coolweb


Πως να κάνετε σωστή συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου!

συντήρηση ελαστικών

Διαβάστηκε: 21.941 φορές
Είναι μεγάλη υπόθεση να κάνετε σωστή συντήρηση των λάστιχων του αυτοκινήτου για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας δούμε κάποιες απλές συμβουλές!
Αν θέλουμε να κάνουμε σωστή συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας, καλό είναι να προσέξουμε λίγα πραγματάκια, ώστε να έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο οδόστρωμα και φυσικά, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Κατ’ αρχάς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάζουμε όμοια λάστιχα (διαστάσεις, μάρκα κτλ) στους τροχούς του ίδιου άξονα, πολύ βασικό!

σωστή πίεση ελαστικώνΓενικά η σωστή πίεση των ελαστικών είναι το Α και το Ω. Με τη σωστή πίεση – που συνήθως ορίζεται από τον κατασκευαστή, (ρωτήστε το λάστιχά σας!) – μειώνονται οι φθορές στο πέλμα και μεγαλώνει η διάρκεια ζωής τους!

Για παράδειγμα, εάν το λάστιχο έχει χαμηλότερη πίεση θα φθαρεί πολύ στα εξωτερικά σημεία που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Από την άλλη, όταν έχει περισσότερη πίεση, η φθορά γίνεται στο μέσο του πέλματος.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα – ανάλογα βέβαια με το πόσο συχνά οδηγείτε – καλό θα ήταν να πηγαίνετε στον λαστιχά σας για να αλλάξει τις εμπρός ρόδες με τις πίσω και αντίστοιχα τις πίσω με τις μπροστά.

Αυτό μπορεί να γίνει παραπάνω από μια φορές!!

φθορά ελαστικώνΜε αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε ομοιόμορφη φθορά σε όλα τα ελαστικά, άρα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς και θετική συμβολή στη γενική συμπεριφορά του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα και την κίνηση!!

Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι λακκούβες, καθώς και η άνοδος στα πεζοδρόμια, ειδικά με μεγάλη ταχύτητα (για αυτήν την περίπτωση και 10 χμ/ω είναι αρκετά!).

Επίσης, μην παρκάρουμε με το μισό λάστιχο στον αέρα – επάνω σε πεζοδρόμια δηλαδή – επειδή με αυτόν τον τρόπο καταπονείται το υπόλοιπο λάστιχο.

Φανταστείτε να πατάτε με το μισό σας πόδι σε ένα σκαλί! Δεν μπορείτε να το κάνετε για ώρα, οπότε σκεφτείτε το αυτοκίνητο που σε αυτή την κατάσταση μπορεί να μείνει έτσι ακόμα και για… μέρες!!


Αντίστοιχα, εξίσου επιζήμιο για τα λάστιχα του αυτοκινήτου, είναι να παρκάρετε το μισό αυτοκίνητο επάνω στο πεζοδρόμιο (τα δύο λάστιχα να είναι επάνω σε αυτό και τα άλλα δύο στο δρόμο) μιας και καταπονούνται “υπό γωνία”. Αυτό βλάπτει και τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε, είναι κατά την οδήγηση να αποφεύγετε το σπινιάρισμα (Burnout στην αργκό των πορωμένων του είδους!) γιατί είναι απλά μια εντελώς άχρηστη φθορά! Σε εκκινήσεις σε ανηφόρες, αφήνετε μαλακά τον συμπλέκτη και με χαμηλό γκάζι – με λίγη εξάσκηση θα το πετύχετε!!

ελαστικά αυτοκινήτουΕπίσης, ο ήλιος είναι ένας ακόμα εχθρός των ελαστικών του αυτοκινήτου μας.

Καλό είναι να αποφεύγουμε παρατεταμένη έκθεση σε αυτόν, όπως αντίστοιχα να αποφεύγουμε και την έκθεσή τους στο θαλασσινό νερό!

Καλό είναι να αποφεύγουμε χωματόδρομους και γενικά κακο-φτιαγμένους δρόμους, όπως επίσης να αποφεύγουμε λακκούβες, ανωμαλίες στο δρόμο, να μην καβαλάμε πεζοδρόμια (το ζόρισμα του ανέβα – κατέβα πεζοδρόμια) και να μη “βρίσκουμε” πεζοδρόμιο κατά το παρκάρισμα.

Η καταπόνηση των ελαστικών του αυτοκινήτου είναι αρκετά μεγάλη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τώρα, αν σκαλώσει κάποιο πετραδάκι ενδιάμεσα στο λάστιχο, θα πρέπει να το βγάλουμε έγκαιρα και να μη διανύσουμε χιλιόμετρα με αυτό, μιας και "θα συνεισφέρει" στην "τοπική" φθορά του.

Ένα τελευταίο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να κάνουμε συχνά οπτικό έλεγχο. Να βλέπουμε δηλαδή την κατάσταση τους, να μην έχουν καρούμπαλα και εξογκώματα ή σκασίματα.

Αυτές λοιπόν ήταν κάποιες συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας, προσέχουμε για να έχουμε και τίθεται πάντα και θέμα ασφάλειας, μην το ξεχνάτε...

Διαβάστε στη συνέχεια Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα λάστιχα; Μέρος 1ο


Σχετικά άρθρα

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα ελαστικά; Μέρος 2ο
ελαστικά νούμερα και γράμματα
Δείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες στην ανάλυση των γραμμάτων και αριθμών που έχουν πάνω τους τα ελαστικά των επαγγελματικών οχημάτων!
Γιατί τα αγωνιστικά αυτοκίνητα έχουν λεία λάστιχα
Γιατί τα ελαστικά στα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι λεία
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα ελαστικά των αγωνιστικών αυτοκινήτων είναι λεία; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι να προσέξω στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκίνητου
Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκίνητου
Τι πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται να αγοράσετε αυτοκίνητο από δεύτερο χέρι; Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
Σωστή συντήρηση αυτοκινήτου: tips και συμβουλές
Τι να προσέξω κατά το σέρβις του αυτοκινήτου
Τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες και γενικά όλα τα οχήματα χρειάζονται συντήρηση τόσο για να μας μεταφέρουν με ασφάλεια, όσο και για να ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως να κάνετε σωστή συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου!
Kατηγορία: Οχήματα
Tags: λάστιχαελαστικάγράμματανούμερααυτοκίνητο
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Υγραέριο: Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα υγραεριοκίνησης!
υγραεριοκίνηση
Υγραέριο στο αυτοκίνητο - υγραεριοκίνηση: πολύς ντόρος στις μέρες μας! Αξίζει; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; Δείτε!

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Αξίζει;
υβριδικό αυτοκίνητο
Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Πως συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο;

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα λάστιχα; Μέρος 1ο
λάστιχα νούμερα και γράμματα
Κάθε λάστιχο έχει επάνω του διάφορα στοιχεία που μας δίνουν πολλές – και χρήσιμες – πληροφορίες! Πως όμως τα διαβάζουμε και τι σημαίνουν;

Πως λειτουργεί το immobilizer;
Τι είναι το immobiliser
Τι είναι και πως δουλεύει το immobilizer στο αυτοκίνητο; Από τι αποτελείται το συγκεκριμένο σύστημα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι να κάνετε αν υπερθερμανθεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου!
υπερθέρμανση κινητήρα
Μάθετε πριν την πάθετε! Τι να κάνετε λοιπόν αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας υπερθερμανθεί; Πως να το αντιμετωπίσετε και τι να προσέξετε; Δείτε!

Τι είναι το ABS, πως λειτουργεί στους τροχούς
abs αυτοκινήτου
Τι είναι το abs; Πως λειτουργεί αυτό το σύστημα και τι συμβαίνει στα φρένα των τροχών του αυτοκινήτου; Μια εντυπωσιακή εφεύρεση που έχει σώσει ζωές...

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα ελαστικά; Μέρος 2ο
ελαστικά νούμερα και γράμματα
Δείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες στην ανάλυση των γραμμάτων και αριθμών που έχουν πάνω τους τα ελαστικά των επαγγελματικών οχημάτων!

Κάθε πότε περνάω ΚΤΕΟ
Πότε πάω για έλεγχο στο ΚΤΕΟ
Κάθε πότε πρέπει να περνάμε τα οχήματα μας από το ΚΤΕΟ για έλεγχο; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο απλά και κατανοητά.

Πως να μη θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου
Πως να μη θαμπώνει το παρμπρίζ
Αν βαρεθήκατε το θαμπωμένο παρμπρίζ στο αυτοκίνητο δοκιμάστε κάποια από τις λύσεις που προτείνουμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πλεονεκτήματα των κινητήρων diesel στο αυτοκίνητο!
κινητήρες αυτοκινήτου
Δείτε σε αυτό το άρθρο ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των κινητήρων diesel σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης στο αυτοκίνητο!

Σωστή συντήρηση αυτοκινήτου: tips και συμβουλές
Τι να προσέξω κατά το σέρβις του αυτοκινήτου
Τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες και γενικά όλα τα οχήματα χρειάζονται συντήρηση τόσο για να μας μεταφέρουν με ασφάλεια, όσο και για να ...

Αερόσακοι: πως λειτουργούν και πως μας προστατεύουν;
αερόσακοι
Πως λοιπόν λειτουργούν οι γνωστοί σε όλους μας αερόσακοι στα αυτοκίνητα; Τι συμβαίνει κατά τη σύγκρουση των οχημάτων και πως μας προστατεύουν;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ