Τα κόπρανα μας είναι το αποτέλεσμα της πέψης των τροφών που καταναλώνουμε. Η διαδικασία ξεκινά στο στομάχι και ολοκληρώνεται στο παχύ έντερο από όπου αποβάλλουμε τα περιττώματα.
Κατά κανόνα περίπου το 1/3 των κοπράνων μας είναι νερό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από βακτήρια και μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο έντερο μας και φυσικά από τα προϊόντα της πέψης των τροφών.
Για αυτό και τα υγιή κόπρανα έχουν στερεά μορφή και κατά κανόνα μαλακή υφή. Όταν έχουμε δυσκοιλιότητα είναι πιο σκληρά καθώς έχουν χάσει ένα μέρος από το νερό που περιείχαν, ενώ αντίθετα όταν έχουμε διάρροια βρίσκονται σε υγρή μορφή λόγω της περίσσειας νερού.
Μιας και οι τροφές που τρώμε περνάνε κατά κάποιον τρόπο στο πεπτικό μας σύστημα από όπου και αποβάλλονται θα περιμέναμε ότι οι χρωστικές που περιέχουν θα χρωμάτιζαν ανάλογα και τα κόπρανα μας.
Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μιας και τα περιττώματα μας είναι ως επί το πλείστον καφέ χρώματος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (πχ κόκκινα αν φάμε πολλά παντζάρια, πράσινα αν φάμε πολύ σπανάκι ή γενικά σιδηρούχες τροφές κλπ).
Φυσικά μιλάμε για φυσιολογικές καταστάσεις καθώς υπάρχει περίπτωση τα κόπρανα μας να έχουν κι άλλα χρώματα (κίτρινο, μαύρο, λευκό κλπ), το οποίο συνήθως υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσουμε αμέσως ιατρική συμβουλή.
Γιατί τα φυσιολογικά κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης και συνεπώς και στον σχηματισμό των κοπράνων παίζει η χολή.
Η χολή, παράγεται από τον οργανισμό μας κατά την διαδικασία της πέψης των τροφών και είναι ένα μόνο μέρος του πεπτικού μας συστήματος. Άλλα όργανα που συμβάλουν στην πέψη μας είναι το πάγκρεας και εν μέρει και το συκώτι.
Το καφέ χρώμα των κοπράνων οφείλεται στην παρουσία μιας χρωστικής ουσίας που παράγεται από την διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος στο πεπτικό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα στο συκώτι.
Ο μεταβολισμός της ουσίας αυτής, που ονομάζεται χολερυθρίνη, γίνεται μέσα στο παχύ έντερο και έχει ως αποτέλεσμα τον χρωματισμό των περιττωμάτων μας.
Όσον αφορά στη χημική διαδικασία που προκαλεί την αλλαγή του χρώματος των τροφίμων μέσα στο πεπτικό μας σύστημα, η διαδικασία είναι μάλλον απλή.
Όταν το νερό αναμειγνύεται με αέρα στο εσωτερικό του πεπτικού μας συστήματος, η χολερυθρίνη που επικάθεται τα τοιχώματα του εντέρου μας παθαίνει κάτι σαν οξείδωση (σκουριά).
Αυτό το μείγμα, λοιπόν, της εντερικής "σκουριάς", που προέρχεται από την οξείδωση της χλερυθρίνης, μαζί με τα προϊόντα της πέψης των τροφίμων από τον οργανισμό μας δίνει αυτό το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και τη μυρωδιά στα περιττώματα μας.
Επομένως τώρα ξέρετε γιατί τα υγιή και φυσιολογικά κόπρανα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα
Τι είναι οι αιμορροΐδες και ποιοι παράγοντες τις ενισχύουν
Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια και ποιο είναι οι κυριότεροι παράγοντες που την ενισχύουν; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Πως πρέπει να καθόμαι στην τουαλέτα
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει σωστός τρόπος για να καθόμαστε στη λεκάνη της τουαλέτας ποιος είναι αυτός; Και τι θα πείτε αν ...