Ποιος είπε ότι το σιδέρωμα είναι εύκολη υπόθεση; Σίγουρα, δεν ζούμε στην εποχή που σιδερώνανε με το κάρβουνο, αλλά ακόμη και τα πιο σύγχρονα συστήματα σιδερώματος δεν θα κάνουν μόνα τους την δουλειά.
Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δώσει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το
τι σίδερο να πάρετε . Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να έχουμε το κατάλληλο σίδερο για το τέλειο σιδέρωμα.
Για παράδειγμα αν έχετε παρατηρήσει μερικές φορές ότι τα ρούχα σας φαίνονται ακόμη πιο ζαρωμένα μετά το σιδέρωμα καταλαβαίνετε τι εννοούμε. Οι παρακάτω συμβουλές και οδηγίες θα σας βοηθήσουν και θα κάνουν το σιδέρωμα πιο ομαλό.
Εξοικονομήστε χρόνο κατά το σιδέρωμα
Μειώστε σημαντικά τον χρόνο σιδερώματος βάζοντας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάτω από το σιδερόπανο, δηλαδή το κάλυμμα της σιδερώστρας σας. Το φύλλο αυτό θα αντανακλά τη θερμότητα και σιδέρωμα θα γίνεται και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα.
Για τέλεια εφαρμογή, τοποθετήστε το σιδερόπανο στη σιδερώστρα ενώ είναι ακόμα υγρό και αφήστε το να στεγνώσει στη θέση του για να πάρει την κατάλληλη φόρμα.
<2cπως να σιδερώσω γρήγορα2c>
Κάνετε σιδέρωμα σας στην κρεβατοκάμαρα. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε το κρεβάτι για να ταξινομήσετε τα ρούχα, και το σημαντικότερο θα έχετε εύκολη πρόσβαση σε κρεμάστρες και φυσικά στην ντουλάπα.
Χωρίστε τα ρούχα και ξεκινήστε με εκείνα που χρειάζονται τη χαμηλότερη θερμοκρασία. Κατόπιν συνεχίστε το σιδέρωμα προοδευτικά με εκείνα που απαιτούν την υψηλότερη. Έτσι θα μειώσετε την αναμονή και δεν θα χάνετε χρόνο ανεβοκατεβάζοντας την θερμοκρασία.
Συμβουλές για τέλειο σιδέρωμα ρούχων
Για να αποφύγετε τις ζάρες, τοποθετήστε μια τυλιγμένη σε ρολό πετσέτα σε κάθε μανίκι πριν το σιδέρωμα. Επίσης, καθώς σιδερώνετε απομακρύνετε τις φρεσκοσιδερωμένες επιφάνειες μακριά από εσάς.
Για την αποφυγή ζαρώματος σε γιακάδες, μανσέτες και στριφώματα, σιδερώστε πρώτα τη λάθος πλευρά. Επίσης σε βαριά υφάσματα ξεκινήστε από το εσωτερικό και σιδερώστε στο τέλος την εξωτερική επιφάνεια.
Για γραβάτες χωρίς ζάρες φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο στένσιλ με χαρτόνι στο σχήμα της γραβάτας και τοποθετήστε την πάνω σε αυτό. Καλύψτε με μια λεπτή πετσέτα και σιδερώστε την σαν επαγγελματίας.
Έχετε κατά νου ότι τα πλεκτά μπορεί να χαλαρώσουν αν μετακινηθούν όταν είναι υγρά και ζεστά. Για αυτό πατήστε κάθε τμήμα στεγνό, και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το μετακινήσετε πάνω στη σιδερώστρα.
Όταν πατήσετε ένα άσχημα ζαρωμένο κοτλέ, κρατήστε το σίδερο ακριβώς πάνω από το ρούχο και χρησιμοποιήστε πολύ ατμό. Ενώ το ύφασμα είναι ακόμα υγρό, προσπαθήστε να το λειάνετε κατά μήκος των πλευρών του με την παλάμη σας.
Στα ρούχα με πιέτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδετήρες για να τις κρατήσετε στη θέση τους. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί οι συνδετήρες μπορεί να σκαλώσουν στο ύφασμα, ιδιαίτερα αν έχει χαλαρή πλέξη, και να του κάνουν ζημιά.
Σπιτικό σπρέι σιδερώματος
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα σπρέι σιδερώματος που θα βρείτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα το δικό σας στο σπίτι.
Απλά προσθέστε αργά 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή νισεστέ σε 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί το άμυλο και ρίξτε το μείγμα σε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού.
Ψεκάστε με αυτό τα υφάσματα ελαφρά πριν το σιδέρωμα και είστε έτοιμοι!
Και μια συμβουλή για το τέλος:Για να διατηρήσετε τα ευαίσθητα ρούχα σαν καινούργια για περισσότερο καιρό, σιδερώνετε τα από την εσωτερική πλευρά.
Καλά σιδερώματα!
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι σίδερο να πάρω