coolweb


Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια

Που χρησιμεύουν τα μουστάκια της γάτας

Όλοι θα έχετε ίσως παρατηρήσει κάποια στιγμή ότι οι γάτες (και οι θηλυκές και οι αρσενικές), όπως και όλα τα αιλουροειδή (πχ τίγρεις, πούμα, ιαγουάροι κλπ) διαθέτουν τεράστια μουστάκια.

Βέβαια, οι περισσότεροι ίσως να μην αναρωτηθήκατε ποτέ το γιατί. Ωστόσο τι είναι αυτές οι σκληρές τρίχες στο πρόσωπο τους (και όχι μόνο) και ποιον ρόλο επιτελούν; Ας δούμε παρακάτω!

Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια


Οι τρίχες αυτές που μοιάζουν με μουστάκια δεν βρίσκονται εκεί φυσικά για λόγους εμφάνισης και ομορφιάς, αλλά επιτελούν έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

Ποιος είναι αυτός; Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, βοηθούν τα συμπαθητικά τετράποδα να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους και να ανιχνεύουν τον χώρο γύρω τους. Με απλά λόγια παίζουν τον ρόλο ραντάρ και GPS μαζί!

τι χρησιμότητα έχουν τα μουστάκια της γάτας
Μάλιστα οι γάτες δεν έχουν αυτά τα περίεργα μουστάκια μόνο στην περιοχή πάνω από το άνω χείλος τους, αλλά και στην περιοχή των φρυδιών, όπως και στο πίσω μέρος των ποδιών τους!

Που χρησιμεύουν τα μουστάκια της γάτας


Όπως είπαμε ήδη τα μουστάκια είναι το σύστημα ανίχνευσης (ραντάρ) και προσανατολισμού (GPS) της γάτας.

Πιο συγκεκριμένα, την βοηθάνε να καταλαβαίνει τι βρίσκεται γύρω της (πχ την παρουσία κάποιου ατόμου ή ζώου) ακόμη κι αν δεν έχει οπτική επαφή ή να αντιλαμβάνεται ακόμη και την κίνηση γύρω της.

Επίσης, τα μουστάκια είναι αυτά που την βοηθούν να κινείται τόσο άνετα και να να καταλαβαίνει τον χώρο στο σκοτάδι και όχι τόσο η (καλή παρόλα αυτά) όραση της. Μάλιστα, ακόμη κι αν μια γάτα γεννηθεί τυφλή, μπορεί να κινείται πολύ καλά χάρη σε αυτά.

η γάτα προσανατολίζεται χρησιμοποιώντας τα μουστάκια της
Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που έχουν τα μουστάκια που βρίσκονται στο άνω χείλος της γάτας, είναι ότι έχουν το ίδιο πλάτος με το σώμα της. Αυτό την βοηθάει να καταλάβει από πριν αν χωράει να μπει ή να περάσει το σώμα της από κάπου χωρίς να δοκιμάσει.

Για αυτό και δεν θα δείτε ποτέ μια γάτα σφηνωμένη κάπου. Γιατί πολύ απλά αν δεν χωράει να μπει, αυτό το ξέρει από πριν!


Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια και στα πόδια;


Τα "μουστάκια" που έχει η γάτα στο πίσω μέρος των ποδιών της την βοηθούν να σκαρφαλώνει πάνω σε δέντρα τοίχους και όχι μόνο. Επίσης της δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την απόσταση των βημάτων που πρέπει να κάνει.

η γάτα έχει μουστάκια και πίσω από τα πόδια της
Τέλος με τις τρίχες αυτές μια γάτα μπορεί να ανιχνεύει και διάφορα άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα θερμοκρασία υγρών, απόσταση κλπ.

Για αυτό λοιπόν δεν πρέπει ποτέ και για κανέναν λόγο να κόψετε τα μουστάκια μιας γάτας, γιατί πολύ απλά έτσι θα είναι σαν να την τυφλώνετε ή και ακόμη χειρότερα.Διαβάστε στη συνέχεια Πως μια γάτα που πέφτει, προσγειώνεται πάντα με τα πόδια;!
Σχετικά άρθρα

Πώς προσανατολίζονται τα ζώα;
ζώα προσανατολίζονται
Αλήθεια, πως προσανατολίζονται τα ζώα και ξέρουν προς τα που να κινηθούνε; Απλά 6η αίσθηση ή μήπως και κάτι άλλο; Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει!
Τι είναι η γάτα σφίγγα;
Ποια είναι η γάτα σφίγγα
Γενικά οι γάτες είναι κατεργάρες, έξυπνες και επιθυμούν να είναι το κέντρο της προσοχής. Σε παλιότερες αναρτήσεις μας έχουμε ασχοληθεί ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: γάτατρίχεςμουστάκιπροσανατολισμόςgpsραντάρζώα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως ζευγαρώνουν οι κότες;
ζευγάρωμα κότας
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως στο καλό ζευγαρώνουν τα κοτόπουλα; Ε λοιπόν, θα σας λυθεί αυτή η εύλογη απορία! Δεν είναι τρομερό, αλλά είναι ενδιαφέρον

Γιατί οι σκύλοι τρώνε χόρτα μερικές φορές;
σκύλος τρώει χόρτα
Βλέπουμε καμιά φορά κάποιον σκύλο να τρώει χόρτα και αναρωτιόμαστε: γιατί; Γιατί ο σκύλος τρώει χόρτα; Λιγάκι περίεργο... Τι του συμβαίνει; Δείτε!

Όραση σκύλου & γάτας: τι ιδιαιτερότητες έχουν τα μάτια τους;
όραση σκύλου και γάτας
Πως βλέπουν τα σκυλιά και οι γάτες; Τι συμβαίνει με την όρασή τους; Γιατί τα μάτια τους λάμπουνε στο σκοτάδι; Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ!

Άλογα: παράξενα και περίεργα πράγματα που ίσως δεν ξέρατε!
άλογα παράξενα
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο κάποια ωραία, λιγάκι παράξενα, κουφά και περίεργα πραγματάκια για τα αγαπημένα μας άλογα, που πιθανόν να μην ξέρατε!

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
επικίνδυνα ζώα
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!

Γιατί τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη;
χειμερία νάρκη
Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί οι αρκούδες και διάφορα άλλα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη; Τι συμβαίνει στο σώμα τους και τι είναι αυτή η χειμερία νάρκη;

Γιατί ο ταύρος εξαγριώνεται με το κόκκινο χρώμα;
ταύρος
Το ξέρουμε όλοι μας: όταν ένας ταύρος δει κόκκινο χρώμα, εξαγριώνεται! Γιατί όμως γίνεται έξω φρενών;! Περίεργο ε; Δείτε εδώ, δεν είναι αυτό που νομίζετε!

Μιλάνε τα ζώα;
επικοινωνία ζώων
Τι γίνεται με αυτά, τόσο φασαρία και κακό για το τίποτα;! Γαβγίζουν, κελαηδούν, μουγκρίζουν, βγάζουν περίεργους ήχους! Δε νομίζω, κάτι κάνουν και τα ζώα...

Aρκούδα και καμήλα: τι κοινό έχουν;
αρκούδα λίπος
Αλήθεια, δύο τόσο διαφορετικά ζώα που ζουν σε τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η καμήλα και η αρκούδα, τι κοινό έχουν; Ας δούμε!

Κλαίνε τα ζώα;
κλάμα ζώων
Ξέρουμε πως τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ αν κλαίνε; Ένα περίεργο ερώτημα, το οποίο αξίζει να δούμε!

Τι είναι τα αμφίβια;
αμφίβιο
Όλο ακούμε και ξανακούμε για τα αμφίβια. Τι είναι τέλος πάντων αυτά; Ας πούμε λοιπόν πέντε πράγματα για αυτά έτσι και ας δούμε και κάποια είδη.

Υπάρχουν ζώα που περπατάνε στο νερό;
περπάτημα στο νερό
Αλήθεια, υπάρχουν ζώα που να περπατάνε επάνω στην επιφάνεια του νερού; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Ένα πολύ καλό ερώτημα! Δείτε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ