coolweb


Τι είναι το blog; Μέρος 2ο

blogging για ψαγμένους

Διαβάστηκε: 8.791 φορές
Διαβάστε σε αυτό το δεύτερο μέρος του αφιερώματος κάποιες πιο αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τα blogs, το blogging και τους bloggers.
Είδαμε στο πρώτο μέρος επιγραμματικά τι είναι blog, ποιοι λέγονται bloggers και τι είναι το blogging.

Παραθέσαμε μάλιστα κάποιους βασικούς ορισμούς για τις έννοιες αυτές μαζί με κάποιες έξτρα πληροφορίες για τον μέσο χρήστη.

Τι γίνεται όμως για αυτούς που θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με τα blog; Διαβάστε αυτό το δεύτερο μέρος, έχει ενδιαφέρον!

Ορισμοί για προχωρημένους χρήστες:

Εάν επιθυμείτε να ολοκληρώσετε την εκπαίδευση σας γύρω από το τι είναι blog, τότε ίσως ήταν καλό να ρίξετε μια ματιά στους παρακάτω ορισμούς για προχωρημένους.

Τι είναι μπλογκΈνα blog είναι μια συλλογή περιεχομένου η οποία είναι οργανωμένη με επαναληπτικό τρόπο.

Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, από απλό κείμενο μέχρι εικόνες ή και πολυμέσα όπως ήχο ή video.

Οι σελίδες αυτές συνήθως εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή αντικείμενο, με την θεματολογία να κινείται γύρω από αυτό, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο.

Ένα μπλογκ δύναται να στηθεί με χειροκίνητο τρόπο, δηλαδή αφού γραφτεί μια ανάρτηση σε έναν επεξεργαστή κειμένου, ανεβαίνει σε μια σελίδα μέσω πρωτοκόλλου ftp και στη συνέχεια δημοσιεύεται.

Φυσικά, τη δουλειά αυτή μπορούν να την αναλάβουν ειδικά λογισμικά διαχείρισης περιεχομένου, γνωστά ως CMS (Content Management System), όπου πολλές από τις διαδικασίες που απαιτούνται είναι αυτοματοποιημένες.

Ένα blog μπορεί να διαβαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως π.χ. μέσω της αρχικής σελίδας, μιας μεμονωμένης ανάρτησης (post), μιας λίστας κατηγοριών, μιας συλλογής από λέξεις κλειδιά (tags) ή ακόμη και μέσω RSS ή κάποιας αντίστοιχης τεχνολογίας.

Οι αναγνώστες και οι επισκέπτες ενός blog εγγράφονται σε αυτό ώστε να παρακολουθούν καλύτερα το περιεχόμενο, να ενημερώνονται και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εργαλεία και εφαρμογές που σχετίζονται με αυτό.

σύγχρονο bloggingΤα blog σήμερα μπορούν να πάρουν και τη μορφή του microblogging (όπως το Twitter ή το Tumblr), vblogging (video blogging)και άλλα τα οποία μπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένο τύπο περιεχομένου ή τεχνολογιών.

Ορισμοί για σπασίκλες:

Αν είστε λάτρεις της τελειότητας και της πληρότητας και δεν θέλετε να σας ξεφύγει ούτε η παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με το τι είναι blog τότε δείτε και αυτούς τους ορισμούς.

Ένα blog μπορεί να είναι ότι θέλει ο δημιουργός του. Δεν έχει να κάνει με το τι, αλλά με το γιατί.

Τα blogs δεν είναι τίποτε άλλο από μια συλλογή από μηδενικά και μονάδες (0,1) στρατηγικά τοποθετημένα με τρόπο ώστε να προκύψει αυτό που αποκαλούμε λογισμικό.

Τα blog είναι γραμμένα σε δυαδικό σύστημα όπως κάθε λογισμικό
Τα πάντα μπορούν να είναι blogs και τίποτα δεν είναι μπλογκ την ίδια στιγμή.

Blogging είναι το τι κάνει κανείς, το τι δεν κάνει και το τι εύχεται να είχε κάνει όταν το έκανε.


Οπότε τι είναι το blog στην πραγματικότητα;

Ο πραγματικά μυημένος θα απαντούσε ότι δεν είναι απαραίτητο να δώσουμε έναν ξεκάθαρο ορισμό για το τι είναι blog.

Στην πραγματικότητα δεν τον ενδιαφέρει.

blogging τι είναιΑν το καλοσκεφτούμε δεν υπήρξε ποτέ πραγματική ανάγκη να ορίσουμε τι είναι η εφημερίδα, η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Ούτε μας ενδιέφερε ιδιαίτερα η διαφορά μεταξύ τηλεφώνου και messenger.

Το blog είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο που σου επιτρέπει να κάνεις τα πάντα. Από το να αλλάξεις τον κόσμο, μέχρι να μοιραστείς την λίστα του σούπερ μάρκετ.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το εργαλείο όπως θέλουν κι έτσι θα ήταν άδικο και πρόωρο να το περιορίσουμε δίνοντας έναν σαφή ορισμό.

Για αυτό ίσως δεν θα έπρεπε να το αποκαλούμε "μέσο". Πρόκειται για έναν τρόπο διαμοιρασμού πληροφορίας και αλληλεπίδρασης. Είναι πιο πολύ ένας χώρος συζήτησης παρά απλά περιεχόμενο.

Ακόμη και η συσχέτιση τους με τη δημοσιογραφία είναι ίσως άτοπη, μιας και η ίδια δεν εξαρτάται από το μέσο ή τους ανθρώπους.


Το συμπέρασμα είναι ότι τα blog είναι ότι θέλουν αυτά να είναι. Τα blogs είναι ότι τα κάνουμε εμείς να είναι. Επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια αυστηρού ορισμού τους δεν έχει νόημα. ;)

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το blog, οι blogger και το blogging; Μέρος 1ο


Σχετικά άρθρα

Ποια η διαφορά website-blog;
website vs blog
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ ποια η διαφορά website-blog; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ τους και αν ναι ποια είναι αυτή; Δείτε!
Τι είναι το RSS - Atom, πως λειτουργεί και που εξυπηρετεί;
rss
RSS εδώ και κεί... Τι είναι, πως λειτουργεί και που εξυπηρετεί; Ας δούμε εδώ όλα τα σχετικά για να σας λυθούν μια και καλή όλες οι απορίες!
Γιατί δεν πρέπει να έχουν μουσική οι ιστοσελίδες
μουσική στο background
Γιατί θεωρείται γενικά κακή ιδέα να υπάρχει μουσική στις ιστοσελίδες και τα blog; Ποιοι είναι οι λόγοι; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Τι σημαίνει τρολ
Τι είναι το τρολ
Τι είναι αυτά τα περιβόητα τρολ που ακούμε καθημερινά; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι το stumbleupon και πως λειτουργεί;
Πως δουλεύει το stumbleupon
Αλήθεια τι ακριβώς είναι το stumbleupon και πως δουλεύει; Ποια είναι η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το blog, οι blogger και το blogging; Μέρος 1ο
blog τι είναι
Blog, blogging, bloggers. Τρεις λέξεις που ακούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως ξέρουμε τι ακριβώς είναι; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Ανόητες ιδέες στο internet που κάναν κάποιους εκατομμυριούχους!
ιδέες στο internet
Δείτε εδώ κάποιες ανόητες ιδέες που σκέφτηκαν κάποιοι και υλοποίησαν στο internet, και γίνανε από αυτές εκατομμυριούχοι! Απολαύστε!

Ποια η διαφορά website-blog;
website vs blog
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ ποια η διαφορά website-blog; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ τους και αν ναι ποια είναι αυτή; Δείτε!

8 ασυνήθιστα περίεργες ιστοσελίδες!
περίεργα websites
Όλοι μας ξέρουμε ότι υπάρχουν σελίδες με αρκετά ασυνήθιστο περιεχόμενο και υπηρεσίες. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από αυτές τις περίεργες ιστοσελίδες...

Τι σημαίνει η κατάληξη .com στα domains & που εξυπηρετεί;
com domains
Σκεφτήκατε ποτέ τι σημαίνει η κατάληξη .com στα domains; Σκεφτήκατε ποτέ γιατί δημιουργήθηκαν και που εξυπηρετεί αυτή η κατάληξη; Ας δούμε!

Πόσο στοιχίζει η κατασκευή ιστοσελίδας στο internet;
πόσο στοιχίζει ιστοσελίδα
Είναι μια κλασσική ερώτηση... Ας δώσουμε όμως μία απάντηση, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν, απλά και κατανοητά!

Τι έξοδα έχει η συντήρηση μιας ιστοσελίδας;
συντήρηση ιστοσελίδας
Σκέφτεστε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα στο internet και αναρωτιέστε τι έξοδα έχει η συντήρησή της; Καλά κάνετε λοιπόν! Για να δούμε...

Που αποθηκεύεται ότι υπάρχει στο internet;
δεδομένα στο internet
Που αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στο internet όπως: τα άρθρα, τα αρχεία που κατεβάζουμε, οι εφαρμογές, κλπ;

Ποιά η διαφορά Internet - Web; Ξέρετε;
internet vs web
Περίεργη ερώτηση ε; Είναι πάντως δύο διαφορετικά πράγματα το Internet από το Web! Ας δούμε λοιπόν τι είναι το καθένα, έτσι για να ξέρουμε!

Διαφορά SEO vs SEM;
seo vs sem
Αν ασχολήστε με το internet και τις ιστοσελίδες, σίγουρα θα έχετε συναντήσει μπροστά σας τους όρους SEO και SEM. Τι διαφορά έχουν και τι είναι το καθένα;

Τι είναι το seo και πως αυξάνονται οι πωλήσεις με αυτό;
τι είναι το seo
Αλήθεια, τι είναι το SEO (Search Engine Optimization) στις ιστοσελίδες και πως μπορούμε με τη βοήθειά του να αυξήσουμε τις πωλήσεις στο website μας;

Να κάνω SEO ή PPC διαφήμιση;
seo-ppc διαφήμιση
Τι να προτιμήσω να κάνω για να αυξήσω την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μου και να την προωθήσω: SEO ή PPC διαφήμιση; Ας δούμε.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ