coolweb


Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID

Κίνδυνος απάτης με RFID

Διαβάστηκε: 15.035 φορές
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID? Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε τι είναι η τεχνολογία RFID και που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα πράγματα γύρω μας, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά υπάρχουν κίνδυνοι.

Ας δούμε λοιπόν με απλά λόγια ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, αλλά και πως μπορούμε να προστατευτούμε.

Κίνδυνοι από τη χρήση του RFID

Η τεχνολογία RFID είναι μια ασύρματη τεχνολογία για την επικοινωνία (και την μεταφορά δεδομένων) μεταξύ ενός πομποδέκτη και ενός τερματικού.

Ωστόσο, αν και ασύρματη, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία μας, καθώς η ακτινοβολία που χρειάζεται για τη χρήση της είναι απειροελάχιστη.

κίνδυνοι από την τεχνολογία rfid
Τότε λοιπόν ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απάτη! Με τον όρο απάτη εννοούμε την μεταφορά κάποιων ευαίσθητων δεδομένων μας εν αγνοία μας ή ακόμη και την κλοπή χρημάτων. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό.


Ανέπαφες τραπεζικές συναλλαγές

Η χρήση καρτών για αγορές ή πληρωμές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και για αυτό οι περισσότερες τράπεζες καθώς και οι εταιρίες διαχείρισης καρτών (π.χ. VISA, MasterCard κλπ) προσπαθούν να κάνουν την ζωή των κατόχων καρτών ευκολότερη.

Θα έχετε ίσως ακούσει ή ίσως και να έχετε ήδη προμηθευτεί κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανέπαφα. Οι κάρτες αυτές έχουν ένα σύμβολο όμοιο με αυτό του wi-fi και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να έρθουν σε επαφή με το τερματικό (POS).

κίνδυνοι από τις ανέπαφες συνναλαγές
Αυτό γίνεται μέσω της τεχνολογίας RFID. Μάλιστα για μικρές συναλλαγές μέχρι 25 ευρώ, δεν χρειάζεται να βάλουμε τον κωδικό PIN.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πλησιάσει την κάρτα μας και να την χρεώσει χωρίς να δώσουμε έγκριση, χωρίς δηλαδή να βάλουμε το PIN.

Και φυσικά δεν χρειάζεται κανένας φοβερός εξοπλισμός για να το κάνει αυτό. Αρκεί ένα φορητό POS ή ακόμη χειρότερα ένα κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone με εγκατεστημένη κάποια εφαρμογή για την ανάγνωση των καρτών.

Κι αυτό γιατί τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένο αναγνώστη RFID για άλλες εφαρμογές όπως πχ για γρήγορη μεταφορά δεδομένων.

Υποκλοπή στοιχείων μέσω RFID

Εκτός όμως από τα χρήματα μας, με τον ίδιο τρόπο κινδυνεύουν από υποκλοπή και τα προσωπικά μας στοιχεία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα διαβατήρια νέου τύπου, τα διπλώματα οδήγησης ή ακόμη και οι ιατρικές κάρτες με το ιστορικό των ασθενών σε κάποιες χώρες του εξωτερικού λειτουργούν με την τεχνολογία RFID.

διαβατήριο με rfid τσιπ
Έτσι, αν και το σύστημα αυτό παρέχει κάποια ευκολία στην καταχώρηση ή την ανάγνωση των στοιχείων, δεν είναι δύσκολο να πέσουμε θύματα κάποιων απατεώνων οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι τα στοιχεία μας ή τα χρήματα μας.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε

Λόγω της έξαρσης της χρήσης της τεχνολογίας RFID, και μαζί με αυτή και των κρουσμάτων απάτης, έχουν κυκλοφορήσει διάφορα μέσα προστασίας.

Αν κάντε μια βόλτα στην αγορά θα βρείτε πορτοφόλια με θήκες για κάρτες που παρέχουν προστασία καθώς μπλοκάρουν την ανάγνωση των στοιχείων. Επίσης θα βρείτε ακόμη και τσάντες που διαθέτουν κάποιο ειδικό τσεπάκι με θωράκιση έναντι του RFID.

πορτοφόλι για προστασία rfid
Το καλύτερο υλικό για αυτό τον σκοπό είναι ένα σύνθετο υλικό που ονομάζεται cryptalloy το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας καθώς δεν επιτρέπει τη διέλευση των ραδιοκυμάτων του RFID.

Άλλο υλικό κατάλληλο για αυτή τη δουλειά είναι και το αλουμίνιο, ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά φτηνά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και προστασίας.

Επίσης αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες αυτοσχέδιες μεθόδους προστασίας, αλλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ίσως θα ήταν καλύτερα να πάρετε κάποιο έτοιμο προϊόν.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το RFID


Σχετικά άρθρα

Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές
contactless τι είναι;
Θα έχετε ακούσει για τις λεγόμενες ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες; Αλήθεια όμως, περί τίνος πρόκειται και πως ...
Τι είναι οι προπληρωμένες κάρτες; Ποιες υπάρχουν; Όλες οι πληροφορίες
προπληρωμένες κάρτες
Πολλοί από εμάς που ενδιαφέρονται να κάνουν αγορές στο internet ήδη τις χρησιμοποιούν... Τι είναι οι προπληρωμένες κάρτες και ποιες υπάρχουν; Δείτε!
Τι είναι χρεωστική κάρτα; Πως λειτουργεί;
χρεωστικές κάρτες
Πολλοί από εμάς, έχουμε ήδη στα πορτοφόλια μας χρεωστικές κάρτες... χωρίς καν να το ξέρουμε! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως λειτουργούν...
Τι είναι phishing και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό
Τι είναι το phishing και πώς μπορούμε να πέσουμε θύμα του
Τι είναι αυτό το περιβόητο phishing και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά.
Τι είναι το Internet of Things
Που χρησιμεύει το internet of things
Τι είναι αυτό το περιβόητο internet of things και που χρησιμεύει; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Σχόλια

safewallet.gr ▾
  (στις 23-11-2016)
Προστατευτείτε από τις υποκλοπές των ανέπαφων καρτών σας με τις ειδικές θήκες και πορτοφόλια!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.

Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
ηλεκτρική αντίσταση
Φαντάζομαι πως όλοι ξέρετε τι είναι η αντίσταση και έχετε δει σε πλακέτες, ηλεκτρονικά, κλπ. Πως λειτουργεί και πως καταλαβαίνουμε πόσα Ohms είναι;

Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!

Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;
τρανζίστορ
Πως λειτουργεί ένα τρανζίστορ σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα; Τι κάνει στο κύκλωμα και γιατί το χρησιμοποιούμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Οδηγίες χρήσης raster ηλεκτρονικής: πως χρησιμοποιείται;
raster
Όσοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά, γνωρίζουμε το ράστερ. Πως όμως λειτουργεί και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά;

Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
ραδιόφωνο λειτουργία
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!

Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την υπέρυθρη ακτινοβολία;
υπέρυθρη ακτίνες
Αλήθεια, είναι αόρατη η υπέρυθρη ακτινοβολία; Γιατί δεν μπορούμε να τη δούμε; Δείτε επίσης σε αυτό το άρθρο και λίγες πληροφορίες για τις υπέρυθρες.

Τι είναι το RFID
Τι είναι η τεχνολογία RFID
Ακούμε καθημερινά γύρω μας για το rfid. Γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα περί τίνος πρόκειται; Ας ρίξουμε λίγο φως στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ