Αρχικά, όταν το
μήλο δεν είναι
κομμένο, το εσωτερικό του δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα. Είναι ας το πούμε... "αεροστεγώς σφραγισμένο"!
Τώρα, όταν
κόβουμε το μήλο, το μέσα του έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα.
Παρατηρούμε μετά από κάποια ώρα ότι γίνεται καφέ η επιφάνεια του εσωτερικού του που είναι εκτεθειμένη στον αέρα, αλλά το "πιο μέσα του" παραμένει ανεπηρέαστο.
Γι’ αυτό το "φαινόμενο", δύο ουσίες είναι υπεύθυνες: η τυροσίνη και η ταννίνη που περιέχει μέσα του το μήλο.
Όταν αυτές οι δύο ουσίες εκτεθούν στο οξυγόνο του αέρα, τότε οξειδώνονται και συμβαίνουν τα εξής:
1) η ταννίνη μετατρέπεται σταδιακά σε μία άλλη ουσία που λέγεται πολυφυνόλη (polyphynol) η οποία έχει σκούρο καφέ χρώμα
2) η τυροσίνη παράλληλα μετατρέπεται σε μία σκούρη χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη (όπως αυτή που παράγει το δέρμα μας όταν μαυρίζουμε)
Έτσι, όταν εκτεθεί η επιφάνεια του εσωτερικού του κομμένου μήλου στο οξυγόνο του αέρα, τότε γίνεται αυτή η οξείδωση σε αυτές τις δύο ουσίες, με αποτέλεσμα τη "μετάλλαξη" που προαναφέραμε: η επιφάνεια του
μήλου γίνεται καφέ.
Το πιο μέσα δεν επηρεάζεται, γιατί πολύ απλά το οξυγόνο - ο αέρας, δεν μπορεί να εισέλθει στα ενδότερα του
μήλου ώστε να το επηρεάσει ολόκληρο.
Σαν διαδικασία, είναι σαν ένα πολύ γρήγορο "σκούριασμα" -που συμβαίνει σε 5-15 λεπτά!
Κάνει να το φάμε το μήλο;
Βεβαίως και κάνει!
Μπορούμε να το φάμε άφοβα, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με την όλη κατάσταση της
οξείδωσης των δύο ουσιών, παρά μόνο ότι είναι αισθητικά πιο "άσχημο"!
Φυσικά, αν το αφήσουμε 1-2 μέρες δεν κάνει να το φάμε, όχι επειδή πήρε αυτό το καφετί χρώμα, αλλά επειδή μπορεί να χάλασε...
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να καθαρίζετε-ξεφλουδίζετε εύκολα και γρήγορα ένα μήλο!
Γιατί δεν κάνει να τρώμε τα κουκούτσια από κάποια φρούτα;
Γιατί από κάποια φρούτα δεν κάνει να τρώμε τα κουκούτσια τους ενώ σε κάποια άλλα κάνει; Τι συμβάινει στην κάθε περίπτωση; Δείτε!
Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C;
Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κλπ. Ας δούμε λοιπόν εδώ ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C ώστε να ...τις αγαπήσουμε περισσότερο!
Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!
Γιατί δεν υπάρχουν μπλε φαγητά;
Έχετε προσέξει ότι στη φύση δεν υπάρχουν γενικά μπλε φαγητά; Γιατί λέτε να συμβαίνει αυτό; Είναι τυχαίο άραγε; Ας δούμε!