coolweb


Πότε κάνουμε Κόλλυβα;

κόλλυβα

Τα κόλλυβα αποτελούν την δική μας προσφορά προς τον Θεό. Δες από τι γίνονται, ποια η σημασία τους, καθώς και πότε κάνουμε κόλλυβα.

Τι είναι τα κόλλυβαΤα κόλλυβα είναι μία μίξη διαφόρων σιτηρών με ξηρούς καρπούς και ζάχαρη (άχνη). Συνήθως η βάση τους είναι το βρασμένο σιτάρι και από πάνω προστίθενται οι ξηροί καρποί (σε κομμάτια ή τρίμμα), καθώς και η ζάχαρη. Οι συνταγές διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Άλλα υλικά που θα συναντήσεις σε κόλλυβα είναι σουσάμι, σταφίδες, στραγάλια, ρόδι, καρύδια, αμύγδαλα, κανέλλα, γαρύφαλλο, μέλι, κολίανδρο και πολλά ακόμα ανάλογα με την περιοχή. Φυσικά δεν μπαίνουν όλα μαζί ταυτόχρονα. Το τι θα επιλέξεις έχει να κάνει με την συνταγή που θα ακολουθήσεις.

Γιατί κάνουμε κόλλυβαΤα κόλλυβα τα κάνουμε για να τα προσφέρουμε στο Θεό αλλά και για την τέλεση της Θείας λειτουργίας. Στην εποχή μας, τα κόλλυβα προσφέρονται για τη σωτηρία της ψυχής ενός νεκρού.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι συγγενείς ενός νεκρού φτιάχνουν κόλλυβα (ή και αγοράζουν έτοιμα) και τα προσφέρουν στους συνανθρώπους τους για να τιμήσουν τη μνήμη του νεκρού αλλά και φυσικά για να σωθεί η ψυχή του.

Συνήθως τα κόλλυβα διαμοιράζονται σε περαστικούς έξω από την εκκλησία ή τα μνήματα. Όσα περισσέψουν μοιράζονται στα σπίτια των συγγενών.

Τα παλαιότερα χρόνια οι γυναίκες που επιστρέφαν από τα μνήματα και είχαν κόλλυβα μαζί τους, τα δίναν σε παιδιά που συναντούσαν σε αλάνες. Τα παιδιά έτρεχαν να προλάβουν καθώς έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτό το έδεσμα. Στα χρόνια μας βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο έντονο.

Πότε κάνουμε κόλλυβα κόλλυβα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα κόλλυβα τα κάνουμε για τη σωτηρία της ψυχής. Επομένως γίνονται σε όλα τα μνημόσυνα (στα σαράντα, στο χρόνο, στα τρία χρόνια) καθώς και στα τρισάγια (τριήμερα, εννιάμερα).

Επίσης κόλλυβα κάνουμε και τα Ψυχοσάββατα καθώς και αυτά είναι αφιερωμένα στις ψυχές των εκλιπόντων.

Ο συμβολισμός που έχουν τα κόλλυβαΟι κόκκοι του σιταριού αλέθονται και γίνονται ένα. Κατά την ίδια αντιστοιχία οι Χριστιανοί συγκεντρώνονται στην εκκλησία ως μία οντότητα και προσεύχονται για να πλησιάσουν πιο κοντά στο Θεό.

Ο Απόστολος Παύλος σε επιστολή του προς τους Κορινθίους παρομοιάζει το σιτάρι με τη ζωή των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

εκείνο πού εσύ σπέρνεις δεν ζωογονείται, εάν πρώτα δεν πεθάνει και τούτο, γιατί θάβεται στη γη το νεκρό σώμα και σαπίζει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με’ το σπυρί του σιταριού


Δηλαδή όπως ένα σπυρί σιταριού για να φυτρώσει πρέπει πρώτα να θαφτεί στη γη και να σαπίσει, έτσι και ο άνθρωπος πρώτα θα φύγει από τη ζωή και θα θαφτεί και έπειτα θα έρθει η ώρα που θα αναστηθεί.Διαβάστε στη συνέχεια Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Σχετικά άρθρα

Πότε κάνουμε Τρισάγιο; Ποια η διαφορά Τρισάγιο με Μνημόσυνο;
Τρισάγιος τι είναι - πότε τον κάνουμε
Το τρισάγιο είναι ένας θρησκευτικός ύμνος. Δες πότε ψάλλεται και σε ποιες περιπτώσεις. Μάθε ποια είναι η διαφορά που έχει το μνημόσυνο ...
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.
Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου
Τι είναι στις 21 Νοεμβρίου
Η μεγαλύτερη γιορτή που αφορά την Παναγία είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, την οποία γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο ...
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;
ευχέλαιο-αγιασμός
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό; Ποια η διαφορά των δύο αυτών μυστηρίων και ποια η προέλευση αυτών; Μάθε τα πάντα για το τι ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε κάνουμε Κόλλυβα;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: θρησκείανεκροίμνημόσυνοψυχοσάββατοΟρθόδοξοι
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
επέτειος του οχι
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου; Γιατί έμεινε στην ιστορία σαν επέτειος του ΟΧΙ; Από πότε ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε; Ας δούμε!

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;

Γιατί πετάμε χαρταετό
Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Τι συμβολίζει το έθιμο αυτό; Είναι ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Γιατί τσουγκράμε τα ποτήρια και λέμε στην υγειά μας;
στην υγειά μας
Το κάνουμε όλοι: τσουγκράμε τα ποτήρια μας και λέμε στην υγειά μας. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Πως καθιερώθηκε αυτό το εθιμοτυπικό, ξέρετε;

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Αναστενάρηδες: πως χορεύουν χωρίς να καίγονται;
αναστενάρηδες
Πως το κάνουν αυτό οι αναστενάρηδες;! Πως χορεύουν πάνω από αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται; Είναι θαύμα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Δείτε...

Γιατί οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα & άλλες προς τα έξω;
πόρτες
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί μερικές πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα ενώ κάποιες άλλες πόρτες ανοίγουν προς τα έξω; Υπάρχει λογική; Δείτε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Πρωτομαγιά η γιορτή των λουλουδιών
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πόσο παλιά γιορτή είναι; Είναι ελληνική γιορτή; Τι σχέση έχουν τα λουλούδια; Ας δούμε λοιπόν!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!

Το ξέρατε ότι...
γνώσεις
Ε λοιπόν δεν ξέρατε! Θα δείτε διάφορα εντυπωσιακά πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Έχουν πάντως κάποιο ενδιαφέρον

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
πρωταπριλιάτικα ψέματα
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 2ο
Εργατική Πρωτομαγιά
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την Πρωτομαγιά ως γιορτή των λουλουδιών. Γιατί όμως λέγεται και εργατική; Από που προέρχεται; Για να δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ