coolweb


Γιατί το γάλα είναι άσπρο

Γιατί το γάλα είναι λευκό

Διαβάστηκε: 7.640 φορές
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το γάλα της αγελάδας είναι λευκό; Από που παίρνει το χρώμα του; Το οφείλει κάπου συγκεκριμένα; Ας δούμε!
Γιατί το αγελαδινό γάλα που πίνουμε καθημερινά είναι άσπρο; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Είναι έτσι από τη φύση του ή γίνεται με κάποιο τεχνητό τρόπο; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

μητρικό γάλαΚαταρχήν να πούμε ότι το γάλα πολλών θηλαστικών και το μητρικό, δεν είναι τελείως λευκό, αλλά κιτρινίζει ελαφρώς.

Αυτό το κίτρινο χρώμα οφείλεται στην αυξημένη παρουσία μιας ουσίας ονόματι καροτίνης.

Αντίθετα, το γάλα της αγελάδας είναι συνήθως κατάλευκο. Το γεγονός αυτό είναι απολύτως φυσικό και οφείλεται σε κάποια άλλα συστατικά που περιέχει σε συνδυασμό με τη... φυσική.

Για αυτό, αν για κάποιο λόγο αλλάξει η σύσταση του, τότε αλλάζει και το χρώμα του.

Ποια είναι η σύσταση του αγελαδινού γάλακτος

Το γάλα αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 90%). Το υπόλοιπο είναι πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (σάκχαρα), βιταμίνες και λίπη, ανάλογα με την επεξεργασία.

γιατί είναι άσπρο το γάλαΓια παράδειγμα το πλήρες έχει 3,5% λιπαρά, το ημιαποβουτυρωμένο έχει 1,5%, ενώ φυσικά υπάρχει και τελείως άπαχο γάλα με 0% λιπαρά.

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος χωρίζονται στις πρωτεΐνες του ορού γάλακτος που ονομάζονται καζεΐνες και στις δευτερεύουσες πρωτεΐνες, γνωστές και ως ένζυμα.

Τα μόρια της καζεΐνης έχουν αρνητικό φορτίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ένα να απωθεί το άλλο. Για αυτό το λόγο τα μόρια της πρωτεΐνης αυτής κατανέμονται ομοιόμορφα μέσα στο γάλα.


Γιατί το γάλα είναι άσπρο

Όπως λοιπόν οι ακτίνες του φωτός πέφτουν πάνω στις ομοιόμορφα διασκορπισμένες καζεΐνες, αντανακλούν (λόγω ομοιομορφίας) λευκό φως, κάνοντας το γάλα να φαίνεται άσπρο στα μάτια μας.

Τόσο απλά!

Επομένως το λευκό χρώμα οφείλεται στο φαινόμενο της διάθλασης του φωτός πάνω στα συστατικά του ίδιου του γάλακτος.


Δηλαδή, πρακτικά το γάλα δεν είναι άσπρο, αλλά φαίνεται άσπρο!

Μάλιστα αν η σύσταση του γάλακτος αλλάξει, αν δηλαδή αφαιρέσουμε τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά τότε το γάλα θα αλλάξει χρώμα και θα αποκτήσει ένα ελαφρύ μπλε.

το γάλα φαίνεται άσπρο
Αν για παράδειγμα βάλετε ένα ποτήρι γάλα στη κατάψυξη και το αφήσετε για αρκετή ώρα, αυτό θα χάσει την ομογενοποίηση του, δηλαδή τα συστατικά του θα πάψουν να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται μπλε το γάλα! Αυτός είναι και ο λόγος που το γάλα δεν φυλάσσεται στην κατάψυξη.

Σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να μην το καταναλώσουμε.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως να μην κολλάει το γάλα


Σχετικά άρθρα

Γιατί ξινίζει το γάλα;
γάλα
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί ξινίζει το γάλα; Τι συμβαίνει μετά από μερικές μέρες; Αν δεν ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι αρκετά εντυπωσιακό, δείτε!
Όλες οι πληροφορίες για τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα!
τυριά πίτσας
Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Στατικός ηλεκτρισμός: Από τι προκαλείται και πως να τον αποφύγετε
πως να σταματήσετε τον στατικό ηλεκτρισμό
Από ποιες δραστηριότητες ή συνήθειες μας προκαλείται το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού και πως μπορούμε να το αποφύγουμε; Ας δούμε!

Γιατί το αλμυρό νερό δεν παγώνει; Τι συμβαίνει με το αλάτι;
νερό παγώνει
Γιατί το αλμυρό νερό όπως της θάλασσας δεν παγώνει κάτω από τους 0 βαθμούς; Σε τι συντελεί το αλάτι και αναστέλλει αυτό το πάγωμα του νερου;

Τι είναι οι ακτίνες Χ; Πώς παράγονται; Που χρησιμοποιούνται;
ακτίνες Χ
Συνέχεια ακούμε για τις ακτίνες Χ. Τι είναι όμως αυτές; Τι ιδιότητες έχουν, είναι επικίνδυνες; Πως παράγονται και που τις χρησιμοποιούμε καθημερινα;

Αναπτήρας: γιατί η μισή φλογα είναι μπλε και δεν καίει πολύ;
αναπτήρας και φλόγα
Γιατί στον αναπτήρα η φλόγα στη βάση είναι μπλε και καίει λιγότερο σε σχέση με την άλλη μισή που είναι κίτρινη; Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε!

Τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας
πεταλούδα
Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας; Γιατί ονομάστηκε έτσι και ποια είναι η σχέση του με με τα μαθηματικά και το χάος; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός;
στατικός ηλεκτρισμός τι είναι
Αλήθεια τι είναι αυτός ο περιβόητος στατικός ηλεκτρισμός, πως δημιουργείται και πως εξηγείται η εμφάνισή του; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Γιατί η φλόγα καίει προς τα επάνω;
φλόγα
Ανάβοντας ένα σπίρτο ή έναν αναπτήρα, παρατηρούμε ότι η φλόγα καίει - κινείται πάντα προς τα επάνω! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, αναρωτηθήκατε ποτέ;

Γιατί ο πάγος γλυστράει όταν πατάμε επάνω του;
πάγος
Γιατί όταν περπατάμε επάνω σε πάγο, γλυστράμε πολύ εύκολα; Τι συμβαίνει και που οφείλεται το φαινόμενο αυτό; Ας δούμε λοιπόν!

Τι είναι η αντιύλη - αντισωματίδια; Υπάρχουν;
αντιύλη
Τι είναι η ύλη - αντιύλη και αντίστοιχα τα σωματίδια - αντισωματίδια; Υπάρχει αντιύλη; Που κολλάει και τι είναι το ποζιτρόνιο; Όλες οι πληροφορίες!

Γιατί ο μαγνήτης έλκει εν μέρει την άμμο;
άμμος
Αν βάλουμε έναν μαγνήτη πάνω από την άμμο, θα παρατηρήσουμε ότι ο μαγνήτης έλκει εν μέρει την άμμο! Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Γιατί το γυαλί είναι πιο βαρύ από το πλαστικό;
γυαλί vs πλαστικό
Έχετε αναρωτηθεί γιατί πχ ένα πλαστικό μπουκαλάκι, είναι πολύ πιο ελαφρύ από ένα γυάλινο ίδιου μεγέθους; Τι συμβαίνει μέσα τους; Ας δούμε!

Γιατί το νερό κάνει μπουρμπουλήθρες βγαίνοντας από το μπουκάλι;
μπουρμπουλήθρες
Έχετε παρατηρήσει ότι όταν βάζουμε νερό σε ένα ποτήρι από ένα μπουκάλι, το νερό στο στόμιο του μπουκαλιού κάνει μπουρμπουλήθρες; Γιατί; Δείτε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ