coolweb


Πότε κάνουμε Τρισάγιο; Ποια η διαφορά Τρισάγιο με Μνημόσυνο;

Τρισάγιος τι είναι - πότε τον κάνουμε

Το τρισάγιο είναι ένας θρησκευτικός ύμνος. Δες πότε ψάλλεται και σε ποιες περιπτώσεις. Μάθε ποια είναι η διαφορά που έχει το μνημόσυνο με το τρισάγιο, καθώς και πότε κάνουμε τρισάγιο και πότε μνημόσυνο.

Τι είναι το ΤρισάγιοΤο τρισάγιο είναι γνωστό και ως τρισάγιος ύμνος. Πρόκειται για μια ψαλμωδία που υμνείται από τους Χριστιανούς. Η προέλευση του ύμνου φτάνει μέχρι και τον προφήτη Ησαΐα ο οποίος λέγεται ότι άκουσε πρώτη φορά αυτό το τροπάριο από τους αγγέλους, οι οποίοι το έψελναν ασταμάτητα γύρω από τον θρόνο του Θεού.

Το όνομα του ύμνου "τρισάγιο" οφείλεται στο γεγονός ότι η λέξη ¨Άγιος¨ βρίσκεται μέσα στην πρόταση τρεις φορές. Πιο συγκεκριμένα, ο ύμνος είναι:

Τρισάγιος ύμνοςΆγιος ο Θεός, άγιος Ισχυρός, άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς


Βέβαια με βάση τις αναφορές, ο ακριβής ύμνος που άκουσε ο Ησαΐας ξεκινούσε με τη λέξη ¨Άγιος¨ να επαναλαμβάνεται στην αρχή του τροπαρίου (3 φορές) και έπειτα να ακολουθείται η υπόλοιπη σειρά. Ο "αυθεντικός" τρισάγιος ύμνος είναι:

Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πάσα η γη της δόξης αυτού


Ο τρισάγιος ύμνος ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλής στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο του Βυζαντίου όταν μεγάλοι σεισμοί έπληξαν την πόλη. Τότε ο Θεοδόσιος ο Β που ήταν ο αυτοκράτορας, έδωσε διαταγή οι πολίτες να βγουν έξω από τα τείχη και να ψάλλουν τον ύμνο αυτό.

Υπάρχουν και άλλες πολλές αναφορές για τον τρισάγιο ύμνο που αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Πότε κάνουμε τρισάγιο τρισάγιος ύμνος

Στη σημερινή εποχή, το τρισάγιο το κάνουμε για να τιμήσουμε κάποιον νεκρό αλλά και για να ψάλλουμε για τη σωτηρία της ψυχής του. Επομένως το τρισάγιο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα και στιγμή. Σε πολλές περιπτώσεις ο ύμνος ψάλλεται πάνω από τον τάφο από τον ιερέα και οι συγγενείς βρίσκονται γύρω από αυτόν.

Σε άλλες περιπτώσεις το τρισάγιο μπορεί να ψάλλεται μέσα στην εκκλησία υπέρ των νεκρών.

Επίσης τρισάγιο κάνουμε και στο τριήμερο του νεκρού καθώς και στο εννιαήμερο σε αντίθεση με τα σαράντα όπου ψάλλεται η επιμνημόσυνη δέηση.

Διαφορά μνημόσυνο με τρισάγιοΓια τη σωτηρία της ψυχής των αγαπημένων μας που έχουν φύγει από τη ζωή, μπορεί να γίνει είτε μνημόσυνο είτε τρισάγιο. Όπως είπαμε παραπάνω, το τρισάγιο συνήθως γίνεται στα τριήμερα και στα εννιάμερα. Βέβαια μπορεί κάποιος να κάνει τρισάγιο και οποιαδήποτε άλλη μέρα θέλει σε συνεννόηση με τον ιερέα.

Το μνημόσυνο όμως γίνεται πάντα Σάββατο. Επίσης μνημόσυνο γίνεται και στα σαράντα, στο εξάμηνο, στο χρόνο αλλά και στα τρία χρόνια.

Άλλες περιπτώσεις που γίνεται μνημόσυνο αφορούν υπέρ όλων των νεκρών και όχι ατομικά για κάποιον συγκεκριμένα. Αυτά είναι τα Ψυχοσάββατα.Διαβάστε στη συνέχεια Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Σχετικά άρθρα

Πότε κάνουμε Κόλλυβα;
κόλλυβα
Τα κόλλυβα αποτελούν την δική μας προσφορά προς τον Θεό. Δες από τι γίνονται, ποια η σημασία τους, καθώς και πότε κάνουμε κόλλυβα. Τι ...
Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αλήθεια ποιες είναι διαφορές μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και των Καθολικών; Τι χωρίζει τους μεν από τους δε και ποια είναι τα κοινά τους; Ας δούμε.
Διαφορές θρησκείας και πνευματικότητας
Πόσο διαφορετική είναι η θρησκεία από την πλευνατικότητα
Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στη θρησκεία και στην πνευματικότητα; Είναι διαφορετικό ένας άνθρωπος να έχει πνευματικές ανησυχίες και ...
Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα
Τι είναι η φανουρόπιτα
Τι είναι η φανουρόπιτα και γιατί την φτιάχνουμε; Τι συμβολίζει αυτό το έθιμο; Ας δούμε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε κάνουμε Τρισάγιο; Ποια η διαφορά Τρισάγιο με Μνημόσυνο;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: θρησκείαμνημόσυνοεκκλησίανεκροί
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
επέτειος του οχι
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου; Γιατί έμεινε στην ιστορία σαν επέτειος του ΟΧΙ; Από πότε ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε; Ας δούμε!

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;

Γιατί πετάμε χαρταετό
Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Τι συμβολίζει το έθιμο αυτό; Είναι ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Γιατί τσουγκράμε τα ποτήρια και λέμε στην υγειά μας;
στην υγειά μας
Το κάνουμε όλοι: τσουγκράμε τα ποτήρια μας και λέμε στην υγειά μας. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Πως καθιερώθηκε αυτό το εθιμοτυπικό, ξέρετε;

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Αναστενάρηδες: πως χορεύουν χωρίς να καίγονται;
αναστενάρηδες
Πως το κάνουν αυτό οι αναστενάρηδες;! Πως χορεύουν πάνω από αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται; Είναι θαύμα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Δείτε...

Γιατί οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα & άλλες προς τα έξω;
πόρτες
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί μερικές πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα ενώ κάποιες άλλες πόρτες ανοίγουν προς τα έξω; Υπάρχει λογική; Δείτε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Πρωτομαγιά η γιορτή των λουλουδιών
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πόσο παλιά γιορτή είναι; Είναι ελληνική γιορτή; Τι σχέση έχουν τα λουλούδια; Ας δούμε λοιπόν!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!

Το ξέρατε ότι...
γνώσεις
Ε λοιπόν δεν ξέρατε! Θα δείτε διάφορα εντυπωσιακά πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Έχουν πάντως κάποιο ενδιαφέρον

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
πρωταπριλιάτικα ψέματα
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 2ο
Εργατική Πρωτομαγιά
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την Πρωτομαγιά ως γιορτή των λουλουδιών. Γιατί όμως λέγεται και εργατική; Από που προέρχεται; Για να δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ