Αν και όλοι μας έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε τα
φαγητά μας, πιστεύω πως λίγοι ξέρουμε πραγματικά για ποιό λόγο το κάνουμε αυτό.
Εντάξει, οι περισσότεροι ξέρουμε πως πχ το κρέας
ωμό είναι ανθυγιεινό και μπορεί να μας προκαλέσει κάποιες ασθένειες, αλλά πχ τα
λαχανικά;
Ας δούμε λοιπόν για ποιό λόγο μαγειρεύουμε το φαγητό!
Λαχανικά
Γενικά, πολλά από τα λαχανικά είναι σκληρά και "άχαρα" αν δεν τα μαγειρέψουμε. Για παράδειγμα οι πατάτες. Όταν μαγειρεύονται, μαλακώνουν και το άμυλο εν μέρει μετατρέπεται σε σάκχαρα.
Οπότε δύο θετικά: μαλακώνει (με αποτέλεσμα να τρώγεται πιο ευχάριστα) και αποκτάει γεύση και γλύκα (άμυλο-σάκχαρα).
Φυσικά το αποκορύφωμα είναι πως κατά το μαγείρεμά της, προσθέτουμε υλικά τα οποία απορροφώνται και ο "χαρακτήρας" της πατάτας γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον!
Σε αντίθετη περίπτωση τα υλικά θα έμεναν πάνω στην πατάτα και δεν θα "πότιζαν" μέσα της.
Άλλο παράδειγμα είναι τα όσπρια, όπου ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Φανταστείτε να
τρώγαμε τη φασολάδα άβραστη...
Τα λαχανικά γενικά με ένα πλύσιμο, είναι εντάξει, μπορούν να καταναλωθούν και χωρίς μαγείρεμα. Υπάρχουν όμως κάτι περίεργα παρασσιτικά
βακτήρια σε τριτοκοσμικές χώρες κυρίως πχ Ινδία (χωρίς ελέγχους και φυτοφάρμακα), όπου ακόμα και να πλύνουμε πχ ένα μαρούλι, και να το φάμε, μπορεί να μας οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Οπότε σε γενικές γραμμές, στην κατηγορία αυτή, με τη μαγειρική βελτιώνουμε κατά πολύ τη γεύση του φαγητού. Παράλληλα συνδυάζουμε και άλλα καλούδια και μπορούμε να κάνουμε διάφορους γκουρμέ συνδυασμούς, που αν δεν τους μαγειρεύαμε, θα έβγαιναν μία αποτυχία και μισή.
Κρέας
Όμως στα κρέατα, ο κύριως λόγος που τα
μαγειρεύουμε - ψήνουμε, είναι για να σκοτώσουμε τα βακτήρια που περιέχουν. Αν φάμε το κρέας ωμό, είναι επικίνδυνο για την
υγεία μας. Παράλληλα, όταν ψήσουμε το κρέας, για λόγους παραπλήσιους με τους παραπάνω, μπορούμε να το κάνουμε πολύ νόστιμο.
Τα
βακτήρια που περιέχει το κρέας (όπως και το γάλα), αν εκτεθούν για κάποια ώρα σε υψηλή θερμοκρασία, σκοτώνονται. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο το κάνουμε αβλαβές για τον οργανισμό μας, αφού σκοτώνουμε τα επικίνδυνα βακτήρια.
Τώρα κάτι Ιαπωνέζοι που τρων ψάρι ωμό (sushi), μπορεί να μην το βράζουν, αλλά το περνάν από άλλες διαδικασίες καταπολέμησης των βακτηρίων. Βέβαια η καλύτερη και πιο σίγουρη είναι το βράσιμο, αλλά το σούσι με το βράσιμο, χάνει τον "χαρακτήρα" του.
Γάλα
Αντίστοιχα πραγματάκια συμβαίνουν και με το γάλα.
Το παστεριώνουμε(=ουσιαστικά σαν βράσιμο) και καταπολεμούνται τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να είναι ασφαλές προς κατανάλωση.
Το γάλα που αγοράζουμε από το εμπόριο, το παίρνουμε ήδη παστεριωμένο.
Αυγά
Με τα αυγά ισχύει το ίδιο.
Είναι
επικίνδυνο να μην τα βράσουμε, γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας.
Έτσι, βράζοντάς τα, είμαστε σίγουροι πως αποφεύγουμε αυτόν τον κίνδυνο.
Ζυμαρικά
Στη συνέχεια, τα μακαρόνια, τα ρύζια, κλπ τα μαγειρεύουμε για να μαλακώσουν. Τα ίδια ισχύουν όπως και με τα λαχανικά.
Εδώ όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Αν δεν τα μαγειρέψουμε και τα φάμε έτσι, τότε θα δυσκολέψουμε πολύ τον οργανισμό μας κατά τη χώνεψη. Δεν είναι καλό για τον οργανισμό μας αυτό, να
τρώμε τα ζυμαρικά ωμά.
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι;
Γιατί ξινίζει το γάλα;
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί ξινίζει το γάλα; Τι συμβαίνει μετά από μερικές μέρες; Αν δεν ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι αρκετά εντυπωσιακό, δείτε!