηλεόρασης είναι η πιο εύκολη λύση
Η επιτραπέζια τοποθέτηση έχει τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:

● είναι γρήγορη και απλή, καθώς οι βάσεις είναι συνήθως κουμπωτές ή πιάνουν με 3-4 μόνο βίδες
● δεν απαιτεί διάτρηση στον τοίχο, κάτι το οποίο δυσκολεύει αρκετό κόσμο
● είναι ιδανική αν μένετε σε σπίτι που νοικιάζετε και δεν θέλετε ή δεν σας επιτρέπουν να τρυπήσετε τον τοίχο
● είναι οικονομική καθώς δεν απαιτείται η αγορά κάποιας βάσης ή άλλου ειδικού κιτ τοποθέτησης σε τοίχο
● είναι πιο ασφαλής σε κάποιες περιπτώσεις επιφανειών (πχ τοίχος από γυψοσανίδα), αν και υπάρχουν ειδικά στερεωτικά υλικά σχεδόν για κάθε επιφάνεια

Αυτός ο απλός όμως τρόπος τοποθέτησης έχει και κάποια μειονεκτήματα, τα κυριότερα από τα οποία είναι:

● η έλλειψη σταθερότητας, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά που συνηθίζουν να τραβούν την τηλεόραση με κίνδυνο πρωτίστως να χτυπήσουν τα ίδια, αλλά και να την σπάσουν
● τα καλώδια που φαίνονται
● η εμφάνιση, καθώς η επιτοίχια τοποθέτηση θεωρείται πιο όμορφη (αν και αυτό είναι υποκειμενικό)

Να κρεμάσω την τηλεόραση στον τοίχο;


Η απόφαση για την τοποθέτηση της τηλεόρασης στον τοίχο είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός. Γενικά, η επιτοίχια τοποθέτηση της τηλεόρασης θεωρείται ιδανική επιλογή ιδιαίτερα αν συντρέχουν όλοι οι κάποιοι από τους παρακάτω λόγους:

● για λόγους ασφαλείας (πχ αν έχετε παιδιά στο σπίτι όπως είπαμε παραπάνω)
● για λόγους εμφάνισης και αισθητικής (ιδίως αν βάλετε και μια ταινία led για κρυφό φωτισμό στο πίσω μέρος) ή για να κρύψετε τα καλώδια
● για να μπορείτε να την μετακινείτε υπό γωνία (με τη βοήθεια ενός βραχίονα) αν θέλετε να βλέπετε από διάφορα σημεία (πχ σαλόνι και κουζίνα)
● για ευκολότερο καθάρισμα - ξεσκόνισμα γύρω και κάτω από την τηλεόραση
● αν δεν θέλετε να αγοράσετε κάποιο έπιπλο - σύνθεση τηλεόρασης (πχ λόγω έλλειψης χώρου ή για οικονομικούς λόγους)
● αν θέλετε για κάποιο λόγο να τοποθετήσετε την τηλεόραση σε μεγάλο ύψος (πχ σε κάποιο υπνοδωμάτιο)

μια καλή λύση είναι το κρέμασμα της τηλεόρασης στον τοίχο
Φυσικά, η τοποθέτηση στον τοίχο απαιτεί κάποια σχετική εμπειρία, τόσο για να κάνετε τις τρύπες με το τρυπάνι, όσο και για να επιλέξετε τα κατάλληλα στερεωτικά μέσα για τον δικό σας τοίχο (πχ τούβλο, γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είστε σίγουροι καλύτερα ζητήστε την βοήθεια κάποιου έμπειρου τεχνικού.

Να βάλω την τηλεόραση πάνω από το τζάκι ή το καλοριφέρ;


Τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας η τοποθέτηση της τηλεόρασης πάνω από το τζάκι. Αυτό γίνεται είτε για διακοσμητικούς λόγους, ενώ πολύς κόσμος επιλέγει την θέση αυτή λόγω έλλειψης χώρου.

Μάλιστα για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για εξοικονόμηση χώρου, αρκετοί αναρωτιούνται αν μπορούν να τοποθετήσουν την τηλεόραση τους πάνω από το καλοριφέρ. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για τις δύο περιπτώσεις.

Όσον αφορά την περίπτωση του καλοριφέρ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Αν αυτά χρησιμοποιούνται κανονικά τότε δεν μπορεί να μπει η τηλεόραση από πάνω γιατί η ζέστη που εκπέμπουν μπορεί να της κάνει σημαντική ζημιά.

Τώρα όσον αφορά το τζάκι, εκεί οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν κάνει να μπει εκεί η τηλεόραση, ενώ κάποιοι άλλοι λένε πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

να βάλω την tv πάνω από το τζάκι; κάνει;
Στην πραγματικότητα μάλλον δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας, μιας και η εξωτερική πλευρά των περισσότερων τζακιών (ιδίως των πιο καινούργιων) είναι συνήθως δροσερή ακόμη και όταν λειτουργεί το τζάκι, και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος λόγω θερμότητας.

Φυσικά σε περίπτωση που η περιοχή εμφανίζει αυξημένη θερμοκρασία, τότε η θέση πρέπει να αποφευχθεί, καθώς η ζέστη θα βλάψει τα ηλεκτρονικά της συσκευής σε βάθος χρόνου.

Οπότε αν το τζάκι είναι θερμό και από έξω τότε το ξεχνάμε, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το θέμα είναι καθαρά αισθητικό και άρα κατά κάποιον τρόπο υποκειμενικό.

Ποιο είναι το ιδανικό ύψος για την τοποθέτηση μιας τηλεόρασης;


Είτε επιλέξει κάποιος να τοποθετήσει την τηλεόραση του στον τοίχο, είτε επιλέξει την επιτραπέζια τοποθέτηση, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το κατάλληλο ύψος που πρέπει να έχει πχ το έπιπλο που θα επιλέξει ή το σωστό ύψος στον τοίχο στην περίπτωση της επιτοίχιας τοποθέτησης.

Πολύ παλιά, ο κόσμος συνήθιζε να τοποθετεί την τηλεόραση πολύ ψηλά ή τουλάχιστον πολύ ψηλότερα από ότι σήμερα. Πριν από κάποια χρόνια είχε βγει και μια νέα μόδα που ήθελε τις τηλεοράσεις σχεδόν να "ακουμπάνε" στο πάτωμα, καθώς τις τοποθετούσαν σε πολύ χαμηλά έπιπλα (πχ 20 εκ. από το έδαφος). Ευτυχώς αυτή η "μόδα" πέρασε σχετικά γρήγορα.

Ποιο είναι όμως το ιδανικό ύψος για την τηλεόραση στο σαλόνι σας; Εδώ οι απόψεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η συσκευή της τηλεόρασης πρέπει να τοποθετείται ακριβώς στο ύψος των ματιών μας.

<5cβρείτε το σωστό ύψος για το έπιπλο τηλεόρασης5c>
Εδώ τώρα κάποιοι λένε ότι αυτό που πρέπει να βλέπουν απευθείας τα μάτια μας χωρίς να ταλαιπωρούμε τον αυχένα μας, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω, είναι το κέντρο της οθόνης, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι στο ύψος των ματιών μας πρέπει να είναι οι υπότιτλοι των ταινιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, και για τηλεοράσεις από 32 - 60 ίντσες, χοντρικά ένα έπιπλο με ύψος 45-75 εκατοστά θα σας εξυπηρετήσει σίγουρα. Φυσικά για καλύτερο αποτέλεσμα το σωστό είναι να μετρήσετε ακριβώς το ύψος των ματιών σας ανάλογα με το κάθισμα σας (καναπές, κρεβάτι κλπ) και το ύψος της τηλεόρασης. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει την σωστή επιλογή.

Αν τώρα δεν είστε βέβαιοι για το τι θέλετε ακριβώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν βραχίονα μεταβλητού ύψους για να μπορείτε να ρυθμίζετε το ύψος της συσκευής κατά το δοκούν.

Ποια είναι η ιδανική απόσταση θέασης;


Το τελευταίο σημείο στο οποίο πρέπει κανείς να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή προκειμένου να τοποθετήσει την τηλεόραση του σωστά, είναι η απόσταση θέασης, δηλαδή η απόσταση από την οποία θα παρακολουθεί τα διάφορα προγράμματα.

Με απλά λόγια τίθεται το εξής ερώτημα: ποια είναι η απόσταση που πρέπει έχει ο καναπές (ή το όποιο κάθισμα μας) από τον καναπέ; Πως μπορώ να το υπολογίσω;

Η ερώτηση αυτή προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί μονοσήμαντα, γιατί όπως πιθανόν φαντάζεστε η απόσταση αυτή δεν είναι ίδια για κάθε τηλεόραση. Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση θέασης εξαρτάται ταυτόχρονα από δύο βασικές παραμέτρους:

● το μέγεθος της διαγωνίου της τηλεόρασης (πόσες ίντσες είναι)
● την ανάλυση της οθόνης (SD, HD, Full HD, 4K κλπ)

Για να βρείτε ακριβώς τη βέλτιστη απόσταση, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης σας και την ανάλυση της μπορείτε να ανατρέξετε στο παρακάτω διάγραμμα.

η κατάλληλη απόσταση θέασης
Ενδεικτικά παραδείγματα:

● για τηλεόραση 32" και ανάλυση HD Ready (720p) η καλύτερη απόσταση θέασης είναι 2-3 μέτρα
● για τηλεόραση 50" και ανάλυση Full HD (1080p) η βέλτιστη απόσταση είναι 2-3 μέτρα
● για τηλεόραση 55" και ανάλυση 4Κ η βέλτιστη απόσταση θέασης είναι 1-2 μέτρα

Επομένως τώρα έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασης σας. Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμος ο οδηγός αυτός.

Καλή θέαση!Διαβάστε στη συνέχεια Συμβουλές για αγορά τηλεόρασης μέρος 1ο: γενικά
Σχετικά άρθρα

Συμβουλές για αγορά τηλεόρασης μέρος 2ο: τεχνικά χαρακτηριστικά
τεχνικά χαρακτηριστικά τηλεόρασης
Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε μία τηλεόραση. Ας δούμε λοιπόν!
Τι smartphone να πάρω
Τι κινητό να πάρω
Ψάχνετε να αγοράσετε smartphone και έχετε μπερδευτεί με τόσες επιλογές; Στον σύντομο οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Οδηγός αγοράς smartphone: tips, tricks και συμβουλές
Τι smartphone να αγοράσω
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε γράψει έναν σύντομο οδηγό για αγορά smartphone. Επειδή όμως τα ερωτήματα είναι πολλά, παρακάτω θα ...
Τηλεoράσεις LED vs LCD (πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα)
τηλεοράσεις led
Τι διαφορές έχουν οι LED τηλεοράσεις από τις LCD; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μίας LED και μίας LCD τηλεόρασης; Ας δούμε!
Τι είναι και πως λειτουργούν οι οθόνες - τηλεοράσεις 3D;
3d τηλεοράσεις
Καινούρια τεχνολογία στην τηλεόρασή μας - οθόνη μας: 3D. Τι είναι; Πως λειτουργεί; Πως καταφέρνουμε να έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση; Δείτε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Συμβουλές για τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασης: ύψος, απόσταση θέασης
Kατηγορία: Τεχνολογία
Tags: τηλεόρασηαγορέςτοποθέτησηύψοςαπόστασησυμβουλέςοθόνεςτοίχος
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τηλεoράσεις LED vs LCD (πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα)
τηλεοράσεις led
Τι διαφορές έχουν οι LED τηλεοράσεις από τις LCD; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μίας LED και μίας LCD τηλεόρασης; Ας δούμε!

Τι είναι και πως λειτουργούν οι οθόνες - τηλεοράσεις 3D;
3d τηλεοράσεις
Καινούρια τεχνολογία στην τηλεόρασή μας - οθόνη μας: 3D. Τι είναι; Πως λειτουργεί; Πως καταφέρνουμε να έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση; Δείτε!

Διαφορά LCD vs TFT οθόνης;
lcd vs tft
Τα χρησιμοποιούμε και τα δύο ασυναίσθητα όμως, χωρίς να ξέρουμε στην ουσία τι διαφορά υπάρχει μεταξύ των LCD και TFT οθονών, ας δούμε!

Τι είναι η ανάλυση οθόνης
Τι είναι η ανάλυση εικόνας
Τι εννοούμε με τον όρο ανάλυση οθόνης, ποιες είναι οι διάφορες επιλογές και τι σημαίνουν πρακτικά; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Τι είναι 4Κ (UHD)
Τι είναι η ανάλυση 4Κ ή UHD
Τι είναι η ανάλυση 4Κ που συναντάμε σε οθόνες και τηλεοράσεις; Ποια η διαφορά με το UHD; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι οθόνη υπολογιστή να πάρω
Τι οθόνη υπολογιστή να αγοράσω
Τι οθόνη να επιλέξετε για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ