coolweb


Τι είναι το RFID

Τι είναι η τεχνολογία RFID

Διαβάστηκε: 28.887 φορές
Ακούμε καθημερινά γύρω μας για το rfid. Γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα περί τίνος πρόκειται; Ας ρίξουμε λίγο φως στο άρθρο που ακολουθεί.
Η ανάγκη για ασύρματη επικοινωνία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερα πράγματα γύρω μας γίνονται με "ασύρματο" τρόπο, χωρίς δηλαδή να απαιτούνται καλώδια ή κάποιο άλλο είδος επαφής.

Από τα ασύρματα και τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα ασύρματα δίκτυα τύπου wifi ή τις ξυριστικές μηχανές τα καλώδια μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί.

Ένα λοιπόν είδος "ασύρματης επικοινωνίας", αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι και το RFID. Τι είναι όμως ακριβώς και πως λειτουργεί; Ας δούμε!

Τι είναι η τεχνολογία RFID

Τα αρχικά RFID προέρχονται από τη φράση "Radio Frequency IDentification", που σημαίνει"ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων".

Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί ραδικοκύματα για τον εντοπισμό και την ανάγνωση στοιχείων. Στην ουσία είναι κάτι σαν μετεξέλιξη των γνωστών barcodes.

rfid tag


Πως λειτουργεί το RFID

Για να δουλέψει ένα σύστημα RFID χρειάζεται αφενός ένας πομποδέκτης, το γνωστό ταμπελάκι RFID tag, καθώς και μια συσκευή ανάγνωσης για να το διαβάζει.

Ο πομποδέκτης είναι τόσο μικρός που χωράει σε μια μικρή αυτοκόλλητη ετικέτα (ταμπελάκι), σε μια κάρτα ή σε ένα μικρό μπρελόκ και αποτελείται από ένα μικροτσίπ με ενσωματωμένη κεραία για να στέλνει τα δεδομένα στη συσκευή ανάγνωσης.
λειτουργία ενός συστήματος rfid
Η λειτουργία του όλου συστήματος είναι πολύ απλή και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επικοινωνία μεταξύ της ετικέτας και του αναγνώστη.

Για να γίνει αυτό πρέπει η ετικέτα να βρεθεί κοντά στη συσκευή ανάγνωσης. Στην περίπτωση αυτή τα ραδιοκύματα από την ετικέτα (πομποδέκτη) αποστέλλονται και διαβάζονται από τον αναγνώστη.

Στη διαδικασία μπορεί να παρεμβάλλεται κάποιο άλλο σύστημα για την επεξεργασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ της ετικέτας και της συσκευής ανάγνωσης.

Που χρησιμοποιείται η τεχνολογία RFID

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μία νέα τεχνολογία, καθώς πρωτοχρησιμοποιήθηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για τον εντοπισμό των αεροπλάνων.

Φυσικά στα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε, και από τον στρατό πέρασε πρώτα σε ερευνητική και μετέπειτα και σε εμπορική εκμετάλλευση.

Στις μέρες μας χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές εφαρμογές, από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα με τα γνωστά αντικλεπτικά αυτοκόλλητα, μέχρι τις πιστωτικές ή χρεωστικές μας κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές μας, τα γκαράζ και τα διόδια.

rfid σε καταστήματα ρούχων
Για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ ή το μαγαζί με τα ρούχα ο πομποδέκτης είναι το αυτοκόλλητο ταμπελάκι με τις ραβδώσεις ή το μάυρο πλαστικό με την καρφίτσα και ο αναγνώστης είναι το κάθετο σύστημα που υπάρχει στις πόρτες του καταστήματος.

Αντίστοιχα στις κάρτες των τραπεζών ο πομποδέκτης βρίσκεται μέσα στην κάρτα μας και ο αναγνώστης είναι το POS της επιχείρησης που δέχεται την κάρτα μας ανέπαφα (χωρίς επαφή).

rfid σε ανέπαφες συναλλαγές καρτών
Τέλος, μια άλλη γνωστή χρήση της τεχνολογίας αυτής είναι στο αυτοκίνητο μας. Θα έχετε προσέξει ότι στα διόδια κάποιοι περνούν από ειδικές λωρίδες χωρίς να σταματήσουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν τοποθετήσει ένα ειδικό αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ τους που λειτουργεί με RFID και το οποίο "σκανάρει" το αυτοκίνητο και αναγνωρίζει αν το αυτοκίνητο έχει ενεργή συνδρομή.

Ένα ανάλογο σύστημα χρησιμοποιείται σε διάφορα πάρκινγκ.
πως λειτουργεί το rfid στα διόδια
Φυσικά οι χρήσεις της τεχνολογίας RFID δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές, καθώς τέτοια συστήματα υπάρχουν σε αποθήκες εμπορευμάτων, σε βιβλιοθήκες, στα κινητά τηλέφωνα και αλλού.

Διαβάστε στη συνέχεια Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID


Σχετικά άρθρα

Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές
contactless τι είναι;
Θα έχετε ακούσει για τις λεγόμενες ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες; Αλήθεια όμως, περί τίνος πρόκειται και πως ...
Τι είναι οι προπληρωμένες κάρτες; Ποιες υπάρχουν; Όλες οι πληροφορίες
προπληρωμένες κάρτες
Πολλοί από εμάς που ενδιαφέρονται να κάνουν αγορές στο internet ήδη τις χρησιμοποιούν... Τι είναι οι προπληρωμένες κάρτες και ποιες υπάρχουν; Δείτε!
Τι είναι χρεωστική κάρτα; Πως λειτουργεί;
χρεωστικές κάρτες
Πολλοί από εμάς, έχουμε ήδη στα πορτοφόλια μας χρεωστικές κάρτες... χωρίς καν να το ξέρουμε! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως λειτουργούν...
Τι είναι το Internet of Things
Που χρησιμεύει το internet of things
Τι είναι αυτό το περιβόητο internet of things και που χρησιμεύει; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.
Τι είναι το NFC και τι δυνατότητες έχει
Πως να χρησιμοποιήσετε το NFC στο κινητό
Τι είναι η τεχνολογία NFC και τι μπορεί να κάνει ένα κινητό τηλέφωνο που τη διαθέτει; Ας δούμε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.

Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
ηλεκτρική αντίσταση
Φαντάζομαι πως όλοι ξέρετε τι είναι η αντίσταση και έχετε δει σε πλακέτες, ηλεκτρονικά, κλπ. Πως λειτουργεί και πως καταλαβαίνουμε πόσα Ohms είναι;

Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!

Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;
τρανζίστορ
Πως λειτουργεί ένα τρανζίστορ σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα; Τι κάνει στο κύκλωμα και γιατί το χρησιμοποιούμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Οδηγίες χρήσης raster ηλεκτρονικής: πως χρησιμοποιείται;
raster
Όσοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά, γνωρίζουμε το ράστερ. Πως όμως λειτουργεί και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά;

Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
ραδιόφωνο λειτουργία
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!

Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την υπέρυθρη ακτινοβολία;
υπέρυθρη ακτίνες
Αλήθεια, είναι αόρατη η υπέρυθρη ακτινοβολία; Γιατί δεν μπορούμε να τη δούμε; Δείτε επίσης σε αυτό το άρθρο και λίγες πληροφορίες για τις υπέρυθρες.

Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID
Κίνδυνος απάτης με RFID
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID? Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ