Πως πρέπει να καθόμαι στην τουαλέτα
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει σωστός τρόπος για να καθόμαστε στη λεκάνη της τουαλέτας ποιος είναι αυτός; Και τι θα πείτε αν σας λέγαμε ότι όλη σας τη ζωή κάθεστε λάθος στην τουαλέτα; Και ότι φταίει η "εξέλιξη" μας σε αυτό και πιο συγκεκριμένα ο δυτικός τρόπος ζωής...
Γενικά είναι γνωστό ότι ο δυτικός τρόπος ζωής δεν κάνει καθόλου μα καθόλου καλό στην υγεία μας. Είτε πρόκειται για την κακή διατροφή, για την καθιστική ζωή ή και για ένα σωρό άλλες κακές συνήθειες.
Το ξέρατε όμως ότι ακόμη και ο τρόπος που πάμε στην τουαλέτα οφείλεται σε αυτόν καθεαυτόν τον μοντέρνο τρόπο ζωής που ήρθε να μας "αναβαθμίσει" αλλάζοντας ακόμη και τις τουαλέτες μας;
Δείτε παρακάτω στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί ποια είναι η σωστή στάση αφόδευσης, για ποιο λόγο πρέπει να καθόμαστε έτσι, καθώς και ποια είναι η σημασία της για την γενικότερη υγεία μας.
Ποια είναι η σωστή στάση για να καθόμαστε στην τουαλέτα
Παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν να κάνουν την ανάγκη τους σε μια στάση που ονομάζουμε βαθύ κάθισμα, όπως κάνουμε ακόμη και σήμερα αν βρεθούμε στην εξοχή και θέλουμε να πάμε τουαλέτα στο ύπαιθρο και όπως κάνουν φυσικά και τα περισσότερα ζώα.
Αυτή είναι λοιπόν και η σωστότερη και πιο ασφαλής για την υγεία μας στάση μιας και στη στάση αυτή (στις 35 μοίρες περίπου) το έντερο μας δεν πιέζεται με αποτέλεσμα να μην κλείνει η φυσική διαδρομή του και να μπορεί να αδειάζει ευκολότερα και χωρίς πίεση.
Μάλιστα, ακόμη και οι τουαλέτες μας παλιότερα ήταν προσαρμοσμένες σε αυτήν την στάση. Οι παλιότεροι θα θυμάστε τις λεγόμενες τουαλέτες τούρκικου τύπου που δεν ήταν τίποτε άλλο από μια τρύπα συνδεδεμένη με τον βόθρο ή την αποχέτευση και δύο σκαλιά για να πατάμε με τα πόδια μας.
Με τον τρόπο αυτό μπορούσε ο κόσμος να αφοδεύει σε στάση βαθέως καθίσματος. Μάλιστα, σε κάποια παλιά καταστήματα (εστιατόρια, καφενεία κλπ) υπάρχουν ακόμη αυτού του είδους οι τουαλέτες.
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και με την "ανάπτυξη" και "εξέλιξη" μας, ως πολιτισμένοι πια άνθρωποι πετάξαμε τις τούρκικες τουαλέτες και βάλαμε αυτές με την λεκάνη. Εντάξει, δεν λέμε, από άποψη υγιεινής και πολύ μικρότερης διασποράς των βακτηριδίων, οι τουαλέτες νέου τύπου υπερτερούν κατά κράτος.
Τι γίνεται όμως με την υγεία μας; Εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά μιας και η λανθασμένη στάση που παίρνουμε για να καθίσουμε στις λεκάνες αυτές μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά προβλημάτων.
Η λάθος στάση στην τουαλέτα δημιουργεί προβλήματα υγείας
Γιατί λοιπόν πρέπει να υιοθετήσουμε άμεσα όλοι μας τη σωστή στάση; Γιατί πολύ απλά αυτή που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα στις τουαλέτες δυτικού τύπου ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας στην περιοχή του εντέρου.
Η αφόδευση υπό λάθος γωνία (αυτή των 90 μοιρών για κάθισμα σε λεκάνη νέου τύπου) μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων: εκκολπωμάτωση (φλεγμονή του εντέρου), πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, αιμορραγία, αιμορροΐδες ή ακόμη και καρκίνο του εντέρου σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις.
Επίσης όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα και καθόμαστε σε λάθος στάση, πιεζόμαστε περισσότερο και αυξάνεται κατά πολύ και ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να αφοδεύσουμε με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του εντέρου μας.
Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στην Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία και στην Αγγλία), αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει υπολογιστεί ότι γύρω στα 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του ανθρώπινου πληθυσμού της γης οι οποίοι παίρνουν τη στάση βαθέως καθίσματος, όπως δηλαδή στις λεκάνες τουρκικού τύπου, δεν εμφανίζουν σχεδόν καθόλου τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω.
Για παράδειγμα, τα κρούσματα εκκολπωμάτωσης ήταν ελάχιστα ενώ οι άνθρωποι ατοί δεν υπέφεραν ούτε από δυσκοιλιότητα ή αιμορροΐδες σύμφωνα με τους επιστήμονες ερευνητές που έκαναν τις συγκεκριμένες μελέτες.
Επίσης, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε το 2012 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Digestive Diseases and Sciences το ύψος της τουαλέτας ή καλύτερα η στάση αφόδευσης παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας!
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν μια χαμηλή λεκάνη δυτικού τύπου με ύψος γύρω στα τριάντα εκατοστά, δηλαδή που χρειαζόταν να λυγίζουν τα πόδια τους για να αφοδεύσουν, χρειάστηκαν περίπου 50 δευτερόλεπτα για να κάνουν την ανάγκη τους.
Αντίθετα οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι καθόντουσαν σε "νορμάλ" μεγέθους λεκάνη ύψους σχεδόν 40 εκατοστών, δηλαδή αφόδευαν χωρίς να λυγίζουν τα πόδια τους, χρειάστηκαν γύρω στα 130 δευτερόλεπτα για να τελειώσουν την "δουλειά" τους, δηλαδή σχεδόν τον τριπλάσιο χρόνο!
Γενικά πάντως, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αυτή η σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία της αφόδευσης, μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά από διάφορα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το παχύ έντερο και τη γύρω περιοχή, ακόμη και για καρκίνο του εντέρου!
Πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα
Σίγουρα το να αλλάξουμε τις λεκάνες μας σε τουαλέτες τούρκικου τύπου ίσως ήταν μια λύση, ωστόσο όπως αναφέραμε και πιο πάνω είχαν κι εκείνες τα δικά τους προβλήματα υγιεινής, κυρίως από τη διασπορά των βακτηριδίων παντού.
Ωστόσο, υπάρχει και πιο ανώδυνη λύση. Μπορούμε πολύ απλά, όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα να βάζουμε ένα μικρό σκαμνάκι κάτω από τα πόδια μας το οποίο θα τα σηκώνει όσο χρειάζεται για να βρεθούμε στην ίδια γωνία (περίπου 30-35 μοίρες) με αυτήν που θα είχαμε αν κάναμε βαθύ κάθισμα.
Έτσι και την υγεία μας θα διαφυλάξουμε, και δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε την εικόνα του μπάνιου μας! Τόσο απλό!
Για αυτό λοιπόν ας υιοθετήσουμε όλοι τη σωστή στάση στη τουαλέτα όπως ακριβώς έκαναν όλοι οι άνθρωποι στο παρελθόν και κάποιοι σε ορισμένες περιοχές κάνουν ακόμη.
Με στοιχεία από: Επιστημονικό περιοδικό Digestive Diseases and Sciences του εκδοτικού οίκου Springer.
Διαβάστε στη συνέχεια Πως αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα
Τι είναι οι αιμορροΐδες και ποιοι παράγοντες τις ενισχύουν
Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια και ποιο είναι οι κυριότεροι παράγοντες που την ενισχύουν; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Υγιεινές τροφές που παχαίνουν. Μέρος 1ο
Ποιες είναι οι λεγόμενες ανθυγιεινές "υγιεινές" τροφές; Ας δούμε αναλυτικά σε αυτό το πρώτο μέρος τις υποτιθέμενες καλές τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε.
Υγιεινές τροφές που παχαίνουν. Μέρος 2ο
Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας με τις υποτιθέμενες υγιεινές τροφές που όχι απλά παχαίνουν, αλλά είναι τελικά και τελείως ανθυγιεινές.
Γιατί υπάρχει νερό στη λεκάνη της τουαλέτας;
Γιατί υπάρχει νερό στη λεκάνη της τουαλέτας; Επιτελεί κάποιο ιδιαίτερο ρόλο; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά!