coolweb


Τι είναι το RSS - Atom, πως λειτουργεί και που εξυπηρετεί;

rss

Διαβάστηκε: 6.734 φορές
RSS εδώ και κεί... Τι είναι, πως λειτουργεί και που εξυπηρετεί; Ας δούμε εδώ όλα τα σχετικά για να σας λυθούν μια και καλή όλες οι απορίες!
Για να μην το κουράσουμε το πράγμα, όπως πάντα θα σας δώσουμε να καταλάβετε όλα τα σχετικά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες, απλά και κατανοητά όπως πάντα.

Τι είναι rss;

Το rss είναι στην ουσία ένα αρχείο που έχουν πολλές ιστοσελίδες και blogs, το οποίο περιέχει κάθε φορά το πιο πρόσφατο περιεχόμενό του (πιο πρόσφατα άρθρα, κλπ).

τι είναι το rss
Κάθε φορά που ενημερώνεται η ιστοσελίδα, ενημερώνεται και αυτό το αρχείο και μπορεί μέσα του να περιέχεται κάποιος τίτλος - εικόνα - περιγραφή πχ των 20 πιο πρόσφατων άρθρων.

Για να καταλάβετε πλήρως τι είναι το rss, φανταστείτε ότι είναι το εξώφυλλο ενός περιοδικού που περιέχει τα πιο πρόσφατα άρθρα του.

Που εξυπηρετεί;

Μπορεί να σας φαίνεται κάτι άχρηστο, όμως δεν είναι.

Εξυπηρετεί καθαρά στο να μπορεί κάποιος να δει το πιο πρόσφατο περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας ή ενός blog, χωρίς να χρειαστεί να μπει σε αυτήν.

Οπότε πολύ απλά, έστω ότι θέλετε να παρακολουθείτε όλες τις ειδήσεις που αφορούν πχ το διάστημα από 20 blogs:

αντί για να μπαίνετε σε κάθε blog και να βλέπετε τι καινούριο υπάρχει σχετικά με το διάστημα (πράγμα αρκετά χρονοβόρο), μπορείτε απλά να δείτε από το RSS που είναι σαν bookmark(αγαπημένο) στον browser σας, απευθείας από όλα τα 20 blogs, τους τίτλους!


Πως λειτουργεί το RSS;

Και ακόμα καλύτερα και αναλυτικά, το rss λειτουργεί ως εξής:

• εγγράφεστε στο εκάστοτε rss κάποιων ιστοσελίδων ή blogs

• κατά την εγγραφή σας, αν δεν μεσολαβεί κάποια τρίτη υπηρεσία διαχείρισής του (όπως το feedburner.com), μπαίνει ένας φάκελος στα αγαπημένα σας - bookmarks

• αντίστοιχα κάνετε και με τα υπόλοιπα, οπότε στα αγαπημένα σας έχετε πολλούς τέτοιους φακέλους: ένας για κάθε site ή υπο-ενότητα ενός site

πως λειτουργεί το rss
• ο κάθε τέτοιος φάκελος, ενημερώνεται αυτόματα όταν το κάθε site δημοσιεύει καινούριο περιεχόμενο (εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο)

• οπότε απλά πατώντας αυτούς τους φακέλους στα αγαπημένα σας, βλέπετε απευθείας τα πιο φρέσκα πχ άρθρα όλων αυτών των sites, και αν κάποιο σας ενδιαφέρει, κάνετε κλικ στον τίτλο του και το επισκέπτεστε!

Αυτό είναι όλο!

Τώρα, αν μεσολαβεί κάποια τρίτη υπηρεσία όπως το feedburner.com που προαναφέραμε, ακόμα καλύτερα!

Ο λόγος είναι ότι μπορείτε πάλι να κάνετε ότι και πριν, αλλά πλέον σας δίνεται και η δυνατότητα να παρακολουθείτε τα rss σας μέσω κάποιας άλλης εταιρίας, αν είστε εξοικειωμένος με αυτήν και τη χρησιμοποιείτε συχνά, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά που γραφτήκατε, και απομακρυσμένα.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε μια τέτοια εταιρία, θα μπορείτε να βλέπετε τα rss που εγγραφήκατε, μόνο από τον υπολογιστή σας, στα αγαπημένα του browser σας.

Τέλος, το rss εξυπηρετεί κυρίως άτομα που θέλουν να έχουν εκτεταμένη ενημέρωση από πολλά sites είτε πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε γενικότερα (πχ ειδήσεις).

Οπότε με λίγα κλικ και χωρίς καθυστέρηση, τα έχουν όλα στο... πιάτο τους!

Διαβάστε στη συνέχεια Ποια η διαφορά website-blog;


Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να έχουν μουσική οι ιστοσελίδες
μουσική στο background
Γιατί θεωρείται γενικά κακή ιδέα να υπάρχει μουσική στις ιστοσελίδες και τα blog; Ποιοι είναι οι λόγοι; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Πόσο στοιχίζει η κατασκευή ιστοσελίδας στο internet;
πόσο στοιχίζει ιστοσελίδα
Είναι μια κλασσική ερώτηση... Ας δώσουμε όμως μία απάντηση, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν, απλά και κατανοητά!
Τι έξοδα έχει η συντήρηση μιας ιστοσελίδας;
συντήρηση ιστοσελίδας
Σκέφτεστε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα στο internet και αναρωτιέστε τι έξοδα έχει η συντήρησή της; Καλά κάνετε λοιπόν! Για να δούμε...
Τι είναι το blog, οι blogger και το blogging; Μέρος 1ο
blog τι είναι
Blog, blogging, bloggers. Τρεις λέξεις που ακούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως ξέρουμε τι ακριβώς είναι; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Τι είναι το blog; Μέρος 2ο
blogging για ψαγμένους
Διαβάστε σε αυτό το δεύτερο μέρος του αφιερώματος κάποιες πιο αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τα blogs, το blogging και τους bloggers.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το RSS - Atom, πως λειτουργεί και που εξυπηρετεί;
Kατηγορία: Internet
Tags: ιστοσελίδεςαρχείαrssxmlblogsκατασκευή ιστοσελίδων
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πολύ ωραία youtube videos κολπάκια - tips - tricks!
youtube tips
Δείτε εδώ κάποια πολύ ωραία και ενδιαφέροντα κολπάκια - tips - tricks που μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμα! Κάντε ότι θέλετε με τα youtube videos!

Οδηγός αναζήτησης στο google: κολπάκια - tips - tricks
google κολπακια
Δείτε εδώ κάποια απλά κολπάκια (tips και tricks) για να κάνουμε καλύτερη αναζήτηση μέσω της google, και να βρίσκουμε πιο εύκολα αυτά που θέλουμε!

Πως να "τρελάνετε" τη μηχανή αναζήτησης της google!
google
Δείτε εδώ λίγα εντυπωσιακά τρικ που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να... τρελάνετε την αναζήτηση της google! Τα σπάνε, ρίξτε μια ματιά!

Τι είναι το google hangouts και πως λειτουργεί;
Πως λειτουργεί το google hangouts
Πως λειτουργεί η εφαρμογή google hangouts της δημοφιλούς αμερικανικής εταιρίας; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου Mozilla Firefox
συντομεύσεις Firefox
Δείτε εδώ κάποιες hot συντομεύσεις πληκτρολογίου για έναν από τους πιο δημοφιλείς browsers όπως ο mozilla firefox, αρκετά χρήσιμες!

Κολπάκια internet για εύκολο σερφάρισμα!
εύκολο σερφάρισμα
Δείτε κάποια ωραία κολπάκια που πιθανόν να μην ξέρατε, που θα σας βοηθήσουν να σερφάρετε στο internet πιο εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα!

Συντομεύσεις πληκτρολογίου Google Chrome
συντομεύσεις Chrome
Δείτε και εδώ κάποιες συντομεύσεις πληκτρολογίου για έναν ακόμα από τους πιο δημοφιλής browsers όπως ο google chrome, πολύ super!

Πως εμφανίζονται οι ιστοσελίδες στις μηχανές αναζήτησης;
μηχανές αναζήτησης
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως εμφανίζονται οι ιστοσελίδες στις μηχανές αναζήτησης, απλά πληκτρολογώντας λίγες λέξεις κλειδιά; Ας δούμε!

Συντομεύσεις πληκτρολογίου Internet Explorer !
συντομεύσεις Internet Explorer
Δείτε εδώ κάποιες hot συντομεύσεις πληκτρολογίου για έναν ακόμα από τους πιο δημοφιλής browsers όπως ο internet explorer, πολύ χρήσιμες!

Γιατί δεν πρέπει να έχουν μουσική οι ιστοσελίδες
μουσική στο background
Γιατί θεωρείται γενικά κακή ιδέα να υπάρχει μουσική στις ιστοσελίδες και τα blog; Ποιοι είναι οι λόγοι; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Τι είναι το stumbleupon και πως λειτουργεί;
Πως δουλεύει το stumbleupon
Αλήθεια τι ακριβώς είναι το stumbleupon και πως δουλεύει; Ποια είναι η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα; Ας δούμε!

Φτιάξε το δικό σου online club!
Πως να φτιάξετε το δικό σας online club
Πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας online club σχετικό με βιβλία, παιχνίδια, μουσική κλπ από την άνεση του σπιτιού σας; Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ