coolweb


Οδηγίες χρήσης raster ηλεκτρονικής: πως χρησιμοποιείται;

raster

Διαβάστηκε: 23.461 φορές
Όσοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά, γνωρίζουμε το ράστερ. Πως όμως λειτουργεί και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά;
Ένα σημαντικό εργαλείο που μας βοηθάει στην κατασκευή πειραματικών κυκλωμάτων. Πως λειτουργεί όμως;

Με το παρόν άρθρο θα θέλαμε να δώσουμε τις βασικές πληροφορίες χρήσης του για κάθε ανερχόμενο επαγγελματία ή/και ερασιτέχνη του είδους που θέλει να κατασκευάσει τα δικά του κυκλώματα!!

ράστερ

Πάντα στην κατασκευή ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος το πρώτο στάδιο είναι το χαρτί και το δεύτερο η υλοποίηση του σε ένα ράστερ, για τον έλεγχο του ώστε όταν περαστεί σε πλακέτα να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργεί σωστά! Πως όμως κατασκευάζουμε το κύκλωμα στο raster;

Όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα, το ράστερ αποτελείται από πολλές μικρές τρυπούλες, καθώς και τρείς (το λιγότερο) μπόρνες για να δώσουμε την τροφοδοσία που επιθυμούμε.

Οι μεγάλες οριζόντιες γραμμές (κόκκινη και μπλε) δείχνουν τη σύνδεση των τρυπών κάτω από την επιφάνεια του ράστερ σε εκείνη την περιοχή.


Όλες οι υπόλοιπες τρυπούλες ενώνονται ανά κάθετες πεντάδες (εικόνα 2). Αυτές αποτελούνε τους κόμβους ουσιαστικά του κυκλώματος μας και με αυτές υλοποιείται το κυρίως κύκλωμα που θέλουμε να κατασκευάσουμε.

κύκλωμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε με το που θα πάρουμε το ράστερ είναι να συνδέσουμε τις μπόρνες (οι οποίες ξεβιδώνουν) με ένα καλωδιάκι με τις μεγάλες οριζόντιες γραμμές επάνω στο ράστερ.

Αυτές (κόκκινες και μπλε) είναι μεταξύ τους συνδεδεμένες από κάτω, είναι δηλαδή σαν ένας κόμβος, τα σημεία τροφοδοσία και γείωσης.

Συνήθως και για να είμαστε σίγουροι για την θετική τάση και την γείωση, συνδέουμε την κόκκινη μπόρνα (+ τάσης) με την κόκκινη γραμμή και την μαύρη μπόρνα (GND/γείωση) με την μπλε.

Η τρίτη μπόρνα χρησιμεύει στην πιθανότητα χρησιμοποίησης και δεύτερης τροφοδοσίας, διαφορετικής από την πρώτη, ή και την ακριβώς αντίθετη της (π.χ. +/- 5Volts).

Αφού είδαμε τον τρόπο σύνδεσης των τρυπών επάνω στο ράστερ, θα παραθέσουμε και δύο παραδείγματα για ευκολότερη κατανόηση του τρόπου σύνδεσης.

Στα ηλεκτρονικά υπάρχουν δύο τρόποι σύνδεσης των επιμέρους στοιχείων μεταξύ τους, σε σειρά και παράλληλα.

[Οι συντεταγμένες στα παραδείγματα που ακολουθούν είναι (οριζόντια τρύπα πεντάδας, κάθετη πεντάδα)]

1) Σύνδεση σε σειρά:
σύνδεση αντιστάσεων σε σειρά




Όταν λέμε ότι μία σύνδεση είναι σε σειρά εννοούμε ότι από το ένα άκρο του ενός στοιχείου (θα χρησιμοποιούμε αντιστάσεις, αλλά αυτό επεκτείνεται στη χρήση οποιουδήποτε εξαρτήματος) συνδέουμε το δεύτερο.

Ακόμα πιο απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δύο στοιχεία έχουν μόνο το ένα τους άκρο ενωμένο, από εκεί που τελειώνει το ένα στοιχείο ξεκινάει το άλλο.

Πως υλοποιείται αυτό επάνω στο ράστερ; Πολύ απλά!

Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξουμε στην υλοποίηση ενός κυκλώματος σε σειρά θα είναι το εξής:
Από την πεντάδα που τελειώνει το ένα στοιχείο, από την ίδια πεντάδα θα πρέπει να συνδέσουμε το επόμενο στοιχείο!

σύνδεση σε σειρά

Όπως φαίνεται στην εικόνα 3, η πρώτη αντίσταση ξεκινάει από την τρύπα με τις συντεταγμένες (a,1) και καταλήγει στο σημείο (e,5). Η επόμενη αντίσταση ξεκινάει από το σημείο (b,5) και καταλήγει στο (d,10)

Απ’ ότι βλέπουμε δεν έχει σημασία από ποιο γράμμα θα ξεκινάει το ποδαράκι του στοιχείου, αρκεί να βρίσκονται στην ίδια πεντάδα!

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οι πεντάδες a-b-c-d-e δεν ενώνονται με τις πεντάδες e-f-g-h-i.

2) Παράλληλη σύνδεση:
παράλληλη σύνδεση αντιστάσεων



Στην παράλληλη σύνδεση τα ποδαράκια από τα δύο (ή και παραπάνω) στοιχεία έχουν κοινή αρχή και κοινό τέλος.


Ας τη δούμε επάνω στο ράστερ και αυτή τη συνδεσμολογία!

παράλληλη σύνδεση

Από την εικόνα 4 είναι φανερή η δεύτερη φιλοσοφία σύνδεσης. Και οι δύο αντιστάσεις ξεκινάνε από την ίδια πεντάδα και τελειώνουν επίσης στην ίδια πεντάδα!

Συγκεκριμένα η πρώτη αντίσταση έχει τρύπα ξεκινήματος την (d,1) και τελειώνει στην τρύπα (e,10). Η δεύτερη αντίσταση ξεκινάει από την τρύπα (b,1) και τελειώνει στην (b,10). Όπως φαίνεται από τις συντεταγμένες έχουν αρχή και τέλος στις ίδιες πεντάδες!

Να αναφέρουμε τέλος πως οι πεντάδες μας προσφέρουν την παράλληλη σύνδεση έως και 5 διαφορετικών στοιχείων, δηλαδή σε κάθε κόμβο του κυκλώματος να συνδέονται έως και 5 στοιχεία.

Στην περίπτωση που χρειάζεται να συνδέσουμε παραπάνω στοιχεία, απλά με ένα καλωδιάκι συνδέουμε δύο διαφορετικές πεντάδες!

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, απομονώνοντας τον κάθε κόμβο του κυκλώματος μας και αναγνωρίζοντας τον τρόπο σύνδεσής του μπορούμε να υλοποιήσουμε στο ράστερ μας οποιοδήποτε πειραματικό κύκλωμα πριν το κάνουμε πλακέτα!

Απλό και εύκολο, αλλά και συνάμα απολύτως χρήσιμο!! Καλές κατασκευές!!

Διαβάστε στη συνέχεια Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;






Σχετικά άρθρα

Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.
Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!
Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
ραδιόφωνο λειτουργία
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Οδηγίες χρήσης raster ηλεκτρονικής: πως χρησιμοποιείται;
Kατηγορία: Επιστήμες
Tags: ηλεκτρονικάκυκλώματαράστερσύνδεση σε σειράπαράλληλη σύνδεση
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.

Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
ηλεκτρική αντίσταση
Φαντάζομαι πως όλοι ξέρετε τι είναι η αντίσταση και έχετε δει σε πλακέτες, ηλεκτρονικά, κλπ. Πως λειτουργεί και πως καταλαβαίνουμε πόσα Ohms είναι;

Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!

Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;
τρανζίστορ
Πως λειτουργεί ένα τρανζίστορ σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα; Τι κάνει στο κύκλωμα και γιατί το χρησιμοποιούμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
ραδιόφωνο λειτουργία
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!

Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την υπέρυθρη ακτινοβολία;
υπέρυθρη ακτίνες
Αλήθεια, είναι αόρατη η υπέρυθρη ακτινοβολία; Γιατί δεν μπορούμε να τη δούμε; Δείτε επίσης σε αυτό το άρθρο και λίγες πληροφορίες για τις υπέρυθρες.

Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID
Κίνδυνος απάτης με RFID
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID? Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το RFID
Τι είναι η τεχνολογία RFID
Ακούμε καθημερινά γύρω μας για το rfid. Γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα περί τίνος πρόκειται; Ας ρίξουμε λίγο φως στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.



Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ