coolweb


Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;

ραδιόφωνο λειτουργία

Διαβάστηκε: 27.539 φορές
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!
Πως δουλεύει αλήθεια το αγαπημένο μας ραδιόφωνο που μας κρατάει συντροφιά με τα τραγούδια του, τις ενημερωτικές εκπομπές του, ακόμη και με ολόκληρα θεατρικά έργα;

Πως ταξιδεύει ο ήχος για να φτάσει μέχρι τα ηχεία μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται...

εσωτερικό παλιού ραδιοφώνουΟι παλιές συσκευές ραδιοφώνου αποτελούνταν κατά κύριο λόγο, από πηνία, μεταβλητούς πυκνωτές, λυχνίες και μετασχηματιστές. Όλα αυτά τα μέρη, συνέθεταν ένα ενιαίο σύνολο, το οποίο λάμβανε σήματα πολύ υψηλής συχνότητας.

Τα σήματα αυτά, μάλιστα, ταξίδευαν από πολλά χιλιόμετρα μακρυά και μόλις έφταναν στη συσκευή μετατρέπονταν σε ήχο που έφτανε στα αυτιά μας από το μεγάφωνο.

Πως όμως γίνεται όλη αυτή η διαδικασία;


Η λειτουργία του ραδιοφώνου

Αρχικά να πούμε ότι το σήμα που ταξιδεύει στο αέρα ονομάζεται φέρον, επειδή φέρει ήχο και λοιπές πληροφορίες. Η διαδικασία με την οποία φορτώνεται και μεταφέρεται ο ήχος ονομάζεται διαμόρφωση.

Γενικά, στον τηλεπικοινωνιακό τομέα με τον όρο φέρον σήμα ή φέρον χαρακτηρίζεται μια κυματομορφή που έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους διαμόρφωση, αναφορικά με ένα σήμα εισόδου.

Το τελικό σήμα, μετά την διαμόρφωση, είναι αυτό που μεταδίδει τις πληροφορίες, στην περίπτωση του ραδιοφώνου τον ήχο.


Το φέρον σήμα είναι, γενικά, σήμα υψηλής συχνότητας, συχνά μεγαλύτερης από το σήμα εισόδου. Τα σήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να μεταδίδονται πληροφορίες με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μέσω ενός φυσικού μέσου μετάδοσης, όπως ο αέρας.

Μάλιστα, ανάλογα με τη διαμόρφωση, το σήμα μπορεί να ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Γενικά, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για την διαμόρφωση των σημάτων. Οι δύο πιο δημοφιλείς, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στο ραδιόφωνο είναι τα γνωστά μας FM και AM.

Τύποι διαμόρφωσης σήματος
Στα FM, από τα αρχικά των λέξεων Frequency Modulation, η διαμόρφωση του σήματος γίνεται κατά συχνότητα, ενώ στα ΑΜ από το Amplitude Modulation, η διαμόρφωση γίνεται κατά πλάτος.

Για να αποκωδικοποιήσουν το φέρον σήμα, οι ραδιοφωνικοί δέκτες διαθέτουν κυκλώματα διαχωρισμού τα οποία είναι διαφορετικά για τα δύο είδη διαμόρφωσης.

Για τα μεν FM το κύκλωμα αυτό ονομάζεται διευκρινιστής, ενώ για το
διαμορφωμένο κατά πλάτος σήμα των Μεσαίων ή ΑΜ, το αντίστοιχο κύκλωμα ονομάζεται φωρατής.

Έτσι, το σήμα εκπέμπεται από τους σταθμούς, λαμβάνεται από τις κεραίες που είναι τοποθετημένες σε λόφους και βουνά και αναμεταδίδεται για να φτάσει μέχρι τους δέκτες μας.

Ραδιοφωνικές κεραίες
Μόλις συμβεί αυτό, το διαμορφωμένο σήμα αποκωδικοποιείται από το αντίστοιχο κύκλωμα και αναμεταδίδεται από το μεγάφωνο για να φτάσει μέχρι τα αυτιά μας.

Εντυπωσιακό και πολύ νοσταλγικό...

Διαβάστε στη συνέχεια Τι κάνει το κάθε ηχείο σε ένα home cinema με ηχεία 5.1;


Σχετικά άρθρα

Ασύρματα ηχεία home cinema: είναι πραγματικά ασύρματα;
ασύρματα ηχεία
Βλέπουμε πολλές φορές σε ακριβά home cinema να συπεριλαμβάνονται ασύρματα ηχεία. Είναι όμως όντως εντελώς ασύρματα ή μήπως όχι; Δείτε!
Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!
Τι είναι βομβητής
τι ειναι το μπίπερ
Τι είναι οι βομβητές, οι λεγόμενες συσκευές τηλεειδοποίησης και πως λειτουργούν; Ας δούμε όλες τις σχετικές πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
ηλεκτρική αντίσταση
Φαντάζομαι πως όλοι ξέρετε τι είναι η αντίσταση και έχετε δει σε πλακέτες, ηλεκτρονικά, κλπ. Πως λειτουργεί και πως καταλαβαίνουμε πόσα Ohms είναι;
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
φωτοδίοδοι leds
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.

Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
ηλεκτρική αντίσταση
Φαντάζομαι πως όλοι ξέρετε τι είναι η αντίσταση και έχετε δει σε πλακέτες, ηλεκτρονικά, κλπ. Πως λειτουργεί και πως καταλαβαίνουμε πόσα Ohms είναι;

Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!

Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;
τρανζίστορ
Πως λειτουργεί ένα τρανζίστορ σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα; Τι κάνει στο κύκλωμα και γιατί το χρησιμοποιούμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Οδηγίες χρήσης raster ηλεκτρονικής: πως χρησιμοποιείται;
raster
Όσοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά, γνωρίζουμε το ράστερ. Πως όμως λειτουργεί και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά;

Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την υπέρυθρη ακτινοβολία;
υπέρυθρη ακτίνες
Αλήθεια, είναι αόρατη η υπέρυθρη ακτινοβολία; Γιατί δεν μπορούμε να τη δούμε; Δείτε επίσης σε αυτό το άρθρο και λίγες πληροφορίες για τις υπέρυθρες.

Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID
Κίνδυνος απάτης με RFID
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID? Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το RFID
Τι είναι η τεχνολογία RFID
Ακούμε καθημερινά γύρω μας για το rfid. Γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα περί τίνος πρόκειται; Ας ρίξουμε λίγο φως στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ