coolweb


Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;

τρανζίστορ

Διαβάστηκε: 53.570 φορές
Πως λειτουργεί ένα τρανζίστορ σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα; Τι κάνει στο κύκλωμα και γιατί το χρησιμοποιούμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Η κρυσταλλοτρίοδος ή κρυσταλλολυχνία, όπως λέγεται στα ελληνικά το τρανζίστορ, είναι μια διάταξη ημιαγωγών στερεάς κατάστασης, με πολλές εφαρμογές στην ηλεκτρονική.

Σημείωση: Transistor = Transforming resistor


Όπως λέει και το όνομά του, το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι μας επιτρέπει να μεταβάλλουμε την αντίσταση σε ένα κύκλωμα, καθώς μπορεί να ρυθμίζει την ροή του ρεύματος που απορροφά, ανάλογα με την τάση που δέχεται.

Διάφορα τρανζίστορΑυτό το χαρακτηριστικό του, το καθιστά ιδανικό για ενίσχυση ή σταθεροποίηση τάσης, για διαμόρφωση συχνοτήτων, ενώ έχει και αρκετές εφαρμογές ως διακόπτης ή ως μεταβλητή αντίσταση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τρανζίστορ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του περασμένου αιώνα, μιας και βρίσκεται σε όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτό σημαίνει ότι χωρίς να το ξέρουμε, στο σπίτι μας έχουμε εκατοντάδες τρανζίστορ. Από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, μέχρι το ψυγείο!

Κατασκευάζονται τόσο μεμονωμένα όσο και σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, τα γνωστά τσιπς.


Πως λειτουργεί όμως το τρανζίστορ;

Ενώ υπάρχουν χιλιάδες τεχνικά εγχειρίδια ηλεκτρονικής, δεν υπάρχει ούτε ένα που να εξηγεί την λειτουργία του τρανζίστορ με απλά λόγια. Όλα το κάνουν να φαίνεται πολύπλοκο.

Ας προσπαθήσουμε να το δούμε όσο πιο απλά γίνεται.

Υποθετικό τρανζίστορ νερούΑς υποθέσουμε ότι έχουμε ένα τρανζίστορ που δεν δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά με νερό.

Το τρανζίστορ μας αποτελείται από την Βάση, τον Συλλέκτη και τον Εκπομπό, όπως ακριβώς και το κανονικό τρανζίστορ.

Παρέχουμε στον Συλλέκτη μια ποσότητα νερού, η κίνηση της οποίας εμποδίζεται από ένα έμβολο (κάτι σαν βαλβίδα δηλαδή) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει στον Εκπομπό.

Αυτή η ποσότητα νερού είναι η αντίστοιχη ηλεκτρική τάση.

Αν αυξήσουμε την ποσότητα του νερού, το τρανζίστορ μας θα σκάσει, όπως θα σκάσει και το πραγματικό αν του αυξήσουμε την τάση. Επειδή δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο κρατάμε την τάση σε ασφαλή επίπεδα.

Αν τώρα ρίξουμε μια μικρή ποσότητα νερού στην Βάση, αυτό θα κυλήσει μέσα στον σωλήνα και θα ωθήσει το έμβολο προς τα πάνω, επιτρέποντας σε μια μεγάλη ποσότητα νερού να χυθεί από τον Συλλέκτη στον Εκπομπό.

Μάλιστα, το νερό της Βάσης θα αναμιχθεί με το νερό του Συλλέκτη.

Αν τώρα αυξήσουμε την ποσότητα του νερού που θα ρίξουμε στη Βάση, το έμβολο θα σηκωθεί ακόμη πιο ψηλά και πολύ περισσότερο νερό θα τρέξει τελικά στον Εκπομπό.

Επομένως παρατηρούμε ότι ένα μικρό ρεύμα νερού στη Βάση επιτρέπει μεγάλη ποσότητα ροής στον Εκπομπό.

Για παράδειγμα, αν ρίξουμε 5 ml νερού στη Βάση, εισέρχονται 500 ml νερού στον Εκπομπό. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ενίσχυση.

Λειτουργία τρανζίστορ ως ενισχυτής
Παρατηρούμε επίσης ότι η ποσότητα του νερού που μπορεί να τρέξει από τον Συλλέκτη στον Εκπομπό εξαρτάται από την διάμετρο του σωλήνα της Βάσης.

Αυτό σημαίνει ότι όσο και να πιέσουμε την Βάση, το ανώτατο όριο ροής από τον Συλλέκτη στον Εκπομπό είναι συγκεκριμένο και περιορισμένο. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ροή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο τρανζίστορ.

Τρανζίστορ διακόπτηςΤέλος, βλέπουμε ότι το τρανζίστορ μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και ως διακόπτης.

Αν δεν υπάρχει καθόλου νερό στη Βάση ο διακόπτης είναι τελείως κλειστός.

Αν ρίξουμε όση ποσότητα νερού χρειάζεται για να αδειάσει όλο το περιεχόμενο του Συλλέκτη στον Εκπομπό, τότε ο διακόπτης είναι τελείως ανοικτός.

Θυμηθείτε:

Τα πραγματικά τρανζίστορ παράγουν θερμότητα κατά τη λειτουργία τους όπως οι αντιστάσεις στα ηλεκτρικά κυκλώματα, η οποία πρέπει να κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα για να μη λιώσει.


Αυτή είναι πάνω κάτω η λειτουργία του τρανζίστορ με απλά λόγια. Ελπίζουμε να ρίξαμε λίγο φως ή καλύτερα λίγο... νερό. ;)

Διαβάστε στη συνέχεια Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;






Σχετικά άρθρα

Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.
Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!
Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
ραδιόφωνο λειτουργία
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!
Τι είναι βομβητής
τι ειναι το μπίπερ
Τι είναι οι βομβητές, οι λεγόμενες συσκευές τηλεειδοποίησης και πως λειτουργούν; Ας δούμε όλες τις σχετικές πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Σχόλια

ΜΠΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ▾
  (στις 28-09-2017)
Το άρθρο έχει λάθος !!!
Το σωστό είναι ότι το νερό πρέπει να πηγαίνει από τον εκπομπό προς τον συλλέκτη. Άλλωστε και τα ονόματα των ακροδεκτών υποδηλώνουν την σημασία τους, δηλ ο εκπομπός δίνει το νερό και ο συλλέκτης το συλλέγει.
Ίσως μπερδεύει το βελάκι του εκπομπού που υπάρχει στο σύμβολο του τρανζίστορ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη φορά του νερού, αλλά με το αν το τρανζίστορ είναι npn ή pnp.

Μπάκας Ιωάννης
Ηλεκτρονικός




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;
Kατηγορία: Τεχνολογία
Tags: ηλεκτρονικάτρανζίστορδίοδοςηλεκτρονικές συσκευέςαντίσταση
Έχει 1 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.

Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
ηλεκτρική αντίσταση
Φαντάζομαι πως όλοι ξέρετε τι είναι η αντίσταση και έχετε δει σε πλακέτες, ηλεκτρονικά, κλπ. Πως λειτουργεί και πως καταλαβαίνουμε πόσα Ohms είναι;

Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!

Οδηγίες χρήσης raster ηλεκτρονικής: πως χρησιμοποιείται;
raster
Όσοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά, γνωρίζουμε το ράστερ. Πως όμως λειτουργεί και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά;

Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
ραδιόφωνο λειτουργία
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!

Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την υπέρυθρη ακτινοβολία;
υπέρυθρη ακτίνες
Αλήθεια, είναι αόρατη η υπέρυθρη ακτινοβολία; Γιατί δεν μπορούμε να τη δούμε; Δείτε επίσης σε αυτό το άρθρο και λίγες πληροφορίες για τις υπέρυθρες.

Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID
Κίνδυνος απάτης με RFID
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID? Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το RFID
Τι είναι η τεχνολογία RFID
Ακούμε καθημερινά γύρω μας για το rfid. Γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα περί τίνος πρόκειται; Ας ρίξουμε λίγο φως στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.



Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ