coolweb


Τι είναι η περίοδος

Τι είναι η περίοδος της γυναίκας και πότε συμβαίνει;

Τι είναι η περίοδος στη γυναίκα, γιατί ονομάζεται έτσι και κάθε πότε της έρχεται; Και εν τέλει γιατί συμβαίνει όλη αυτή η παράξενη διαδικασία στο σώμα και τη διάθεση της; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η περίοδος


Η έμμηνος ρύση, όπως λέγεται επιστημονικά η περίοδος, είναι η διαδικασία με την οποία αποβάλλεται από τον κόλπο της γυναίκας ένα ωάριο το οποίο δεν έχει γονιμοποιηθεί, σε μία διαδικασία που διαρκεί κυρίως από τρεις έως και πέντε ημέρες.

 πότε θα μου έρθει περίοδος
Η διαδικασία αυτή συμβαίνει περιοδικά (επαναλαμβανόμενα), και συγκεκριμένα κάθε 28 ημέρες (αν η κοπέλα έχει σταθερό κύκλο), για αυτό και λέγεται περίοδος.

Η έναρξη της περιόδου είναι το σημάδι πως η κοπέλα έχει μπει στην εφηβεία και βιώνει εκτός από αυτό την ανάπτυξη του στήθους, την εμφάνιση τριχώματος στο εφήβαιο και τις μασχάλες, όπως και τη συναισθηματική ωρίμανση.

Πότε ξεκινάει η περίοδος και τι συμβαίνει στη γυναίκα


Ουσιαστικά, η αρχή της περιόδου είναι το δείγμα της σεξουαλικής ωρίμανσης της γυναίκας, καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα της από την παιδική στην εφηβική ηλικία, αλλά και την έναρξη της αναπαραγωγικής ικανότητας της.

Η κοπέλα που θα εμφανίσει περίοδο, οφείλει να έχει προετοιμαστεί για αυτό το γεγονός από τη μητέρα ή μία μεγαλύτερη φίλη. Δεν υπάρχει στάνταρ ηλικία για το πότε θα ξεκινήσει η έμμηνος ρύση, αλλά συνήθως ξεκινάει σε κορίτσια ηλικίας από 8 έως 14 ετών.

 από ποια ηλικία ξεκινάει η περίοδος
Η αρχή του έμμηνου κύκλου σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη της αναπαραγωγικής ηλικίας στη γυναίκα, η οποία κορυφώνεται με την εμμηνόπαυση, δηλαδή στην ηλικία των 45 με 50 ετών.

Πως βιώνει την περίοδο μια γυναίκα


Οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα, αλλά και αδιαθεσία σχεδόν κάθε φορά που περιμένουν περίοδο. Για αυτό και θα ακούσετε συχνά μια γυναίκα να λέει πως είναι αδιάθετη, αντί να πει πως έχει περίοδο ή ότι περιμένει να αδιαθετήσει αντί ότι περιμένει περίοδο.

Η ποσότητα αίματος που χάνει συνήθως μία γυναίκα στην εμμηνόρροια είναι 35 ml, ενώ εξίσου φυσιολογικές είναι και οι ποσότητες από 10 ως 80 ml. Η αιμορραγία είναι έντονη και αρκετή τις πρώτες ημέρες, ενώ μειώνεται σταδιακά με το πέρας των ημερών.

 η περίοδος προκαλεί συνήθως αδιαθεσία
Η γυναίκα που βρίσκεται σε εμμηνόρροια, συνήθως εμφανίζει μεγαλύτερη ανάγκη για σίδηρο, ώστε να μην εμφανιστεί έλλειψη του στοιχείου αυτού στο αίμα.

Επίσης, πολλές κοπέλες με περίοδο βιώνουν διάφορα συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα που οφείλονται στις ορμόνες, όπως κράμπες που οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας, πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα, υπνηλία, νευρικότητα, τάση να βάλουν τα κλάματα, κλπ.

Γιατί είναι απαραίτητη η περίοδος στις γυναίκες


Ο τακτικός ερχομός της περιόδου είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική υγείας της γυναίκας. Χωρίς αυτή δεν κατεβάζει ωάρια και άρα δεν μπορεί να τα γονιμοποιήσει και επομένως ούτε να τεκνοποιήσει, δηλαδή να κάνει παιδιά.

 με την περίοδο κατεβαίνει ένα ή περισσότερα ωάρια για γονιμοποίηση
Η βαριά περίοδος με υπερβολική ροή αίματος ονομάζεται υπερμηνόρροια, η ελάχιστη αιμορραγία φέρει την ονομασία υπομηνόρροια, ενώ η πλήρης απουσία περιόδου ονομάζεται αμηνόρροια.

Η περίοδος είναι και αυτή ένα σπουδαίο δείγμα για την καλή υγεία της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνει πως υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ορμονών και της γενικότερης υγεία της.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Σεξουαλική ζωή, γονιμότητα και κύηση στη νόσο του Crohn
Σχετικά άρθρα

Τι είναι το τεστ ΠΑΠ
Τεστ Παπανικολάου πως γίνεται
Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί ίσως την πιο σπουδαία ιατρική ανακάλυψη του 20ου αιώνα επάνω στον καρκίνο και είναι μια από τις πιο σημαντικές ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και κανόνες ασφαλείας!
παιδικό κάθισμα
Έχετε μωρό και θέλετε να αγοράσετε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου; Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε και τι κανόνες ασφαλείας θα πρέπει να τηρείτε!

Γιατί αλλάζει το χρώμα των ματιών στα παιδιά;
αλλαγή χρώματος ματών των παιδιών
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το χρώμα των ματιών των μικρών παιδιών αλλάζει με τη πάροδο του χρόνου; Γιατί γίνεται αυτό; Δείτε!

Οι πρώτες λεξούλες του μωρού σας: τι πρέπει να αποφύγετε!
μωρό
Το μωρό σας ξεκίνησε να μιλάει; Δείτε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέχετε και τι να αποφύγετε, ώστε το παιδάκι σας να έχει μία σωστή γλωσσική ανάπτυξη!

Γιατί τα μωρά λένε πρώτα μπαμπά
Πρώτες λέξεις μωρού μπαμπά
Αλήθεια γιατί άραγε τα περισσότερα παιδιά λένε πρώτα μπαμπά και όχι μαμά; Υπάρχει κάποια εξήγηση; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως οφελεί ο ύπνος την ανάπτυξη ενός μωρού;
μωρά κοιμούνται
Αναρωτηθήκατε γιατί κοιμάται τόσες πολλές ώρες το μωράκι σας; Ποιος ο λόγος που τα μωρά κοιμούνται πολύ και ποια η σημασία του ύπνου για την ανάπτυξή τους;

Γιατί πρέπει να ρεύονται τα μωρά;
Γιατί πρέπει να ρευτεί το μωρό
Αλήθεια γιατί πρέπει να ρεύονται τα μωρά; Που τους κάνει καλό αυτό το πράγμα; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η δυσλεξία και ποια τα χαρακτηριστικά της
Δυσλεξία: Εννοιολογική αποσαφήνιση και χαρακτηριστικά
Τι είναι η δυσλεξία; Δείτε μια εννοιολογική αποσαφήνιση καθώς και τα χαρακτηριστικά της μαθησιακής αυτής δυσκολίας στο άρθρο που ακολουθεί.

Η ασφάλεια των παιδιών σε πολυσύχναστα μέρη
Προστασία παιδιών
Τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους; Δείτε ορισμένες απλές συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί τα μωρά μυρίζουν ωραία
Γιατί μοσχοβολούν τα μωρά
Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι όλα τα μωρά μυρίζουν πολύ ωραία. Και μάλιστα χωρίς να τους βάλουμε κάποιου είδους άρωμα ή πχ αρωματικό ...

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλεξίας
δυσλεξία συμπτώματα
Η δυσλεξία είναι μια πολύ συχνή διαταραχή του γραπτού και του προφορικού λόγου που εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ...

Εξωσωματική γονιμοποίηση: αναλυτικός οδηγός
Τι πρέπει να ξέρω για τις εξωσωματικές
Είναι γεγονός ότι η υπογονιμότητα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Κι αυτό γιατί στις μέρες μας λίγο λιγότερο από το 20% των ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ