coolweb


Ποια η διαφορά πτυχιακής και διπλωματικής

Πότε λέγεται πτυχιακή και πότε διπλωματική

Διαβάστηκε: 56.396 φορές
Αλήθεια τι είναι η πτυχιακή και τι η διπλωματική; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο εργασίες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Οι περισσότεροι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι για την απόκτηση ενός τίτλου σπουδών ο τελειόφοιτος φοιτητής ή σπουδαστής συνήθως υποχρεούται να γράψει μια πτυχιακή ή διπλωματική εργασία.

Πότε όμως η εργασία αυτή λέγεται πτυχιακή και πότε διπλωματική; Με άλλα λόγια ποια η διαφορά μεταξύ πτυχιακής και διπλωματικής εργασίας;

Πριν δούμε, ας πούμε δυο λόγια σχετικά με αυτούς τους δύο τύπους εργασιών για να το κατανοήσουμε καλύτερα.


Τι είναι η πτυχιακή εργασία

Με τον όρο πτυχιακή εργασία ονομάζουμε μια μεγάλη εργασία που πρέπει να γράψει και να παραδώσει κάποιος προκειμένου να πάρει το πτυχίο του.

Στις περισσότερες σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας είναι συνήθως υποχρεωτική. Μάλιστα στις πιο πολλές περιπτώσεις βαθμολογείται και συμμετέχει και στον βαθμό του πτυχίου.

φοιτητής γράφει πτυχιακή
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες, σχετικά λίγες, σχολές στις οποίες η πτυχιακή είναι είτε προαιρετική είτε δεν περιλαμβάνεται καθόλου στις υποχρεώσεις των φοιτητών.

Στις σχολές αυτές απαιτείται συνήθως κάποια πρακτική άσκηση ή η επιτυχής παρακολούθηση σεμιναρίων σχετικών με το αντικείμενο σπουδών.

Τι είναι η διπλωματική

Η διπλωματική εργασία είναι σχεδόν ότι και η πτυχιακή με μια μικρή διαφορά. Η συγγραφή της απαιτείται για τη λήψη διπλώματος και όχι πτυχίου.

Για παράδειγμα οι φοιτητές των Πολυτεχνικών σχολών προκειμένου να πάρουν το δίπλωμα του μηχανικού οφείλουν να συγγράψουν και να παραδώσουν μία εκτενή διπλωματική εργασία, η συγγραφή της οποίας διαρκεί τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

φοιτήτρια με δίπλωμα
Άλλη περίπτωση όπου απαιτείται διπλωματική εργασία είναι για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Κι αυτό γιατί η επιτυχής ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος οδηγεί στη λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος και όχι πτυχίου.

Ποια η διαφορά πτυχιακής διπλωματικής

Όπως φαίνεται κι από τα παραπάνω, η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο εργασίες είναι ότι η μία οδηγεί στη λήψη πτυχίου, ενώ η άλλη στη λήψη διπλώματος.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι η πτυχιακή εργασία είναι συνήθως μικρότερη σε έκταση σε σχέση με μια διπλωματική, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Μια τρίτη διαφορά εντοπίζεται στο περιεχόμενο των δύο κειμένων. Σε μια πτυχιακή συνήθως γίνεται σύνθεση από άλλες εργασίες, είναι δηλαδή αυτό που λέμε βιβλιογραφική.

διαφορές πτυχιακής διπλωματικής
Αντίθετα οι διπλωματικές οφείλουν να είναι πιο "πρωτότυπες" δηλαδή να προτείνουν κάτι καινούργιο ή έστω τα αποτελέσματα τους να είναι προϊόν κάποιας πρωτότυπης έρευνας και να μην βασίζονται σε αποτελέσματα τρίτων.

Μια τελευταία διαφορά είναι ίσως ο χρόνος που απαιτείται για τη συγγραφή τους. Στις διπλωματικές είναι τουλάχιστον ένα πλήρες εξάμηνο, ενώ στις πτυχιακές εργασίες ο χρόνος αυτός συμπιέζεται.

Επομένως τώρα ξέρετε τι είναι μια πτυχιακή και μια διπλωματική εργασία, καθώς και τις βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί το σκονάκι λέγεται έτσι


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ποια η διαφορά πτυχιακής και διπλωματικής
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: εργασίαπτυχιακήδιπλωματικήπανεπιστήμιαφοιτητέςσπουδές
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ποια φαγητά κάνουν καλό στο μυαλό - βοηθάνε πνευματικά;
φαγητά κάνουν καλό στο μυαλό
Υπάρχουν φαγητά τα οποία κάνουν καλό στο μυαλό, βοηθάνε στο να σκεφτόμαστε καλύτερα και όλα τα σχετικά. Ποια όμως είναι αυτά; Δείτε!

Συμβουλές για σωστό διάβασμα! Μέρος 1ο
διάβασμα
Είστε αναγκασμένοι να διαβάστε και δεν το κατέχετε; Δείτε εδώ κάποιες ωραίες συμβουλές για σωστό διάβασμα, θα σας βοηθήσουν αρκετά!

30+ tips για να γράψω έκθεση ΣΩΣΤΑ
Πως να γράψω έκθεση ή κείμενο
Οι περισσότεροι από εμάς έχει χρειαστεί ή ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή να γράψουμε μια έκθεση, ή έστω κάποιο κείμενο με ένα ...

Οδηγίες για σωστό διάβασμα! Μέρος 2ο
σωστό διάβασμα
Στο δεύτερο μέρος συνεχίζουμε την ανάλυση με κάποιες ωραίες οδηγίες για σωστό διάβασμα, που θα σας δώσουν πολύτιμη βοήθεια, δείτε!

Συμβουλές για την πρώτη μέρα στο σχολείο
Παιδί και σχολικό λεωφορείο
Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε κατά την πρώτη μέρα του παιδιού σας στο σχολείο; Δείτε μερικές συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι ο αναλφαβητισμός και πως αντιμετωπίζεται
Τι είναι λειτουργικός αναλφαβητισμός
Τι είναι ο αναλφαβητισμός, ποια τα είδη του και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί το σκονάκι λέγεται έτσι
Από που πήρε το όνομα του το σκονάκι
Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πως πήρε το όνομα του το σκονάκι; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πότε κλείνουν τα σχολεία 2024
Πότε σταματάνε τα σχολεία
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο πότε ανοίγουν τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) κάθε χρόνο. Τι ...

Συμβουλές για δημιουργική σκέψη
Ιδέες για πιο δημιουργική σκέψη
Σχεδόν όλες οι μεγάλες ιδέες ακολουθούν μια παρόμοια δημιουργική διαδικασία και αυτό είναι ένα από εκείνα τα ενημερωτικά άρθρα που ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ