Σκέφτεστε να
αγοράσετε τηλεόραση;
Στο πρώτο μέρος είδαμε κάποιες γενικές και ωραίες
συμβουλές για αγορά τηλεόρασης. Σε αυτό, θα επικεντρώσουμε λίγο στο τι θα πρέπει να προσέξουμε επάνω στα
τεχνικά χαρακτηριστικά της τηλεόρασης.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
1) Ελέγξτε τι θύρες έχει.
Είναι πολύ πιθανό να συνδέσετε την τηλεόρασή σας με άλλες συσκευές. Προσπαθήστε να προβλέψετε με τι συσκευές πρόκειται να τη συνδέσετε και τι θύρες έχουν αυτές οι συσκευές.
Οπότε φροντίστε η τηλεόραση που θα αγοράσετε να έχει όλες τις θύρες που πιθανόν να χρειαστείτε. Βέβαια πάνω κάτω, οι περισσότερες έχουν σχεδόν τα πάντα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το εξής:
μπορεί να έχετε ένα παλιό σχετικά laptop που να μην έχει έξοδο hdmi, αλλά απλό vga. Επειδή είναι πολύ πιθανό να συνδέσετε το laptop με την tv, φροντίστε να έχει θύρα vga!
2) Προσοχή στην ανάλυση της οθόνης: αγοράστε τηλεόραση Full HD 1080, που υποστηρίζει μεγάλες αναλύσεις, με τη μέγιστη 1920 * 1084. Έτσι θα ευχαριστηθείτε πραγματικά ποιότητα!
3) Αν σας παίρνει, φροντίστε να έχει μεγάλο refresh rate. Το refresh rate είναι η ταχύτητα εναλλαγής των εικόνων, βάσει της οποίας εναλλαγής αυτής, αντιλαμβανόμαστε την κίνηση.
Το κλασσικό είναι στα 120Hz. Αν μπορείτε, προβείτε σε αγορά τηλεόρασης με περισσότερα από 200Hz. Αν και η διαφορά δεν θα είναι αντιληπτή, αν κάθεστε πολλές ώρες, δεν θα κουράζονται τα μάτια σας τόσο πολύ.
4) Φροντίστε η τηλεόραση που θα αγοράσετε, να υποστηρίζει πολλούς τύπους αναπαραγωγής video και να μπορεί να παίζει ταινίες από usb, δεν θα το μετανιώσετε...
5) Τεστάρετε την εικόνα απο κοντά, με το μάτι:
δοκιμάστε να συγκρίνετε την ποιότητα της εικόνας με τις γύρω τηλεοράσεις,
δοκιμάστε να βάλετε ένα δικό σας βίντεο που το έχετε δει πολλές φορές αλλού, να δείτε πως θα φαίνεται.
δοκιμάστε να δείτε την εικόνα και από κοντά και από μακριά, όπως επίσης να τη δείτε και υπό γωνία -από αριστερά, από δεξιά, από πάνω και από κάτω.
6) Προτιμήστε τηλεοράσεις LED αντί για LCD.
Αν και δεν υπάρχει και ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά στην ποιότητα, έχει άλλα πλεονεκτήματα, όπως λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, καλύτερη απόδοση χρώματος, είναι πιο λεπτή, κλπ.
Ανατρέξτε σε προηγούμενο άρθρο μας για περισσότερα σχετικά με τις
τηλεοράσεις LED vs LCD.
7) Σκέφτεστε να αγοράσετε μία 3D τηλεόραση; Αν μπορείτε να διαθέσετε τα λεφτά και είστε τύπος κυρίως του gaming και σας αρέσουν οι ταινίες, αν και πιστεύω ότι είναι ακόμα λιγάκι νωρίς, κάντε το!
Απλά μην αγοράσετε μία μέτρια 3D τηλεόραση, γιατί είναι δώρον άδωρον. Αν θέλετε να ευχαριστηθείτε πραγματικό 3D, τότε... στάξτε τα!
Μπορείτε να ανατρέξετε σε άλλο άρθρο μας για να δείτε όλα τα σχετικά με τις
τηλεοράσεις 3D.
8) Internet στην τηλεόραση:
μπορώ να πω ότι εξυπηρετεί, αλλά είναι λιγάκι απογοητευτικό, μιας και μας περιορίζει πολύ.
Πχ δεν μπορούμε να σερφάρουμε κανονικά πολλές φορές, παρά μόνο να χρησιμοποιήσουμε καποιες από τις "προεγκατεστημένες" λειτουργίες κι έτσι στην ουσία να μας είναι πολλές φορές ελάχιστα χρήσιμο.
Καλό είναι να το δοκιμάσετε πριν αγοράσετε την τηλεόραση, να δείτε τι μπορείτε να κάνετε και να δείτε αν σας καλύπτει τουλάχιστον εν μέρη.
9) Φροντίστε να έχει VESA τρύπες ώστε να μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο. Μπορεί να μην το έχετε στο πρόγραμμα, όμως στο μέλλον ποτέ δεν ξέρετε, πολύ πιθανόν να το χρειαστείτε.
Εδώ βέβαια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, μιας και πλέον όλες σχεδόν έχουν τέτοιες τρύπες.
Καλές αγορές λοιπόν και να θυμάστε: να είστε καλά διαβασμένος, να τη "λιώσετε" από κοντά και μη βιαστείτε!
Έτσι είναι πολύ πιθανό να κάνετε μια καλή
αγορά τηλεόρασης, με ότι συνεπάγεται αυτό...
Διαβάστε στη συνέχεια
Τηλεoράσεις LED vs LCD (πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα)