Ένα σημαντικό εργαλείο που μας βοηθάει στην κατασκευή πειραματικών κυκλωμάτων. Πως λειτουργεί όμως;
Με το παρόν άρθρο θα θέλαμε να δώσουμε τις βασικές πληροφορίες χρήσης του για κάθε ανερχόμενο επαγγελματία ή/και ερασιτέχνη του είδους που θέλει να κατασκευάσει τα δικά του κυκλώματα!!
Πάντα στην κατασκευή ενός
ηλεκτρονικού κυκλώματος το πρώτο στάδιο είναι το χαρτί και το δεύτερο η υλοποίηση του σε ένα ράστερ, για τον έλεγχο του ώστε όταν περαστεί σε πλακέτα να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργεί σωστά! Πως όμως κατασκευάζουμε το κύκλωμα στο
raster;
Όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα, το
ράστερ αποτελείται από πολλές μικρές τρυπούλες, καθώς και τρείς (το λιγότερο) μπόρνες για να δώσουμε την τροφοδοσία που επιθυμούμε.
Οι μεγάλες οριζόντιες γραμμές (κόκκινη και μπλε) δείχνουν τη σύνδεση των τρυπών κάτω από την επιφάνεια του ράστερ σε εκείνη την περιοχή.
Όλες οι υπόλοιπες τρυπούλες ενώνονται ανά κάθετες πεντάδες (εικόνα 2). Αυτές αποτελούνε τους κόμβους ουσιαστικά του κυκλώματος μας και με αυτές υλοποιείται το κυρίως κύκλωμα που θέλουμε να κατασκευάσουμε.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε με το που θα πάρουμε το ράστερ είναι να συνδέσουμε τις
μπόρνες (οι οποίες ξεβιδώνουν) με ένα καλωδιάκι με τις μεγάλες οριζόντιες γραμμές επάνω στο ράστερ.
Αυτές (κόκκινες και μπλε) είναι μεταξύ τους συνδεδεμένες από κάτω, είναι δηλαδή σαν ένας κόμβος, τα σημεία τροφοδοσία και γείωσης.
Συνήθως και για να είμαστε σίγουροι για την θετική τάση και την
γείωση, συνδέουμε την κόκκινη μπόρνα (+ τάσης) με την κόκκινη γραμμή και την μαύρη μπόρνα (GND/γείωση) με την μπλε.
Η τρίτη μπόρνα χρησιμεύει στην πιθανότητα χρησιμοποίησης και δεύτερης τροφοδοσίας, διαφορετικής από την πρώτη, ή και την ακριβώς αντίθετη της (π.χ. +/- 5Volts).
Αφού είδαμε τον τρόπο σύνδεσης των τρυπών επάνω στο ράστερ, θα παραθέσουμε και δύο παραδείγματα για ευκολότερη κατανόηση του τρόπου σύνδεσης.
Στα
ηλεκτρονικά υπάρχουν δύο τρόποι σύνδεσης των επιμέρους στοιχείων μεταξύ τους, σε σειρά και παράλληλα.
[Οι συντεταγμένες στα παραδείγματα που ακολουθούν είναι (οριζόντια τρύπα πεντάδας, κάθετη πεντάδα)]
1) Σύνδεση σε σειρά:
Όταν λέμε ότι μία
σύνδεση είναι
σε σειρά εννοούμε ότι από το ένα άκρο του ενός στοιχείου (θα χρησιμοποιούμε αντιστάσεις, αλλά αυτό επεκτείνεται στη χρήση οποιουδήποτε εξαρτήματος) συνδέουμε το δεύτερο.
Ακόμα πιο απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δύο στοιχεία έχουν μόνο το ένα τους άκρο ενωμένο, από εκεί που τελειώνει το ένα στοιχείο ξεκινάει το άλλο.
Πως υλοποιείται αυτό επάνω στο ράστερ; Πολύ απλά!
Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξουμε στην υλοποίηση ενός κυκλώματος σε σειρά θα είναι το εξής:
Από την πεντάδα που τελειώνει το ένα στοιχείο, από την ίδια πεντάδα θα πρέπει να συνδέσουμε το επόμενο στοιχείο!
Όπως φαίνεται στην εικόνα 3, η πρώτη αντίσταση ξεκινάει από την τρύπα με τις συντεταγμένες (a,1) και καταλήγει στο σημείο (e,5). Η επόμενη αντίσταση ξεκινάει από το σημείο (b,5) και καταλήγει στο (d,10)
Απ’ ότι βλέπουμε δεν έχει σημασία από ποιο γράμμα θα ξεκινάει το ποδαράκι του στοιχείου, αρκεί να βρίσκονται στην ίδια πεντάδα!
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οι πεντάδες a-b-c-d-e δεν ενώνονται με τις πεντάδες e-f-g-h-i.
2) Παράλληλη σύνδεση:
Στην
παράλληλη σύνδεση τα ποδαράκια από τα δύο (ή και παραπάνω) στοιχεία έχουν κοινή αρχή και κοινό τέλος.
Ας τη δούμε επάνω στο ράστερ και αυτή τη συνδεσμολογία!
Από την εικόνα 4 είναι φανερή η δεύτερη φιλοσοφία σύνδεσης. Και οι δύο αντιστάσεις ξεκινάνε από την ίδια πεντάδα και τελειώνουν επίσης στην ίδια πεντάδα!
Συγκεκριμένα η πρώτη αντίσταση έχει τρύπα ξεκινήματος την (d,1) και τελειώνει στην τρύπα (e,10). Η δεύτερη αντίσταση ξεκινάει από την τρύπα (b,1) και τελειώνει στην (b,10). Όπως φαίνεται από τις συντεταγμένες έχουν αρχή και τέλος στις ίδιες πεντάδες!
Να αναφέρουμε τέλος πως οι πεντάδες μας προσφέρουν την
παράλληλη σύνδεση έως και 5 διαφορετικών στοιχείων, δηλαδή σε κάθε κόμβο του κυκλώματος να συνδέονται έως και 5 στοιχεία.
Στην περίπτωση που χρειάζεται να συνδέσουμε παραπάνω στοιχεία, απλά με ένα καλωδιάκι συνδέουμε δύο διαφορετικές πεντάδες!
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, απομονώνοντας τον κάθε κόμβο του κυκλώματος μας και αναγνωρίζοντας τον τρόπο σύνδεσής του μπορούμε να υλοποιήσουμε στο ράστερ μας οποιοδήποτε πειραματικό
κύκλωμα πριν το κάνουμε πλακέτα!
Απλό και εύκολο, αλλά και συνάμα απολύτως χρήσιμο!! Καλές κατασκευές!!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;