Πότε κάνουμε Κόλλυβα;
Τα κόλλυβα αποτελούν την δική μας προσφορά προς τον Θεό. Δες από τι γίνονται, ποια η σημασία τους, καθώς και πότε κάνουμε κόλλυβα.
Τι είναι τα κόλλυβα
Τα κόλλυβα είναι μία μίξη διαφόρων σιτηρών με ξηρούς καρπούς και ζάχαρη (άχνη). Συνήθως η βάση τους είναι το βρασμένο σιτάρι και από πάνω προστίθενται οι ξηροί καρποί (σε κομμάτια ή τρίμμα), καθώς και η ζάχαρη. Οι συνταγές διαφέρουν από τόπο σε τόπο.
Άλλα υλικά που θα συναντήσεις σε κόλλυβα είναι σουσάμι, σταφίδες, στραγάλια, ρόδι, καρύδια, αμύγδαλα, κανέλλα, γαρύφαλλο, μέλι, κολίανδρο και πολλά ακόμα ανάλογα με την περιοχή. Φυσικά δεν μπαίνουν όλα μαζί ταυτόχρονα. Το τι θα επιλέξεις έχει να κάνει με την συνταγή που θα ακολουθήσεις.
Γιατί κάνουμε κόλλυβα
Τα κόλλυβα τα κάνουμε για να τα προσφέρουμε στο Θεό αλλά και για την τέλεση της Θείας λειτουργίας. Στην εποχή μας, τα κόλλυβα προσφέρονται για τη σωτηρία της ψυχής ενός νεκρού.
Σύμφωνα με το έθιμο, οι συγγενείς ενός νεκρού φτιάχνουν κόλλυβα (ή και αγοράζουν έτοιμα) και τα προσφέρουν στους συνανθρώπους τους για να τιμήσουν τη μνήμη του νεκρού αλλά και φυσικά για να σωθεί η ψυχή του.
Συνήθως τα κόλλυβα διαμοιράζονται σε περαστικούς έξω από την εκκλησία ή τα μνήματα. Όσα περισσέψουν μοιράζονται στα σπίτια των συγγενών.
Τα παλαιότερα χρόνια οι γυναίκες που επιστρέφαν από τα μνήματα και είχαν κόλλυβα μαζί τους, τα δίναν σε παιδιά που συναντούσαν σε αλάνες. Τα παιδιά έτρεχαν να προλάβουν καθώς έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτό το έδεσμα. Στα χρόνια μας βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο έντονο.
Πότε κάνουμε κόλλυβα
Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα κόλλυβα τα κάνουμε για τη σωτηρία της ψυχής. Επομένως γίνονται σε όλα τα μνημόσυνα (στα σαράντα, στο χρόνο, στα τρία χρόνια) καθώς και στα τρισάγια (τριήμερα, εννιάμερα).
Επίσης κόλλυβα κάνουμε και τα
Ψυχοσάββατα καθώς και αυτά είναι αφιερωμένα στις ψυχές των εκλιπόντων.
Ο συμβολισμός που έχουν τα κόλλυβα
Οι κόκκοι του σιταριού αλέθονται και γίνονται ένα. Κατά την ίδια αντιστοιχία οι Χριστιανοί συγκεντρώνονται στην εκκλησία ως μία οντότητα και προσεύχονται για να πλησιάσουν πιο κοντά στο Θεό.
Ο Απόστολος Παύλος σε επιστολή του προς τους Κορινθίους παρομοιάζει το σιτάρι με τη ζωή των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
εκείνο πού εσύ σπέρνεις δεν ζωογονείται, εάν πρώτα δεν πεθάνει και τούτο, γιατί θάβεται στη γη το νεκρό σώμα και σαπίζει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με’ το σπυρί του σιταριού
Δηλαδή όπως ένα σπυρί σιταριού για να φυτρώσει πρέπει πρώτα να θαφτεί στη γη και να σαπίσει, έτσι και ο άνθρωπος πρώτα θα φύγει από τη ζωή και θα θαφτεί και έπειτα θα έρθει η ώρα που θα αναστηθεί.
Διαβάστε στη συνέχεια
Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Πότε κάνουμε Τρισάγιο; Ποια η διαφορά Τρισάγιο με Μνημόσυνο;
Το τρισάγιο είναι ένας θρησκευτικός ύμνος. Δες πότε ψάλλεται και σε ποιες περιπτώσεις. Μάθε ποια είναι η διαφορά που έχει το μνημόσυνο ...
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.
Πότε δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου
Η μεγαλύτερη γιορτή που αφορά την Παναγία είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, την οποία γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο ...
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό; Ποια η διαφορά των δύο αυτών μυστηρίων και ποια η προέλευση αυτών; Μάθε τα πάντα για το τι ...