coolweb


Πως να ψάχνω στο Google

κολπάκια για αναζήτηση στο google

Ζούμε την εποχή της προηγμένης τεχνολογίας και του γρήγορου ίντερνετ. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να βρούμε πληροφορίες online σχεδόν τα πάντα. Από μια συνταγή για το αγαπημένο μας φαγητό, μέχρι τις πιο περίπλοκες εξισώσεις που περιγράφουν το σύμπαν, όλα είναι εκεί έξω.

Γνωρίζουμε όμως πως να τα βρούμε; Είναι αλήθεια ότι το Google είναι μια πολύ έξυπνη μηχανή αναζήτησης που πολλές φορές "μαντεύει" ή τουλάχιστον προσπαθεί να μαντέψει τι θέλουμε να βρούμε κάνοντας την ζωή μας πιο εύκολη. Άλλες φορές πάλι, είναι σκέτη απογοήτευση.

 τι να κάνω όταν δεν μπορώ να βρω αυτό που ψάχνω στο google
Κι αυτό γιατί δεν παύει να είναι παρά μια μηχανή. Και όσο κι αν λέμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη πλησιάζει την ανθρώπινη, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που μια μηχανή δεν θα μπορεί να καταλάβει ή να υποθέσει. Εκτός κι αν την βοηθήσουμε.

Πως μπορούμε λοιπόν να κάνουμε σωστές αναζητήσεις στο Google; Ας δούμε μερικά έξυπνα κόλπα στο παρακάτω άρθρο.

Αναζήτηση ολόκληρων φράσεων


Η αναζήτηση ολόκληρων φράσεων αυτούσιων είναι μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις εξειδικευμένης αναζήτησης στη μηχανή αναζήτησης που ονομάζεται Google. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε τη φράση που ψάχνετε μέσα σε εισαγωγικά (πχ "η φράση που ψάχνω").

Αν δοκιμάσετε να αναζητήσετε μια σχετικά μεγάλη φράση χωρίς να βάλετε τα εισαγωγικά θα δείτε ότι τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι τόσο σχετικά, καθώς το Google θα μας επιστρέψει αποτελέσματα σχετικά με όλες τις λέξεις σε τυχαία σειρά.

Βάζοντας όμως τα εισαγωγικά, ουσιαστικά λέμε στην μηχανή αναζήτησης να περιοριστεί μόνο σε αποτελέσματα που έχουν τις λέξεις αυτές στην ίδια σειρά με αυτήν που τις πληκτρολογήσαμε. Θα δείτε ότι τα αποτελέσματα θα είναι μεν λιγότερα, αλλά πολύ πιο σχετικά.

Συνδυασμός αναζητήσεων


Ορισμένες φορές μπορεί να μην είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς ψάχνουμε ή να μην θυμόμαστε ακριβώς κάποια πληροφορία. Φυσικά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μιας και η μηχανή αναζήτησης της Google έχει τη λύση για εμάς.

 google this or that search
Για να κάνουμε συνδυασμένη αναζήτηση (όπως λέγεται) δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε τον τελεστή "OR" που δεν είναι τίποτε άλλο από το διαζευκτικό "ή". Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο "|" (κάθετη γραμμή) για να χωρίσετε τις λέξεις που ψάχνετε.

Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανότερο να φτάσετε πιο κοντά σε αυτό που ψάχνετε.

Κάντε αναζήτηση μέσα σε ιστοσελίδες


Πολλές φορές μπορεί να έχετε διαβάσει ένα άρθρο σε μια σελίδα ή να έχετε βρει ένα προϊόν σε κάποιο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα και ξεχάσατε ή δεν θέλατε να το βάλετε στα αγαπημένα σας.

Κι όταν αργότερα θελήσετε να το μοιραστείτε με κάποιον φίλο σας δεν μπορείτε να το βρείτε. Μην σκάτε, γιατί το Google σας έχει κι εδώ τη λύση με την αναζήτηση μέσα σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γράψετε το όνομα της σελίδας και αυτό που ψάχνετε πχ τον τίτλο του άρθρου αν τον θυμάστε ή κάποια λέξη κλειδί. Ως δια μαγείας το αποτέλεσμα που ψάχνατε θα βρεθεί μπροστά σας.

Αναζήτηση σε τίτλο άρθρου ή διεύθυνση URL


Μια άλλη σχετικά παρόμοια αναζήτηση με την παραπάνω μπορεί να μην αφορά την εύρεση πληροφοριών από μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αλλά την αναζήτηση μέσα σε τίτλους άρθρων ή σε διευθύνσεις URL.

Για να αναζητήσετε λοιπόν λέξεις κλειδιά μέσα σε τίτλους άρθρων μπορείτε απλά να πληκτρολογήστε την εντολή intitle: και μετά την λέξη χωρίς να βάλετε κενό διάστημα.

 χρησιμοποιείστε τον intitle operator
Αν πρόκειται για αναζήτηση μέσα στη γραμμή διεύθυνσης τότε χρησιμοποιείτε αντίστοιχα την εντολή inurl: (μην ξεχάσετε την άνω - κάτω τελεία και στις δυο περιπτώσεις).

Αναζήτηση με χρήση συνώνυμων λέξεων


Οι πιο πολλές γλώσσες του κόσμου, και πολύ περισσότερο η ελληνική γλώσσα, είναι πλούσιες σε συνώνυμα. Αυτό μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε όταν ψάχνετε να βρείτε κάτι online.

Πολύ απλά, αν ψάχνετε να βρείτε σελίδες ή άρθρα με κάποια συγκεκριμένη θεματολογία, παρά κάποια συγκεκριμένη λέξη ή φράση αυτούσια, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο ~ που σημαίνει περίπου.

Έτσι, αν για παράδειγμα θέλετε να βρείτε κάτι σχετικά με το γρήγορο φαγητό, γράφοντας γρήγορο ~ φαγητό θα εμφανιστούν αποτελέσματα από φαστφουντάδικα, μέχρι συνταγές για σπιτικό και υγιεινό γρήγορο φαγητό ή ακόμη και συνταγές που προετοιμάζονται γρήγορα.

Αναζήτηση παρόμοιων ιστοσελίδων


Κάτι παρόμοιο με τα συνώνυμα, είναι το να ψάχνετε παρόμοιες σελίδες. Για παράδειγμα ανακαλύψατε μια σελίδα για ένα καινούργιο άθλημα και θέλετε να βρείτε και άλλα παρόμοια site ή μπήκατε στην ιστοσελίδα ενός συγκροτήματος που σας αρέσει και θέλετε να βρείτε και άλλα παρόμοια.

 χρησιμοποιήστε το google related στις αναζητήσεις σας
Στην περίπτωση αυτή, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε την εντολή related: ακολουθούμενη από τη διεύθυνση της πρώτης σελίδας χωρίς κενό διάστημα.

Αναζήτηση με ελλιπείς πληροφορίες


Πόσες φορές δεν έχει τύχει να θέλετε να βρείτε κάτι και να έχει κολλήσει το μυαλό σας και να μην μπορείτε με τίποτε να θυμηθείτε την λέξη ή την φράση που ψάχνετε. Η πιο κλασική περίπτωση είναι για παράδειγμα ο τίτλος ενός τραγουδιού.

Κι εδώ υπάρχει λύση για το πρόβλημα σας. Αν σας λείπουν μερικά γράμματα ή μια ολόκληρη λέξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο του αστερίσκου *. Απλά βάλτε τον στη θέση που θα έπρεπε να είναι η λέξη που δεν θυμάστε και θα δείτε ότι θα βρείτε εύκολα αυτό που ψάχνετε.

Αν τώρα σας λείπουν περισσότερες λέξεις υπάρχει η εντολή AROUND, που σημαίνει "γύρω", συνοδευόμενη από τον αριθμό των λέξεων που λείπουν μέσα σε παρένθεση. Για παράδειγμα AROUND(3) αν λείπουν γύρω στις 3 λέξεις από την αναζήτηση.

Απάλειψη ασήμαντων λέξεων από μια αναζήτηση


Το ακριβώς αντίθετο από την προηγούμενη περίπτωση είναι να ξέρουμε ακριβώς τι ψάχνουμε, αλλά να μην μπορούμε να το βρούμε, επειδή πολύ απλά στα αποτελέσματα παρεμβάλλονται λέξεις που είναι σημαντικές για τη μηχανή αναζήτησης, όχι όμως και για εμάς.

 μάθετε στο google πως να αγνοήσει τις ασήμαντες λέξεις από την αναζήτηση σας
Για παράδειγμα μπορεί να ψάχνουμε πληροφορίες για κάτι που έχει το ίδιο όνομα με κάτι άλλο που είναι σχετικό με αγορές. Οπότε λογικό είναι να μας βγάζει το google αποτελέσματα σχετικά με αγορές.

Για να παραλείψουμε λοιπόν μία ή περισσότερες λέξεις από τα αποτελέσματα της αναζήτησης μας δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε το σύμβολο του μείον πριν από κάθε λέξη. Κι έτσι είναι πιο εύκολο να βρούμε αυτό που πραγματικά ψάχνουμε.

Αν για παράδειγμα θέλουμε να βρούμε πληροφορίες και άρθρα για ποδήλατα, αλλά μας βγαίνουν πιο πολλά αποτελέσματα για αγορά ποδηλάτου, απλά στην αναζήτηση μας γράφουμε: ποδήλατο -αγορές.

Καλές και "έξυπνες" αναζητήσεις λοιπόν!Διαβάστε στη συνέχεια Οδηγός αναζήτησης στο google: κολπάκια - tips - tricks
Σχετικά άρθρα

Τι είναι το seo και πως αυξάνονται οι πωλήσεις με αυτό;
τι είναι το seo
Αλήθεια, τι είναι το SEO (Search Engine Optimization) στις ιστοσελίδες και πως μπορούμε με τη βοήθειά του να αυξήσουμε τις πωλήσεις στο website μας;
Πως να "τρελάνετε" τη μηχανή αναζήτησης της google!
google
Δείτε εδώ λίγα εντυπωσιακά τρικ που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να... τρελάνετε την αναζήτηση της google! Τα σπάνε, ρίξτε μια ματιά!
Πως εμφανίζονται οι ιστοσελίδες στις μηχανές αναζήτησης;
μηχανές αναζήτησης
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως εμφανίζονται οι ιστοσελίδες στις μηχανές αναζήτησης, απλά πληκτρολογώντας λίγες λέξεις κλειδιά; Ας δούμε!
Πράγματα που δεν πρέπει να ψάχνετε ποτέ στο internet
Τι να αποφεύγω να ψάχνω στο google
Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, συνηθίζουμε να ψάχνουμε διάφορες πληροφορίες στο internet. Αυτό το κάνουμε μέσω ειδικά ...
Πως να φορτίσετε γρηγορότερα το smartphone ή το tablet σας
φορτιση κινητών συσκευών
Υπάρχει άραγε τρόπος να επιταχύνουμε τη φόρτιση του smartphone ή του tablet μας; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως να ψάχνω στο Google
Kατηγορία: Internet
Tags: googleαναζήτησημηχανές αναζήτησηςκολπάκιασυμβουλές
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το blog, οι blogger και το blogging; Μέρος 1ο
blog τι είναι
Blog, blogging, bloggers. Τρεις λέξεις που ακούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως ξέρουμε τι ακριβώς είναι; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Ανόητες ιδέες στο internet που κάναν κάποιους εκατομμυριούχους!
ιδέες στο internet
Δείτε εδώ κάποιες ανόητες ιδέες που σκέφτηκαν κάποιοι και υλοποίησαν στο internet, και γίνανε από αυτές εκατομμυριούχοι! Απολαύστε!

Ποια η διαφορά website-blog;
website vs blog
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ ποια η διαφορά website-blog; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ τους και αν ναι ποια είναι αυτή; Δείτε!

8 ασυνήθιστα περίεργες ιστοσελίδες!
περίεργα websites
Όλοι μας ξέρουμε ότι υπάρχουν σελίδες με αρκετά ασυνήθιστο περιεχόμενο και υπηρεσίες. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από αυτές τις περίεργες ιστοσελίδες...

Τι σημαίνει η κατάληξη .com στα domains & που εξυπηρετεί;
com domains
Σκεφτήκατε ποτέ τι σημαίνει η κατάληξη .com στα domains; Σκεφτήκατε ποτέ γιατί δημιουργήθηκαν και που εξυπηρετεί αυτή η κατάληξη; Ας δούμε!

Πόσο στοιχίζει η κατασκευή ιστοσελίδας στο internet;
πόσο στοιχίζει ιστοσελίδα
Είναι μια κλασσική ερώτηση... Ας δώσουμε όμως μία απάντηση, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν, απλά και κατανοητά!

Τι έξοδα έχει η συντήρηση μιας ιστοσελίδας;
συντήρηση ιστοσελίδας
Σκέφτεστε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα στο internet και αναρωτιέστε τι έξοδα έχει η συντήρησή της; Καλά κάνετε λοιπόν! Για να δούμε...

Που αποθηκεύεται ότι υπάρχει στο internet;
δεδομένα στο internet
Που αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στο internet όπως: τα άρθρα, τα αρχεία που κατεβάζουμε, οι εφαρμογές, κλπ;

Ποιά η διαφορά Internet - Web; Ξέρετε;
internet vs web
Περίεργη ερώτηση ε; Είναι πάντως δύο διαφορετικά πράγματα το Internet από το Web! Ας δούμε λοιπόν τι είναι το καθένα, έτσι για να ξέρουμε!

Διαφορά SEO vs SEM;
seo vs sem
Αν ασχολήστε με το internet και τις ιστοσελίδες, σίγουρα θα έχετε συναντήσει μπροστά σας τους όρους SEO και SEM. Τι διαφορά έχουν και τι είναι το καθένα;

Τι είναι το seo και πως αυξάνονται οι πωλήσεις με αυτό;
τι είναι το seo
Αλήθεια, τι είναι το SEO (Search Engine Optimization) στις ιστοσελίδες και πως μπορούμε με τη βοήθειά του να αυξήσουμε τις πωλήσεις στο website μας;

Να κάνω SEO ή PPC διαφήμιση;
seo-ppc διαφήμιση
Τι να προτιμήσω να κάνω για να αυξήσω την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μου και να την προωθήσω: SEO ή PPC διαφήμιση; Ας δούμε.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ