Πολλοί αναρωτιούνται από που προέρχονται ο
freddo espresso και ο freddo cappuccino που σημαίνει κρύος εσπρέσο και κρύος καπουτσίνο αντίστοιχα.
Προέρχονται και αυτοί από την Ιταλία, την πατρίδα του εσπρέσο, ή μήπως όχι;
Πόσα είδη εσπρέσο υπάρχουν;
Ο espresso σαν καφές, μπορεί αρχικά να μας ήρθε όντως από την Ιταλία όπου οι γείτονες μας έχουν μεγάλη παράδοση σε αυτόν, ωστόσο είναι ένας καφές ο οποίος αποτέλεσε τη βάση για πολλούς άλλους συνδυασμούς καφέδων και ροφημάτων.
Οι καφέδες αυτοί λοιπόν, οι οποίοι έχουν διαφορετικές ονομασίες, μπορεί να περιέχουν επιπλέον υλικά, όπως για παράδειγμα γάλα, αφρόγαλα, σιρόπια με διάφορες γεύσεις ή ακόμη και αλκοόλ, αλλά η βάση του καφέ παραμένει πάντα η ίδια.
Φανταστείτε ότι υπάρχουν ακόμη και κοκτέιλ με βάση τον καφέ εσπρέσο!
Μάλιστα αν πάει κάποιος σε κάποιο καλό καφέ και ρωτήσει έναν έμπειρο barrista πόσα είδη καφέ με βάση τον espresso υπάρχουν, πραγματικά θα εντυπωσιαστεί με τον αριθμό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον ristreto, τον lungo, τον macchiato, τον corretto, τον latte, τον americano, τον affogato (εσπρέσο με παγωτό), καθώς ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Ποια είναι η πατρίδα του φρέντο;
Όσον αφορά τον freddo, τώρα, πρόκειται για μία καθαρά ελληνική πατέντα η οποία προσαρμόστηκε στις ανάγκες και στις συνήθειες μας.
Στο εξωτερικό, οι άνθρωποι συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους κυριολεκτικά στο πόδι, μέσα σε δύο λεπτά. Μάλιστα πολλές φορές τον πίνουν μονοκοπανιά χωρίς καν νερό και φεύγουν.
Αντίθετα, εμείς οι Έλληνες είμαστε μαθημένοι να πίνουμε τον καφέ και να καθόμαστε αρκετή ώρα κουβεντιάζοντας και χαλαρώνοντας οπότε για να έχει πέραση ο καφές αυτός στην Ελλάδα έπρεπε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μας.
Αν έχετε επισκεφτεί κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ίσως έχετε δει στον κατάλογο κάποιας καφετέριας κρύο εσπρέσο. Αυτός όμως σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το freddo που σερβίρεται στα ελληνικά καφέ.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ζεστό espresso που μοιάζει σαν να τον έχεις βάλει στην κατάψυξη για να παγώσει. Καμία σχέση με τον χτυπημένο καφέ που σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο στη χώρα μας.
Στην Ιταλία μόνο υπάρχει μια εκδοχή που μοιάζει με τον δικό μας φρέντο. Συγκεκριμένα ο καφές χτυπιέται σε σέικερ με πάγο για αυτό και λέγεται shakerato, δηλαδή χτυπημένος.
Συνήθως περιλαμβάνει μονή δόση και σερβίρεται χωρίς έξτρα πάγο και σε χαμηλό ποτήρι.
Για κρύο καπουτσίνο πάντως, ούτε λόγος...
Επομένως τώρα που μάθαμε την προέλευση του φρέντο ας πάμε να χτυπήσουμε έναν. Με μέτρο όμως γιατί
δεν κάνει να πίνουμε πολλούς καφέδες...
Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά το site vgaino.gr για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να φτιάξετε τέλειο φρέντο!
Πως να μην νερώσει ο καφές από τα παγάκια
Θέλετε να απολαύσετε το παγωμένο καφεδάκι σας χωρίς να λιώσουν τα παγάκια; Δείτε ορισμένες έξυπνες συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.
Γενικές πληροφορίες για τις μηχανές εσπρέσο
Οι μηχανές καφέ εσπρέσο έγιναν μόδα και βέβαια, όχι άδικα! Δείτε εδώ τι είδη υπάρχουν από τις μηχανές αυτές, καθώς και γενικές πληροφορίες.
Πως να καθαρίσω την καφετιέρα
Δείτε πως μπορείτε να καθαρίσετε την καφετιέρα σας μόνοι σας εύκολα γρήγορα και οικονομικά στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου; Γιατί έμεινε στην ιστορία σαν επέτειος του ΟΧΙ; Από πότε ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε; Ας δούμε!