Για να μην το κουράσουμε το πράγμα, όπως πάντα θα σας δώσουμε να καταλάβετε όλα τα σχετικά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες, απλά και κατανοητά όπως πάντα.
Τι είναι rss;
Το
rss είναι στην ουσία ένα αρχείο που έχουν πολλές ιστοσελίδες και blogs, το οποίο περιέχει κάθε φορά το πιο πρόσφατο περιεχόμενό του (πιο πρόσφατα άρθρα, κλπ).
Κάθε φορά που ενημερώνεται η
ιστοσελίδα, ενημερώνεται και αυτό το αρχείο και μπορεί μέσα του να περιέχεται κάποιος τίτλος - εικόνα - περιγραφή πχ των 20 πιο πρόσφατων άρθρων.
Για να καταλάβετε πλήρως τι είναι το rss, φανταστείτε ότι είναι το εξώφυλλο ενός περιοδικού που περιέχει τα πιο πρόσφατα άρθρα του.
Που εξυπηρετεί;
Μπορεί να σας φαίνεται κάτι άχρηστο, όμως δεν είναι.
Εξυπηρετεί καθαρά στο να μπορεί κάποιος να δει το πιο πρόσφατο περιεχόμενο μιας
ιστοσελίδας ή ενός
blog, χωρίς να χρειαστεί να μπει σε αυτήν.
Οπότε πολύ απλά, έστω ότι θέλετε να παρακολουθείτε όλες τις ειδήσεις που αφορούν πχ το διάστημα από 20 blogs:
αντί για να μπαίνετε σε κάθε blog και να βλέπετε τι καινούριο υπάρχει σχετικά με το διάστημα (πράγμα αρκετά χρονοβόρο), μπορείτε απλά να δείτε από το RSS που είναι σαν bookmark(αγαπημένο) στον browser σας, απευθείας από όλα τα 20 blogs, τους τίτλους!
Πως λειτουργεί το RSS;
Και ακόμα καλύτερα και αναλυτικά, το
rss λειτουργεί ως εξής:
• εγγράφεστε στο εκάστοτε rss κάποιων ιστοσελίδων ή blogs
• κατά την εγγραφή σας, αν δεν μεσολαβεί κάποια τρίτη υπηρεσία διαχείρισής του (όπως το feedburner.com), μπαίνει ένας φάκελος στα αγαπημένα σας - bookmarks
• αντίστοιχα κάνετε και με τα υπόλοιπα, οπότε στα αγαπημένα σας έχετε πολλούς τέτοιους φακέλους: ένας για κάθε site ή υπο-ενότητα ενός site
• ο κάθε τέτοιος φάκελος, ενημερώνεται αυτόματα όταν το κάθε site δημοσιεύει καινούριο περιεχόμενο (εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο)
• οπότε απλά πατώντας αυτούς τους φακέλους στα αγαπημένα σας, βλέπετε απευθείας τα πιο φρέσκα πχ άρθρα όλων αυτών των sites, και αν κάποιο σας ενδιαφέρει, κάνετε κλικ στον τίτλο του και το επισκέπτεστε!
Αυτό είναι όλο!
Τώρα, αν μεσολαβεί κάποια τρίτη υπηρεσία όπως το feedburner.com που προαναφέραμε, ακόμα καλύτερα!
Ο λόγος είναι ότι μπορείτε πάλι να κάνετε ότι και πριν, αλλά πλέον σας δίνεται και η δυνατότητα να παρακολουθείτε τα rss σας μέσω κάποιας άλλης εταιρίας, αν είστε εξοικειωμένος με αυτήν και τη χρησιμοποιείτε συχνά, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά που γραφτήκατε, και απομακρυσμένα.
Αν δεν χρησιμοποιήσετε μια τέτοια εταιρία, θα μπορείτε να βλέπετε τα rss που εγγραφήκατε, μόνο από τον υπολογιστή σας, στα αγαπημένα του browser σας.
Τέλος, το
rss εξυπηρετεί κυρίως άτομα που θέλουν να έχουν εκτεταμένη ενημέρωση από πολλά
sites είτε πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε γενικότερα (πχ
ειδήσεις).
Οπότε με λίγα κλικ και χωρίς καθυστέρηση, τα έχουν όλα στο... πιάτο τους!
Διαβάστε στη συνέχεια
Ποια η διαφορά website-blog;
Τι είναι το blog; Μέρος 2ο
Διαβάστε σε αυτό το δεύτερο μέρος του αφιερώματος κάποιες πιο αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τα blogs, το blogging και τους bloggers.