Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα ειδικά το καλοκαίρι, από ένα κρύο καφεδάκι, είτε πρόκειται για τον εθνικό μας καφέ, τον
φραπέ, είτε για
εσπρέσο ή καπουτσίνο φρέντο.
Το πρόβλημα είναι φυσικά
τα παγάκια! Γιατί μπορεί να κρυώνουν το ρόφημα μας, τι γίνεται όμως όταν
λιώνουν;
Πολύ απλά μένουμε με ένα ρόφημα
νερωμένο, το οποίο τις πιο πολλές φορές απλά δεν πίνεται!
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο; Ας δούμε!
Πως να μην νερώσει ο καφές από τα παγάκια
Όταν πρόκειται για φραπέ, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Κι αυτό γιατί απλά φτιάχνουμε τον καφέ μας απευθείας με παγωμένο νερό και βάζουμε λιγότερα παγάκια.
Μάλιστα σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δώσει αναλυτικές συμβουλές για το
πως να φτιάξετε καλό φραπέ.
Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να φτιάξουμε φρέντο εσπρέσο ή φρέντο καπουτσίνο; Επειδή ο καφές βγαίνει ζεστός από τη μηχανή πρέπει με κάποιον τρόπο να τον κρυώσουμε χωρίς να νερώσει.
Καταρχάς για να
φτιάξουμε τον τέλειο φρέντο πρέπει πριν προσθέσουμε τα παγάκια για να τον καταναλώσουμε να έχουμε εξασφαλίσει ότι ο καφές έχει ήδη κρυώσει.
Για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε να χτυπήσουμε τον ζεστό εσπρέσο με το μιξεράκι προσθέτοντας 1 ή 2 παγάκια. Κατόπιν προσθέτουμε 2-4 παγάκια, καθώς και το αφρόγαλα, αν πρόκειται για καπουτσίνο, και απολαμβάνουμε.
Μια άλλη λύση είναι να κρυώσουμε τον καφέ τοποθετώντας τον στην κατάψυξη.
Έτσι γλιτώνουμε τα αρχικά παγάκια που όπως και να 'χει νερώνουν κάπως τον καφέ.
Μια τρίτη λύση είναι να έχουμε φτιάξει παγάκια με εσπρέσο και να τα χρησιμοποιούμε με τον καφέ μας! Έτσι όταν λιώσουν τα παγάκια θα είναι καφές και όχι νερό!
Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια του πάγου, τόσο πιο αργά λιώνει. Άρα για να μην μας νερώνει ο καφές, προτιμάμε παγάκια μεγάλου μεγέθους.
Τέλος υπάρχουν και "τεχνητά" παγάκια που δεν λιώνουν. Θα τα βρείτε συνήθως σε καταστήματα ή sites με gadgets. Απλά τα παγώνετε, τα βάζετε στον καφέ και μόλις τελειώσετε τα πλένετε για να τα χρησιμοποιήσετε ξανά.
Αν έχετε κατά νου αυτές τις μικρές συμβουλές δεν θα σας νερώσει ο καφές εύκολα.
Καλή απόλαυση!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να φτιάξετε τέλειο φρέντο!
Η προέλευση του espresso freddo
Τελικά ποια είναι η προέλευση του Freddo espresso; Μας έρχεται από το εξωτερικό ή μήπως πρόκειται για ελληνική "πατέντα"; Ας δούμε!
Γιατί ο πάγος γλυστράει όταν πατάμε επάνω του;
Γιατί όταν περπατάμε επάνω σε πάγο, γλυστράμε πολύ εύκολα; Τι συμβαίνει και που οφείλεται το φαινόμενο αυτό; Ας δούμε λοιπόν!
Γενικές πληροφορίες για τις μηχανές εσπρέσο
Οι μηχανές καφέ εσπρέσο έγιναν μόδα και βέβαια, όχι άδικα! Δείτε εδώ τι είδη υπάρχουν από τις μηχανές αυτές, καθώς και γενικές πληροφορίες.
Πως να φτιάξω έναν καλό φραπέ;
Δεν τα καταφέρνετε και τόσο καλά και θέλετε να φτιάξετε έναν καλό φραπέ; Δεν είναι δύσκολο, λίγα πραγματάκια πρέπει να προσέξετε, δείτε!
Πως να καθαρίσω την καφετιέρα
Δείτε πως μπορείτε να καθαρίσετε την καφετιέρα σας μόνοι σας εύκολα γρήγορα και οικονομικά στο άρθρο που ακολουθεί.