Γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές μαγειρικής
Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να ασχολούμαστε με την μαγειρική, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο. Ψάχνουμε συνεχώς καινούργιες συνταγές για να ικανοποιήσουμε την περιέργεια μας, αλλά και για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους και την οικογένεια μας.
Ωστόσο, για να πετύχουμε το "τέλειο" αποτέλεσμα δεν είναι εντελώς απαραίτητο να κολλήσουμε με την συνταγή που βρήκαμε και να την ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Μάλιστα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην το κάνουμε αυτό.
Γιατί να μην ακολουθείτε κατά γράμμα τις συνταγές μαγειρικής
Οι πιο σημαντικοί λόγοι οι οποίοι μας δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές μας είναι οι εξής:
Για να προσαρμόσουμε την συνταγή στα προσωπικά μας γούστα
Το πιο σημαντικό είναι να φτιάχνουμε πιάτα που θα αρέσουν τόσο σε εμάς, όσο και στα αγαπημένα μας πρόσωπα, με τα οποία άλλωστε θα τα μοιραστούμε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές ίσως "επιβάλλεται" να "πειράξουμε" μια συνταγή.
Αν για παράδειγμα δεν μας αρέσει το καυτερό, αλλά παρόλα αυτά θέλουμε να φάμε μεξικάνικο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τσίλι με γλυκιά πάπρικα. Έτσι δεν χάνουμε την γεύση και δημιουργούμε μια παραλλαγή που είναι στα μέτρα μας.
Αντίστοιχα μπορούμε να αντικαταστήσουμε όσα υλικά θέλουμε δημιουργώντας παραλλαγές και γιατί όχι ακόμη και εντελώς καινούργια πιάτα και φυσικά το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τις ποσότητες ή τους χρόνους ψησίματος.
Για να αυξήσουμε τη δημιουργικότητα μας
Η μαγειρική σε μεγάλο βαθμό είναι δημιουργικότητα. Για αυτό λοιπόν, αντί να κολλάμε με τις συνταγές, καλό είναι να πειραματιζόμαστε αναζητώντας καινούργιους γευστικούς συνδυασμούς.
Άλλωστε πολλές συνταγές, σάλτσες, περίεργα πιάτα κλπ, προήλθαν ακριβώς από τέτοιους πειραματισμούς. Αν μπορούν να το κάνουν οι σεφ, γιατί όχι κι εμείς. Βάλτε λοιπόν την φαντασία σας να δουλέψει και δώστε του να καταλάβει.
Για να κάνουμε οικονομία υλικών και χρημάτων
Το να κολλήσετε σε αυτά που λέει μια συνταγή ίσως δεν είναι ότι καλύτερο από οικονομικής άποψης.
Για παράδειγμα μπορείτε να "αξιοποιήσετε" παραπλήσια υλικά που πιθανώς έχετε στο σπίτι, αντί να αγοράσετε ακριβώς αυτό που ζητάει η συνταγή, ιδίως αν πρόκειται για ακριβά υλικά. Για παράδειγμα μπορείτε να αντικαταστήσετε σε μια συνταγή τα καρύδια με αμύγδαλα ή το κρέας με θαλασσινά.
Επίσης πολλές φορές ενδέχεται να βρείτε κάποια παραπλήσια είδη σε προσφορά ή μπορείτε να επιλέξετε ένα προϊόν κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα, αντί για το φρέσκο. Έτσι, και δεν θα παρεκκλίνετε πολύ από τη συνταγή και την γεύση που θέλετε να πετύχετε και ταυτόχρονα θα κάνετε και σημαντική οικονομία.
Επίσης, με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό και θα έχετε εξοικονομήσει και κάποιο χρήματα. Μπορεί η διαφορά να σας φανεί μικρή, αλλά αν το κάνετε αυτό συνέχεια, θα δείτε ότι σε βάθος χρόνου το όφελος θα είναι σημαντικό.
Καλά μαγειρέματα λοιπόν!
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές ζαχαροπλαστικής